Teknoloji

Bilime Göre Solaklar, Sağlaklara Göre Daha mı Erken Ölüyor?

Özellikle 1980-1990’larda yapılan araştırmalar, solakların daha kısa yaşadığına dair bulgular elde etmişti. Gerçekten böyle bir şey var mı dersiniz?

Bilime Göre Solaklar, Sağlaklara Göre Daha mı Erken Ölüyor?
18-05-2024 13:32

Solaklık ÖZETİ| ve yaşam süresi üzerine yapılan bazı araştırmalar, solak insanların sağlak olanlara göre daha kısa yaşadığını bulmuştu.

Solakları daha fazla telaş ettirmeden işin eğrisini doğrusunu anlatalım...

1980’lerde yapılan bazı araştırmalara göre solaklar daha kısa yaşıyor.

mezar

1991 yılında Diane Halpern ve Stanley Coren tarafından yapılan çalışmada, solakların sağ elini kullananlara göre yaklaşık 9 yıl daha kısa yaşadığı öne sürülmüştü fakat bu araştırma epey eleştiri aldı.

Araştırma neden mi eleştiri aldı?

solak

Araştırma, yaşlı insanlara yapılan anketler yoluyla veri toplamıştı. Daha yaşlı insanlarda solaklık pek yaygın olmadığından doğal olarak sağ elini kullanan kişileri daha fazla içeriyordu.

Bu yüzden örneklem seçiminde rastgeleliğin sağlanmadığı ve sonuçların etkilendiği iddia edildi.

Sonrasında daha güncel araştırmalar yapıldı.

obama

Halpern ve Coren’in bulguları, sonraki araştırmalarla örtüşmedi. Daha geniş bir örneklemle çalışıldı ve solaklık ile yaşam süresi arasında dikkate değer bir ilişki bulunmadı.

Solaklık, beynin hangi elin daha baskın olduğunu belirleyen bir özellik olduğundan genetik ve çevresel faktörlerin birleşimiyle ortaya çıkıyor ancak bu ilişkilerin yaşam süresi üzerinde doğrudan bir etkisi yok.

Kısacası bilimsel literatürün genel değerlendirilmesine bakıldığında solak olmanın yaşam süresi üzerinde belirgin bir etkisi olmadığını görebiliyoruz. Eski araştırmaların metadolojik hatalarından kaynaklanan yanlış sonuçlara hemen kanmamak gerek!

Kaynaklar: PubMed, BBC, Online Library

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER