Teknoloji

Balıklar da Su İçiyor mu?

Suda yaşayan canlılar olan balıklar, su içme ihtiyacı hissediyor mu? İnsanlar ve diğer hayvanlarda olduğu gibi böyle bir dürtüleri var mı?

Balıklar da Su İçiyor mu?
11-05-2024 20:13

Dünyadaki ÖZETİ| bütün canlıların suya ihtiyacı var, hayatımızı devam ettirebilmemiz için su içmemiz gerekiyor. Kelimenin tam anlamıyla temel yaşam kaynağımız. Peki ya balıklara ne demeli?

Büyük su kütlelerinin içinde yaşayan bu canlıların su içmeye ihtiyacının olup olmadığını hiç düşünmüş müydünüz? Düşünmediyseniz bile artık merak etmişsinizdir. Hemen cevaplayalım.

Aslında bu sorunun tek bir cevabı yok.

balık

Bazı balıkların su içmesi gerekirken bazılarının içmesine gerek kalmıyor. Bu durum, balığa ve yaşadığı yere göre değişiklik gösteriyor. Su içme konusunda en büyük ayrım, tatlısu balıkları ile tuzlusu balıklarının arasında oluyor. 

Tuzlusu ve tatlısu balığının arasında ne gibi bir fark oluyor?

balıklar su içer mi

Tuzlu sudaki tuzun yoğunluğu, balığın bedenine göre daha fazla. Bu yüzden balığın bedeninden dışarı su çıkışı oluyor. Hâliyle tuzlu suda yaşayan bu balıklar, dengeyi korumak için sürekli su içiyorlar ve suyun içindeki fazla elektrolitleri (sodyum, potasyum, bikarbonat ve klorür gibi çözünmüş mineral tuzlardan oluşan madde) solungaçlarından dışarı atıyorlar.

su içen balık

Tatlı sularda, tuz yoğunluğu az olduğundan tatlısu balığının bedenine su geçişi oluyor. Su, solungaçlarından kan dolaşımına direkt olarak akıyor. Balıklar bu fazla uyu sürekli dışarı atıyor.

Şu şekilde de özetleyebiliriz, tatlısu balıkları su içmiyor. Bunun yerine sürekli olarak vücut sıvılarına karışan suyu atıyorlar. Tuzlusu balıkları ise bir nevi su içiyor ve solungaçlarından sürekli enerji harcayarak tuzu atıyor.

Ayrıca neredeyse tüm balıklar, yemek yerken de su yutuyorlar. Yani bulundukları ortamı düşününce onlar için su içmek kaçınılmaz da diyebiliriz.

Kaynaklar: TUBİTAK, Ask Dr. Universe

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER