Gündem

Arakan Ordusu'ndan Myanmar rejimine büyük darbe! Bölgedeki tüm üsler ele geçirildi

Budist yönetimin Müslümanlara yönelik soykırım yaptığı Myanmar’da Müslümanlardan oluşan Arakan Rohinya Kurtuluş Ordusu , Budist rejime ağır darbe vurdu. Bangladeş sınırda operasyon yapan birlikler, çok sayıda üssü ele geçirdi.

Arakan Ordusu'ndan Myanmar rejimine büyük darbe! Bölgedeki tüm üsler ele geçirildi
19-05-2024 12:03

Haber7 ÖZETİ| - ÖZEL

Soykırım gören ve teşkilatlanan Müslümanların kurduğu Arakan Rohinya Kurtuluş Ordusu (ARSA), Bangladeş sınırında Budist rejim askerlerine ve çetelere büyük kayıplar vererek geniş bir alanı ele geçirdi.

MÜSLÜMAN ORDUSU, ÇOK SAYIDA ÜSSÜ ELE GEÇİRDİ

Bölgenin medya kaynaklarından edinilen bilgilere göre; Müslümanlardan oluşan Arakan Ordusu, Budist rejimin kuzey Rakhine Eyaleti kasabasındaki Stratejik Askeri Komutanlığının Cumartesi günü düşmesinin ardından Bangladeş sınırı yakınındaki Buthidaung şehrinin tam kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.

Arakan Ordusu, Cumartesi günü sosyal medya kanallarından yaptığı açıklamada, "Myanmar Ordusu'nun kuzey Rakhine eyaletindeki Buthidaung'daki tüm üslerini ele geçirdik" dedi. Ele geçirilenlerin arasında "askeri stratejik karargah"ın da olduğu belirtildi ancak ayrıntı verilmedi.

Arakan Ordusu, Myanmar rejimine ait 234., 345. ve 352. Hafif Piyade Taburları, 378. Topçu Taburu, 1 lojistik ve mühendislik taburu da dahil olmak üzere bölgede kalan tüm Budist askeri üsleri ele geçirdiğini açıkladı.

KOVALADIĞI BUDİSTLERLE ÇATIŞIYORLAR

Müslüman birliklerin kovaladığı rejim askerleri ve Budist çetelerle şehir dışında da çatışmaya devam ettiği öğrenildi.

Arakan Ordusu, vatandaşları kaçan cunta birliklerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

4 TABUR KARARGAHI VE 2 SINIR ÜSSÜ ELE GEÇİRİLDİ

Arakan Ordusu, bu hafta yerleşim yerindeki 4 Hafif Piyade Taburu karargahını ve 2 sınır muhafız üssünü ele geçirdiğini söyledi.

2 MAYIS’TA 15 HAREKAT ÜSSÜ ELE GEÇİRİLDİ, YÜZLERCE ASKER ESİR ALINDI

Arakan Ordusu, 2 Mayıs'ta ilçedeki 15 harekat komutanlığını ele geçirerek aralarında çeşitli rütbelerdeki komutanları ve aile üyelerinin de bulunduğu yüzlerce askeri esir aldı.

3 Mayıs'ta Arakan Ordusu, bölgedeki  511. Hafif Piyade Tabur karargahını ele geçirdi.

BUDİSTLER KÖPRÜYÜ HAVAYA UÇURDU

Rejim askerleri, 6 Mayıs'ta şehrin girişindeki büyük köprüyü havaya uçurdu.

MART VE NİSAN’DA 3 ASKERİ ÜS ELE GEÇİRİLDİ

Arakan Ordusu, Mart ve Nisan aylarında Buthidaung Kasabasındaki 3 Hafif Piyade Tabur üssünü ele geçirdiğini söyledi.

Ngapali Sahili turizm merkezinin de içinde bulunduğu Thandwe yerleşim biriminde Arakan Ordusu ile Budist askerler arasındaki çatışmalar sürüyor.

GEÇEN YILDAN BU YANA 180 ASKERİ ÜS, 11 YERLEŞİM YERİ ELE GEÇİRİLDİ

Arakan Ordusu, geçen yılın Kasım ayından bu yana aralarında birkaç komuta merkezinin de bulunduğu yaklaşık 180 cunta üssünü, Rakhine Eyaletinin 17 şehrinden 7’sinin, diğer 3 kasabayı ve komşu güney Chin Eyaletindeki Paletwa yerleşim birimlerinin tamamını ele geçirdiğini söyledi.

BUDİST REJİM SİVİL HEDEFLERİ BOMBALIYOR

Budist rejim, hava saldırılaryla Arakan Ordusu'nun kontrolünde bulunan yerleşim yerlerindeki hastane, okul ve dini mekanlar da dahil olmak üzere birçok sivil hedefi bombalamayı sürdürüyor.

________

BUDİST REJİMDEN ARAKANLI MÜSLÜMANLARA SOYKIRIM

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budist çetelerin düzenlediği saldırılar  çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçilerin uyguladıkları soykırım nedeniyle 1 milyona yakın kişi, komşu ülke Bangladeş'e sığınmıştı.

Bangladeş, 2017'den bu yana Myanmar'dan yerlerinden edilerek sürülen 1,2 milyondan fazla Arakanlı Müslümana ev sahipliği yapıyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER