Gündem

Başıboş köpek sorunuyla ilgili kanuna karşı sulandırma girişimi! Ajitasyona başladılar

Türkiye’nin kanayan yarası haline gelen başıboş köpek sorunuyla ilgili kanuni düzenlemenin son safhaya gelmesi üzerine sözde hayvansever lobi ajitasyon yüklü haberlerle algı operasyonuna başladı.

Başıboş köpek sorunuyla ilgili kanuna karşı sulandırma girişimi! Ajitasyona başladılar
24-05-2024 21:18

HABER7

Her ÖZETİ| hususta Batılı ülkeleri Türkiye’ye örnek gösteren seküler çevreler, Avrupa’da başıboş köpeklere uygulanan tedbirlerin ülkemizde de tatbik edilmesine karşı çıkıyor. AK Parti’nin hazırladığı kanuni düzenlemenin kısa süre içerisinde TBMM gündemine gelmesinin beklendiği süreçte harekete geçen malum isimler, sahipsiz köpeklerin toplanıp barınaklara yerleştirilmesi, sahiplenilmedikleri takdirde uyutulmasına yönelik formülü ajitatif söylemlerle sulandırmaya çalışıyor.

SULANDIRMA GAYRETİ

“Cinayetin adı uyutma”, “Sokak hayvanlarına katliam”, “Köpekler öldürülecek”, “Onlar da canlı, kıymayalım”, “Birlikte yaşıyoruz ve yaşayacağız” şeklinde söylemlerle küçük çaplı eylemler düzenleyen gruplara iktidarın her adımına karşı çıkmayı ilke edinen medya kuruluşları destek veriyor. Cumhuriyet ve Sözcü gazetesinin bugün manşetten yayınladığı haberlerde, kanuni düzenleme çarpıtılarak haberleştirildi.

Hürriyet gazetesi de Tarkan, Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Seren Serengil gibi isimlerin konuya ilişkin açıklamalarını öne çıkararak benzer bir manşet yayınladı.

“B.KLARINI BİLE VERMEM!”

Özellikle Seren Serengil’in açıklaması öne çıkarılırken, Serengil’in maksadı aşan ifadeler tepki topluyor.

Serengil, sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “607 köpek değil 5 bin köpeğe bakarım. B.klarını dahi vermem. Direnirim canımı veririm onları vermem. Yeter be hepimizi sinir hastası ettiniz.” demişti.

ATATÜRK DÖNEMİNDE BAŞIBOŞ KÖPEKLERE NE YAPILMIŞTI?

Atatürkçülük maskesi altında gerçekleştirilen muhalefeti son dönemde ciddi sosyal travmalara yol açan başıboş köpek olayında da sergileyen cenah, M.Kemal iktidarı dönemindeki uygulamayı dikkatlerden kaçırıyor.

CHP’nin tek parti iktidarı döneminde Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’in başıboş köpek sorununa karşı aldığı önlemler, “Atatürkçülük” maskesiyle günümüzde hükümetin düzenlemesine itiraz eden çevrelere cevap niteliği taşıyor.

Resmi Gazete’de 13 Haziran 1932 tarihinde yayınlanan genelgeye göre Atatürk hükümeti, “sahipsiz ve maskesiz dolaşan köpeklerin itlaf edilmesini” kararlaştırmıştı.

Genelgede, “Sahipsiz olan bütün köpekler itlaf edilecektir. Sahipsiz köpekler, hiçbir surette başı boş olarak mahalle arlarında, çarşı ve pazarda dolaştırılmayacaktır. Maskesiz görülecek köpekler itlaf edilecektir. Sahipli köpekler gündüzleri bir mahalde bağlı olarak bulundurulacak ve ancak geceleri bekçilik işini görebilmeleri için serbest bırakılacaklardır.” talimatları yer almıştı.

İşte o genelge:

Atatürk'ün 1932 yılında yayınladığı 'sokak köpeği' genelgesi... Sorun böyle çözülmüşAtatürk'ün 1932 yılında yayınladığı 'sokak köpeği' genelgesi... Sorun böyle çözülmüş

AVRUPA ÜLKELERİ NASIL ÇÖZDÜ?

Avrupa’nın birçok ülkesinde başıboş sokak köpekleriyle ilgili “uyutma” tedbiri uygulanıyor. Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya, İsviçre, Almanya, İsveç gibi ülkelerin tamamında benzer kanunlar yürürlükte.

İşte Avrupa ülkelerindeki başıboş köpek uygulamaları:

İNGİLTERE:

Köpeklere mikroçip takmak zorunlu.Barınağa getirilen sahipsiz hayvanın bir hafta boyunca sahibi aranıyor.1 hafta içinde sahiplenilmeyen köpekler uyutuluyor.

FRANSA:

Evcil hayvanlarını sokağa bırakanlara 3 yıl hapis ve 45 bin euro para cezası.Başıboş hayvanlar bakım merkezleri ve barınaklarda sahiplendiriliyor.Merkezlerde veya barınaklarda yer kalmayınca hayvanlar uyutulabiliyor.

BELÇİKA:

Köpeklere 1998'den bu yana zorunlu olarak çip takılıyor.Sokaklarda bulunan köpekler barınaklara getiriliyor.Sahiplendirilemeyenler barınaklarda yaşamaya devam ediyor.Hayvanlar tıbbi nedenlerle uyutulabiliyor.

ALMANYA:

Köpek sahibi olmak vergiye tabi.Barınağa getirilen hayvanın sahibi bulunmazsa ya da sahipsiz hayvan 6 ay burada tutuluyor.

İSVEÇ:

Tüm köpeklerin çiple kayıt altına alınması zorunlu.Ömür boyu hizmet veren köpek barınakları mevcut.Acı çekmeleri veya insanlara zarar vermeleri durumunda belediyelerin izniyle uyutuluyor.

ESTONYA VE LETONYA:

Estonya ve Letonya'da sahipsiz hayvanlar sahiplendirilememeleri durumunda uyutuluyor.

POLONYA:

Sahibi bulunamayan hayvanlara barınakta çip takılıyor, bakımları yapılarak kısırlaştırılıyor.

İSVİÇRE:

Hayvanlar barınaklara alınıyor.Sahiplendirilemeyen hayvanlar uyutuluyor.

İSPANYA:

Evcil hayvanlara çip takılması ve profesyonel kişilerce yasal şekilde çiftleştirilmemiş hayvanların kısırlaştırılması zorunlu.Hayvanlarını sokağa bırakanlara on binlerce euro para cezası veriliyor.Barınağa götürülen hayvanlar aşılanıp kısırlaştırılıyor.

İTALYA:

Hayvanlar sağlık kontrolünden geçiriliyor ve sahibine ulaşılmaya çalışılıyor.Sahibi bulunmayanlar barınaklara gönderiliyor.Sahiplendirilemeyenler barınaklarda kalmaya devam ediyor.Agresif olanlar uyutulabiliyor.

YUNANİSTAN:

Evcil hayvanlar için nüfus kaydı oluşturuluyor.Hayvanların sadece bir kez yavrulamalarına izin veriliyor.Sahipsiz hayvanlar toplanıp kısırlaştırılıyor.Hayvanlar 3 ay barınakta sahiplendirilmeyi bekliyor.Sahiplendirilemeyenler tekrar doğal alanlarına bırakılıyor.

Türkiye'de ciddi olaylara sebebiyet veren başıboş köpeklerin son dönemdeki saldırılarından bazıları görüntülere böyle yansıdı: