Ekonomi

Altın fiyatları baş döndürdü! Yıl sonu için bomba tahmin

Ekonomi - Fed’in faiz indirimi beklentisi ve merkez bankalarının altın almaya devam etmesi sebebi ile yükselen altın jeopolitik risklerle beraber tırmanışa geçti. Altın yatırımcısını uyaran uzmanlar “Panik satışı yapmayın, tekrar yükselecek” dedi.

Altın fiyatları baş döndürdü! Yıl sonu için bomba tahmin
25-05-2024 14:18

Altın ÖZETİ| fiyatları, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz indirimi beklentisi ve merkez bankalarının altın alması nedeniyle artarken, bir yandan da jeopolitik gerilimler eklenince rekor üstüne rekor kırdı. Devam eden Ukrayna-Rusya savaşı dışında, İsrail ve Filistin arasında yaşanan olaylara İran’ın da katılmasıyla artan fiyatlar, bu hafta İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi nedeniyle iyice yükseldi.

Hafta başında ons (31.1 gram) altın 2 bin 450 dolar, gram altın ise 2 bin 550 liraya çıktı. Ancak hafta sonuna doğru İran’dan gelen ve olayın kaza olduğunu ifade eden açıklamalar altın fiyatlarının gerilemesine neden oldu.

YİNE YÜZ GÜLDÜRECEK

Altının jeopolitik gerilimlerden beslendiğini belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “İran olayının İsrail ile ilgisi olmadığı anlaşılınca ons altın 2 bin 332 dolara, gram altın 2 bin 452 liraya geriledi. Bu hafta altın yatırımcısını ‘Panik yapmayın’ diye uyardım. Çünkü sert dalgalanmalar kafa karışıklığına neden olsa da, altın bu yıl da yatırımcısının yüzünü güldürecek. Yıla 2 bin 50 lira seviyesinden başlayan gram, değer kaybetmesine rağmen 2 bin 410 liraya indi. Yani 5 ayda gram 360 lira değer kazandı. Yıl başından bu yana ise yüzde 13 yükseldi” dedi.

3 BİN 500 LİRAYA ÇIKABİLİR

2024 yılı için gram beklentisinin 3 bin-3 bin 500 lira olduğunu anlatan Memiş, “Öngörümde hiç bir değişiklik yok. Temmuz itibarıyla yükseliş yeniden başlayacak. Ons tarafında önce 2 bin 600 dolar, devamında 3 bin dolar seviyesini bekliyorum. Yılın ilk yarısında ithalat yasağı nedeniyle fiziki altın tarafında ciddi sıkıntılar yaşandı. Gram altın karaborsa oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın iki kamu bankasını fiziki altın talebini karşılamak için görevlendirdi ve sorun kısmen çözüldü. Vatandaş parası neye yetiyorsa onunla alımlarını yapabilir” diye konuştu.

‘AL-SAT’ YATIRIMI OLARAK BAKMAYIN

Altın yatırımı olan vatandaşları uyaran İslam Memiş, şunları söyledi:

“Altın al-sat yapılan bir yatırım aracı değildir. Altın, uzun vadeli en çok kazandıran yatırım aracıdır. Son 20 yılda yüzde 8 binden fazla getirisi olan gram altın, Türkiye’de en çok kazandıran yatırım aracı olmuştur. Türkiye’de gram altın dolar ve ons fiyatından beslenen çift ayaklı şanslı bir yatırım aracıdır. Ondan sebep altının fiyatına değil, miktarına odaklansınlar. Fiyat konusunda oldukça rahat olsunlar.”

KAPALIÇARŞI’DA VATANDAŞ İHTİYACI VARSA BOZDURUYOR

Ramazan Bayramı’nda da altında benzer bir süreç yaşandığını hatırlatan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de “O dönem İran-İsrail gerginliği vardı, altın 2 bin 435 dolara kadar yükselmişti ama İsrail’den bir misilleme olmayınca ve bu gerginlik soğuyunca altın oradan 2 bin 289 dolara kadar geriledi. Sonra Reisi’nin helikopter olayının komplo olma ihtimaliyle 2 bin 450 dolara yükseldi. Fakat İran’dan kaza açıklaması gelince jeopolitik gerginlik riski azaldı ve bu hafta altın o nedenle geriledi” dedi.

KÜRESEL ENFLASYON DEVAM EDİYOR

Ons altının 2 bin 300 doların altına gerilemeyeceğini vurgulayan Yıldırımtürk, “Bu düşüşler aslında düzeltme hareketidir. Çünkü küresel merkez bankaları ki başta Çin olmak üzere, altın almaya devam ediyor. Ayrıca jeopolitik riskler sürüyor. Diğer taraftan küresel enflasyondaki gerileme tam olarak gerçekleşmedi. Zaten altın fiyatları üzerinde küresel gerginlikler daha etkili oluyor. Ons altın yılsonu 2 bin 700 dolar olur. Hatta bazı analistlerin 3 bin dolar beklentisi var” diye belirtti.

KOTANIN GEVŞETİLMESİ İŞE YARADI

Altın fiyatlarında yaşanan bu gerilemelerin aslında bir alım fırsatı olduğunu belirten Yıldırımtürk, şöyle konuştu:

“Yurtiçinde altın ithalatına getirilen kotanın gevşetilmesi ve talebin azalmasıyla içerideki fiyat 2 bin 630 liradan 2 bin 480 liraya kadar geri çekildi. Gramda önümüzdeki aylarda 2 bin 650 lirayı görebiliriz, eylülde beklentim 3 bin lira. Sene sonunda ise 3 bin 750 lira olur diye tahmin ediyorum. Vatandaşlar bu kez düşüş olunca çok fazla paniklemedi. Kapalıçarşı’da bu hafta hem alış hem satış vardı. Ama insanlar altınını artık sadece ihtiyaç için satıyor yani yatırım aracını değiştirmiyor.”


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER