Yeni yasa tasarısı kriptoda 'güven' arayışına çözüm olabilecek mi? Yatırımcının dikkatine!

Ekonomi - Kripto paralara ilişkin yasa tasarısının hazırlandığı ve hafta içinde TBMM Başkanlığına sunulacağı bildirildi. Kripto Para Araştırma Müdürü Helin Çelik, yeni yasa tasarısı ile ilgili en çok merak edilenleri Haber7'ye anlattı.

Ekonomi - 4 hafta önce

Haber7 - ÖZEL

Uzun bir süredir üzerinde çalışılan kripto para yasa tasarısında hazırlıklar tamamlandı. Yeni yasa tasarısı bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak.

Hazırlanan tasarının uluslararası uygulamalarla benzerlik taşıdığı, hedefin Türkiye’de kripto paralarla işlem yapan tarafların risklerinin azaltılması olduğu belirtiliyor. Kripto varlıklar yeniden tanımlanacak. Denetlenebilirlik ve şeffaflık sağlanacak.

Yasa tasarısı ile kripto varlıkların ihraç ve dağıtımı, alım satım yapanların uyacakları ilkeler belirlenecek. Kripto varlıkların belirli bir şifreleme ve algoritma üzerinden tanımlanması yasa teklifinde yer alacak. Ayrıca kripto varlıkların şifrelerinin kime ait olduğu net ifadelerle yasaya eklenecek. Uzmanlara göre bu adımla, Türkiye blok zincir teknolojisinde daha fazla yatırım çekebilir.

Kripto Para Uzmanı Helin Çelik, yeni yasa tasarısı ile ilgili en çok merak edilenleri Haber7'ye anlattı. 

YENİ YASA TASARISI NELERİ KAPSIYOR?

Kripto para yasa tasarısının içeriğine ilişkin konuşan Kripto Para Araştırma Müdürü Helin Çelik, yeni yasa tasarısını eğer meclisten geçerse bir sonraki yasaların ilk aşaması olarak nitelendirdi. Süreç içerisinde yeni maddelerin eklenebileceği, mevcut maddelerde değişimlerin yapılabileceğini ifade eden Helin Çelik, yasa tasarısının öncelikli olarak platformları etkilemesi ardından kullanıcıları korumaya yönelik bir amaç taşıdığını belirtti. Helin Çelik, yeni yasa tasarısının kullanıcıyı koruma odaklı bir zemine hazırlandığını ve bu kapsamda uluslararası standartlar boyutu taşıdığını kaydetti.

 

 

YATIRIMCISINA ‘VERGİ’ ŞARTI

Tasarı ile birlikte bir işlem vergisinin geleceğini de belirten Çelik, dünya genelinde her yatırımcının yatırım yaptığı aracın vergisini ödediğinin altını çizdi. Helin Çelik, her yatırım aracının kendi alanında bir vergi oranı olduğunu ve kripto para piyasasında da bunun işleneceğine değindi. Vergi konusunda sosyal medyada manipülatif bilgilerin yayıldığını ifade eden Çelik, vergi oranına ilişkin net bir oranın belirlenmediğini vurguladı. Yatırımcı açısından negatif yorumlanmaması gerektiğini söyleyen Çelik, vergi noktasında piyasa ve finansal otoritenin bu yatırım aracını kabul etmiş olarak yorumlanması gerektiğini kaydetti.

 

 

KRİPTO PARADA ‘GÜVEN’ ARAYIŞINA ÇÖZÜM!

Kripto yasa tasarısını güvenilirlik açısından değerlendiren Helin Çelik, tasarı ile herkesin platform kuramayacağını belirtti. Bunun yansımalarının olumlu seyredeceğini ifade eden Çelik, sadece kripto para piyasasının nimetlerinden yararlanmak isteyen kişi ya da grupların bu aşamaya takılacağının altını çizdi. Çelik, “Kripto para piyasasından yararlanmak için platform kuran kişi ya da gruplar sonraki süreçte saklama hizmeti verebilecek mi, sistemleri yeterli mi gibi teknik hususlara bakılmadan piyasaya dahil oluyordu. Bu noktada da bir süre sonra yatırımcının parası korunmadığı için mağdur olabiliyordu. Düzenlemeden sonra SPK’ya tabi olacak firmalar ve dolayısıyla bazı şartlar aranacak” diye konuştu.

 

 

Müşteri yükümlülüklerine değinen Çelik, süreç içerisinde tüm piyasaların tabi olduğu şartlara aslında kripto para piyasasının da artık dahil olacağını ifade etti. Sürecin yönetimi noktasında tıkanan borsalar ile piyasaya negatif yansıyan durumların bu yasa ile ortadan kalkacağını belirten Çelik, sektörel gelişim açısından bir dijital dönüşüm kapısının aralandığını söyledi.

PİYASALARA ETKİSİ

Kripto yasa tasarısının piyasalara etkisinden bahseden Araştırma Müdürü Helin Çelik, geçmiş dönemlerde piyasalarda kripto para platformlarının borsa faaliyetini sürdüremediği için pek çok alanda mağdur olduğunu dile getirdi.  Bu noktada hiç piyasaya girmemiş ya da çekinmiş olan yatırımcıya yeni yasa tasarısının ‘güvenli’ bir alan yaratabileceğini dile getiren Helin Çelik, bu anlamda yatırımcı sayısında kullanıcı sayısının artacağı yönünde tahminlerde bulundu. Fonlama oranını değerlendiren Çelik, sektörün düzenlenmesi ile fonlama oranının artacağını belirtti.

 

 

Haftanın Öne Çıkanları

Mahmud Efendi Hazretleri'nin gelini Hakk'a yürüdü

2024-05-12 23:52 - Gündem

Dev kayalar yolu ulaşıma kapattı

2024-05-11 19:12 - Gündem

Konya'da inşaatta insan iskeleti bulundu

2024-05-10 22:42 - Gündem

Şaşırtmadı! Elon Musk AVM'yi 300 Tesla ile doldurdu

2024-05-15 19:37 - Teknoloji

Koç Holding'in Bilinmeyen Ortağı Lütfü Doruk'un Hikâyesi

2024-05-14 18:32 - Teknoloji

İngiliz devinden dolar/TL tahmini

2024-05-13 20:02 - Ekonomi

Gece farsız ve emniyet kemersiz trafiğe çıkan sürücü polise yakalandı

2024-05-09 23:38 - Gündem

Candan kardeşler iddianamesinin detayları ortaya çıktı

2024-05-16 13:08 - Magazin

Akaryakıtta tek fiyat uygulaması başladı!

2024-05-15 07:38 - Ekonomi

Resmen kadın ordusu... Canlı yayında açıkladı: 600 bin!

2024-05-12 13:27 - Politika

İlgili Haberler

Apple'a açılan davada yeni gelişme

21:32 - Ekonomi

Kooperatif kuran kadınlar 60 çeşit çikolata üretiyor

21:07 - Ekonomi

Kırşehir'de arıcılara 'Ana arı ve malzeme' dağıtıldı

21:03 - Ekonomi

Akıncı, Antep fıstığı hasadı öncesi ürün hırsızlığı olaylarına karşı uyardı

20:57 - Ekonomi

Denizli'de kurban pazarı hareketlendi

20:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ronaldo şov yaptı! Portekiz rahat kazandı

00:13 - Spor

Bakan Koca'dan sokak köpeklerine ilişkin açıklama: Gönlüm ötanaziden taraf değil

00:08 - Politika

Galatasaray'a ABD'li oyun kurucu! 1 yıllık anlaşma

23:43 - Spor

Süper Lig ekibinden Umut Nayir sürprizi

23:08 - Spor

Nicolo Barella’dan 5 yıllık imza!

23:02 - Spor