Teknoloji

Bir Damla Yılan Zehri Nasıl Bu Kadar Çabuk Öldürüyor?

Bir damla yılan zehri, kanımızı saniyeler içinde pıhtılaştırabilir. Dünya üzerinde tek bir ısırıkla bir insanı öldürebilecek 250'den fazla yılan türü bulunuyor. Peki yılan zehri nasıl bu kadar hızlı ve etkili bir şekilde öldürebiliyor?

Bir Damla Yılan Zehri Nasıl Bu Kadar Çabuk Öldürüyor?
29-04-2024 10:52

Hepimiz ÖZETİ| yılanların ne kadar tehlikeli olabileceğini duymuşuzdur. Her yıl milyonlarca insan, yılanlar tarafından ısırılıyor ve bu ısırıkların birçoğu acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi sonuçlar doğuruyor.

Ancak zehirlerinin insan vücudunu nasıl bu kadar hızla etkileyebildiğini hiç merak etmiş miydiniz?

Yılan zehri, dolaşım veya sinir sistemine saldırarak çalışır.

yılan zehri

Hemotoksik zehir, kan dolaşımını hedef alıyor ve sayısız küçük pıhtıların oluşumuna neden oluyor. Bu pıhtılar, kan damarlarında delikler açarak kişinin kan kaybından ölmesine yol açıyor.

Nörotoksik zehir ise doğrudan sinir sistemini saldırıyor ve sinir sinyallerinin kaslara ulaşmasını engelliyor. Tedavi edilmediği takdirde diyaframın felç olmasına ve kişinin nefes alamaz hâle gelmesine neden oluyor.

Peki yılanlar bu zehri nasıl üretiyor ve kurbanına nasıl enjekte ediyor?

yılan zehri

Yılan zehri, yılanın başının arkasındaki bezlerde üretilir ve iğne gibi delici özellikteki dişler aracılığıyla kurbana enjekte edilir. Yılan ısırdığında başındaki kaslar, zehir bezlerini sıkıştırır ve zehri dişlerinden kurbanının etine doğru fışkırtır.

Zehir bir su tabancasının hızına benzer şekilde fışkırarak ve 1 ila 2.5 metre mesafeye kadar gidebilir.

Yılan zehri panzehirleri ise küçük miktarda zehir enjekte edilerek üretiliyor.

yılan zehri panzehiri

Panzehirler, yılan zehrinin bileşenlerine bağlanan güçlü antikorlar içerir ve bu antikorlar insanlarda kullanılmak üzere toplanır ve arıtılır. Etkili bir panzehir, hayat ile ölüm arasındaki farkı belirleyebilir.

Ne yazık ki panzehirlerin sınırlı miktarda üretilmesi ve pahalı olması, çoğu insanın bu hayat kurtarıcı tedaviye ulaşamamasına ve ölmesine sebep olmakta.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yılan fobiniz var mı?

Kaynak: Interesting Engineering, Lets Talk Science, Natural History Museum

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER