Teknoloji

Antik Yunan Heykelleri Neden Hep Çıplak ve Kaslı Olur?

Ören yeri ya da müzeleri ziyaret ettiğinizde Antik Yunan döneminden kalan heykellerin genellikle kaslı ve çıplak olduğunu görmüşsünüzdür. Peki bu heykeller, neden hep bu şekilde yapılmış?

Antik Yunan Heykelleri Neden Hep Çıplak ve Kaslı Olur?
18-05-2024 09:42

Aslında ÖZETİ| bu durumun temelinde sadece estetik kaygılar yatmıyor. Gücü simgelemek de amaçlardan biri. 

Daha detaylı bakmak istersek eğer o dönem yaşayan toplumların kültürel, ahlaki ve siyasi görüşlerini de incelemek gerekiyor. 

Yunanlar için insan formu, atletik ve kaslı vücutlarla özdeşleşiyordu.

antik yunan heykel

İnsan anatomisi üzerine pek çok çalışma yaptıklarını biliyoruz. Onlara göre çıplaklık, vücudun anatomik yapısını ayrıntılı bir şekilde incelemek için en ideal yoldu. Heykellerin kas yapıları belli olacak şekilde çıplak tasarlanması da yaptıkları çalışmaları göstermenin iyi bir yoluydu. 

Spor müsabakalarının da heykellerin çıplak tasvir edilmesinde payı büyük.

Çünkü onlara göre kaslı bir vücut disiplin, güç ve kahramanlıkla ilişkilendirilirdi. Spor yarışmaları ve atletik faaliyetler genellikle çıplak yapılırdı. Heykellerdeki çıplaklık ve abartılı kas oranı da onların ne kadar güçlü olduklarını gösteriyordu. 

İçeriğin başında bu durumun siyasi sebepleri olduğunu da söylemiştik.

antik yunan heykel

O dönemde heykeller aynı zamanda propaganda araçları olarak kullanılırdı. Tıpkı sporcularda olduğu gibi hükümdarlar ve önemli devlet adamları, güç ve otoritelerini göstermek için kendilerini heykellerde kusursuz fiziksel formlarda göstermeyi tercih ederlerdi.

Bu heykeller, Antik Yunan’daki dinî ve kültürel ritüellerin de bir parçasıydı.

antik yunan heykel

Hâliyle o dönem tanrı ve mitolojik kahramanların heykellerde kusursuz ve güçlü bir görünümle tasvir edilmesi de çok şaşırtıcı değil. 

Kaynaklar: ArturbanStatue, WorldHistory

Benzer içeriklere de göz atabilirsiniz: 

 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER