Teknoloji

Birbirinden İlginç Psikolojik Sendromlar - Webtekno

Bazen kendi içinizde sıra dışı duygularla karşı karşıya kalıyor ve ne olduğunu anlamlandıramıyorsanız bazı sendromlardan muzdarip olabilirsiniz. Sevgilinizi aşırı kıskanmanız Othello sendromuna işaret edebilirken hemen hemen birçok kişi gibi telefonunuza bildirim gelmediği h?

Birbirinden İlginç Psikolojik Sendromlar - Webtekno
19-12-2023 22:42

Sosyal ÖZETİ| medya ile daha çok karşımıza çıkan sendromların yanı sıra erkeklerde daha sık görülen sendromlara kadar birçok psikolojik bozuklukları derlediğimiz içeriğimizde, çok şaşırıp “Düşman başına!” diyecekleriniz de var.

Belki de daha önce hiç duymadığınız ilginç sendromları okurken insan zihninde neler olabileceğini görünce şaşırabilirsiniz.

Birbirinden ilginç sendromlar

Munchausen sendromuStockholm sendromuÇocuk-adam sendromuKraliçe arı sendromuÜçüncü adam sendromuHayalet titreşim sendromuApati sendromuÖrdek sendromuAşil sendromuVasat dünya sendromuAltın çocuk sendromuHasta bina sendromuHubris sendromuOthello sendromuImposter sendromuBatık bedel sendromuTruman Show sendromuBaşka sendromlarKimsenin başına gelmemesini diliyoruz: Munchausen sendromu

Munchausen sendromu

Hasta olunca çevrenizdeki insanlardan ilgi beslersiniz değil mi? Bu aslında genelimiz için böyle ve bunda ters bir şey yok. Ancak bazı insanlar, hasta olmadığı hâlde hastaymış gibi davranarak hem çevresinden hem de hastanelerden ilgi bekliyor. Yeterli ilgi görmediği zaman Munchausen sendromu yaşayan kişiler, bazen kendilerine bilerek zarar verme durumlarına bile girebiliyor.

Bir de bunun level atlamışı var, o da Munchausen by proxy sendromu. Korkunç bir düzeyde olan bu sendromda ebeveynler, çocukları hasta olmadığı hâlde onları hasta gibi gösteriyor, üstüne bazıları fiziksel zarar veriyor. İleri boyutta bu rahatsızlığı yaşayan ebeveynler ise çocuklarını öldürebiliyor.

Sendromun diğer detayları için buraya tıklayabilirsiniz.Sendrom deyince aklımıza ilk gelenlerden biri: Stockholm sendromu

Stockholm sendromu

"Eziyet edilen kişilerin, onları bu duruma sokan kişilere karşı besledikleri sadakat ve anlayış duygusu", bu sendromun kısa tanıtımı olabilir. Hatta bunu daha da kısaltacak olursak “Celladına âşık olmak.” diyebiliriz.

1973’te banka soyan kişi ve rehineler arasında yaşanan bu duygu, “Stockholm sendromu”nun başlangıcı olarak sayılıyor. Stockholm’de yaşanması da sendroma kentin adının verilmesine neden oluyor. Bankada ve daha sonrasında mahkemede yaşananlar ise olayı daha da ilginç hâle getiriyor.

Sendrom hakkında daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.Hiç büyümek istemeyenlerin sendromu: çocuk-adam sendromu