Gündem

Bakan Fidan'dan son dakika AB mesajı!

Son dakika haberi... Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, AB üyelik sürecine ilişkin 'Son zamanlarda AB'de vize konularında ciddi sıkışma olmaya başlamıştı. Avrupalı meslektaşlarımızla bunu epeydir müzakere ediyoruz.' dedi.

Bakan Fidan'dan son dakika AB mesajı!
23-05-2024 19:27

SON ÖZETİ| DAKİKA HABERİ: Dışişleri Bakanı Fidan, AB Komşuluk ve Genişleme Komiseri Varhelyi ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Fidan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMESİ

"AB Komşuluk ve Genişleme Komiseri Varhelyi ile Türkiye'nin aday ülke statüsünü ve genişleme ile ilgili konuları görüştük. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gerek. Bu konuda prensipte anlaştık.

VİZE SERBESTİSİ 

Vize meselesinde iki aşamalı çalışıyoruz. Birincisi, AB-Türkiye arasında vize serbestliğine gidilmesi. Bu konuda eksik kalan hususların tamamlanması konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Amacımız vize serbestisinde AB ile müzakereyi tam anlamıyla başlatmak.

Biz her zaman için Türkiye-AB ilişkilerinin sürekli bir tuğla üste koyarak devam etmesini istiyoruz.

Son zamanlarda AB'de vize konularında ciddi sıkışma olmaya başlamıştı. Avrupalı meslektaşlarımızla bunu epeydir müzakere ediyoruz. Başta iş insanları ve öğrencilerimiz olmak üzere vize kolaylığının sağlanması için hem AB ülkeleriyle birebir konuşuyoruz hem de AB kurumlarıyla bu konuyu görüşüyoruz.

Onlar (AB) tercih kullanmıyor diye kendi merkez ülke olma stratejimizden ve tarihsel yolculuğumuzdan vazgeçmeyeceğiz."

TİCARET HACMİ 200 MİLYAR AVRO'YU GEÇTİ

Varhelyi'nin açıklamalarından satır başları şöyle:

Ekonomik ilişkilerin de ilerleme göstermesi gerekiyor AB ve Türkiye arasında. Bunun için iş insanlarının da daha kolay seyahat edebilmeleri gerekiyor, tabi öğrencilerin de.

AB-Türkiye arasında geçen yıl 200 milyar euro ticaret hacmine çıkmış. Türkiye AB'nin 5. en büyük ticaret ortağı. Bunu daha da geliştirmek gerekiyor. Türkiye'ye daha fazla yatırımı da ele aldık. AB-Türkiye Yatırım Platformu kuruldu. Sadece kamu değil özel yatırımlar da teşvik ediliyor bu platformda. Bu yıl çalışmayı tamamlamayı hedefliyoruz.

AB'den Türkiye açıklaması: 200 milyar avroyu geçtiAB'den Türkiye açıklaması: 200 milyar avroyu geçti


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER