Teknoloji

Araçlar için yeni kurallar geliyor! Bu güvenlik önlemleri olmadan satılamayacak!

Avrupa Komisyonu'nun belirlediği zorunlu güvenlik önlemleri için tarih geldi. Bu standartlara sahip olmayan araçlar artık satılamayacak.

Araçlar için yeni kurallar geliyor! Bu güvenlik önlemleri olmadan satılamayacak!
05-05-2024 20:33

Avrupa ÖZETİ| Komisyonu tarafından 2022 yılında paylaşılan yeni yönetmelik 7 Temmuz 2024‘te yürürlüğe giriyor. Artık belirtilen zorunlu standart güvenlik önlemlerini ve teknolojilerini taşımayan araçlar satışa sunulamayacak. İşte 7 Temmuz'dan itibaren tüm araçlarda olması gereken o standart güvenlik önlemleri

Standart güvenlik önlemleri nedir? Bu yönetmelik fiyatları artıracak mı?

Avrupa Birliği 2022 yılı Temmuz ayında yeni bir yönetmelik paylaştı. Güvenliği esas alan bu yeni yönetmelik, kazaların en aza indirilmesini planlıyordu. Bu amaçta üretilecek araçlar için bazı donanımları ve teknolojileri zorunlu kılan AB, yönetmeliğin 7 Temmuz 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini bildirmişti. O tarih de geldi. Peki standart güvenlik önlemleri nedir? Hangi özelliklerin olmadığı araçlar artık satılamayacak?

araclar-bu-guvenlik-onlemleri-olmadan-satilamayacak-27 Temmuz'dan itibaren araçlarda olması gereken güvenlik özellikleri:

Tüm araçlarda: Akıllı hız yardımı, geri görüş kamerası ve arka park sensörü, ani frende yanan flaşörler, kaza veri kaydedicisi, sürücü yorgunluk algılama sistemi.

Arabalar ve kamyonetlerde: Şerit takip asistanı ve acil durum frenleme asistanı.

Otobüs ve kamyonlarda: Olası kör noktaları daha iyi tespit etmeye yönelik teknolojiler, yaya ve bisikletliler için çarpışma önleme teknolojisi, lastik basıncı izleme sistemi.

Şu anda opsiyon olarak satılan ya da üst donanımlara sahip araçların bir kısmında bulunan bu teknolojiler, Avrupa Birliği tarafından alınan kararla artık standart olacak. Yani satışta olan tüm araçlarda belirtilen güvenlik önlemleri yer alacak. Tüm bu sistemlerin satılacak olan araçlara eklenmiş olması hem yaya, hem de sürücü için faydalı olacaktır.

Şimdiye kadar lüks özellikler gibi araçlara eklenen bu sistemlerin aslında güvenlik açısından zorunlu tutulması herkesin yararına olacak. Ancak bu teknolojilerin maliyeti nedeniyle fiyatların yukarı yönde ilerleyeceğini söylemek de mümkün. Siz Avrupa Birliği'nin koyduğu yeni kuralları nasıl buldunuz? Fikirlerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.

araçlara zorunlu güvenlik teknolojileriAvrupa Birliğistandart güvenlik donanımlarızorunlu güvenlik önlemlerizorunlu güvenlik donanımları
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER