Teknoloji

2023 Yılında Nesli Tükenmek Üzereyken Koruduğumuz Türler - Webtekno

Geride bıraktığımız yılda, onlarca türün bir daha görülemeyecek olmasının yanında yüreğimizdeki üzüntüyü bir nebze söndürecek güzel haberler de geldi. 2023 yılında korunan ve çoğalması sağlanan "daha şanslı" türleri umudumuzu daha da arttırmak için inceleyelim.

2023 Yılında Nesli Tükenmek Üzereyken Koruduğumuz Türler - Webtekno
06-01-2024 22:03

Her ÖZETİ| yıl onlarca türün dünya üzerinden kaybolmasına o kadar alışıyoruz ki tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalıp doğal ortamında ya da özel bakımda çoğaltılan türlerin haberlerini duyamıyoruz. 

Uçurumun eşiğinden kurtarılmayı bekleyen yüzlerce bitki ve hayvan için yapılan çabalar bazen sonuç verirken bazen de sonuçsuz kaldı. Umudunu kaybetmeden çalışan yüzlerce insan, 2023’ün sona ermesiyle bizlere bazen kutlayabileceğimiz başarı öyküleri bıraktılar. 

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) tehlike altındaki canlılar için oluşturmuş olduğu kırmızı listede tehlike düzeyine göre bir sınıflandırma bulunuyor.

nesli tükenen hayvanlar

En az endişe veren, tehlikeye yakın, savunmasız, nesli tükenmekte olan, tükenme durumu kritik seviye ulaşan ve vahşi yaşamda tükenmiş olanlar.  

Geride bırakmış olduğumuz yıl boyunca vahşi yaşamdan veya daha kötü olarak yeryüzünden silinen türler olsa da yıl boyunca çoğalma başarısını göstermiş canlılar da bulunuyor.

Önce nesli tükenen canlılara bakmak isterseniz;


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER