Ekonomi

ABD, Huawei'in çip ihracatı lisanslarını iptal etti

ABD Ticaret Bakanlığı'nın CNBC'ye yaptığı açıklamaya göre ABD, Çin'in teknoloji gücünü engellemeye yönelik son çabaları kapsamında Çinli teknoloji devi Huawei'ye çip ihracatı için verilen bazı lisansları iptal etti.

ABD, Huawei'in çip ihracatı lisanslarını iptal etti
08-05-2024 08:17

Ticaret ÖZETİ| Bakanlığı'nın bir sözcüsü yaptığı açıklamada "Sürekli değişen tehdit ortamını ve teknolojik manzarayı göz önünde bulundurarak, kontrollerimizin ulusal güvenliğimizi ve dış politika çıkarlarımızı en iyi şekilde nasıl koruyabileceğini sürekli olarak değerlendiriyoruz. Bu sürecin bir parçası olarak, geçmişte de yaptığımız gibi, bazen ihracat lisanslarını iptal ediyoruz" dedi.

"Belirli lisanslar" hakkında yorum yapmaktan kaçınan sözcü, "Ancak Huawei'ye ihracat için belirli lisansları iptal ettiğimizi doğrulayabiliriz" diye konuştu.

Huawei 2019 yılında ABD'nin ticaret kara listesine alınmış ve ABD'li firmaların ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle Çinli teknoloji devine 5G çipleri de dahil olmak üzere teknoloji satması yasaklanmıştı.

ABD 2020 yılında Huawei'ye yönelik çip kısıtlamalarını sıkılaştırarak Amerikan çip üretim ekipmanlarını kullanan yabancı üreticilerin Huawei'ye yarı iletken satabilmeleri için lisans almalarını zorunlu kılmıştı.

Huawei'ye çip tedarik eden şirketlerden Qualcomm bu ayın başlarında yaptığı bir SEC başvurusunda, Huawei gibi müşterilerinin kendi çiplerini geliştirmelerinden operasyonlarının "daha fazla etkilenmesini" beklediğini söylemişti.

Qualcomm, "Lisanslarımız kapsamında Huawei'ye entegre devre ürünleri satmaya devam etmiş olsak da, Huawei'den mevcut takvim yılının ötesinde ürün geliri elde etmeyi beklemiyoruz" dedi.

Qualcomm, "Ayrıca, Huawei'nin 5G cihazları, 5G ürünlerimizi kullanan Çinli orijinal ekipman üreticilerinden veya Çin'e sattıkları cihazlarda 5G ürünlerimizi kullanan Çinli olmayan OEM'lerden pay aldığı ölçüde, gelirlerimiz, faaliyet sonuçlarımız ve nakit akışlarımız daha da etkilenebilir" dedi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER