Uzman isim açıkladı: Uyku apnesi olanlar nasıl ehliyet alabilir?

Uyku apnesi teşhisi koyulan kişilerin ehliyet alamayacağı yönündeki iddiaların ardından KBB Uzmanı Prof. Dr. Abdulkadir Özgür ile uyku apnesi Haber 7’de mercek altına alındı.

Sağlık - 2 hafta önce

Geçtiğimiz günlerde uyku apnesi teşhisi koyulan kişilerin ehliyet alamayacağı iddialarının ardından uyku apnesi olan ve sürücü belgesi almak isteyenler için Biruni Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Abdulkadir Özgür bilgilendirmede bulundu.

Uyku apnesinin aslında bir hastalıklar bütünü diyebileceğimiz bir durum olduğundan bahseden Prof. Dr. Abdulkadir Özgür, “Uyku apnesinin kişinin uyku esnasında solunumunun kesilmesi ya da yüzeyleşmesi sonucunda kandaki oksijen seviyesinin düşmesiyle oluşan bir hastalıktır” sözleriyle uyku apnesinin ne olduğunu açıkladı.

Uyku apnesi için teşhis sürecinde polisomnografi dediğimiz testin yapılması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Abdulkadir Özgür, uyku apnesi olan kişilerin araç kullanımında yaşayabileceği sorunlardan bahsederken uyku apnesinin basit bir nefes kesilmesi hastalığı olmadığını ve sistematik bir hastalık olduğunu aktardı. Bu hastalarda oksijen seviyesi belli bir noktanın altına kadar düştüğü için uyku kalitesinde ciddi bir azalma olduğunu ve bu hastalarda gündüz uyuklaması görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Özgür,  “Bu nedenle bu hastaların ciddi bir şekilde araştırılıp hastalık şiddetine ve gündüz uyuklamasına göre ehliyet alınıp alınamayacağına karar verilmesi lazım.” ifadelerine yer verdi.

ASIL AMAÇ GÜNDÜZ UYKULARINI ENGELLEMEK

Prof. Dr. Abdulkadir Özgür, uyku apnesinin tedavi sürecinde asıl amacın gündüz uyuklamasının önüne geçmek olduğunu belirterek “Hafif ve orta dereceli olan hastalarda eğer gündüz uyuklaması yoksa biz bunları tedavi olmuş olarak kabul ediyoruz. Ama ağır apnesi olanlarda zaten büyük oranda gündüz uyuklaması eşlik ettiğinden dolayı bunların mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor.” söylemlerine yer verdi.

Uyku apnesinin genel tedavisinde cerrahi tedavi ya da basınçlı oksijen tedavisi uygulanabildiğine değinen Prof. Dr. Özgür, “Basınçlı oksijen tedavisi dediğimiz uygulama, gece hasta uyurken belli bir basınçla oksijen vererek hastanın kandaki oksijen seviyesinin düşmesini engelliyoruz. Böylelikle hastanın dokularındaki beslenme bozukluğunun ortaya çıkmasın engelliyoruz ve uyku kalitesini artırıyoruz. Buna bağlı olarak da gündüz uykuları azalmış oluyor.” açıklamasında bulundu.

Özellikle ağır apnesi olanlardaki en önemli tedavi noktasının bu olduğuna değinen Prof. Dr. Abdulkadir Özgür, “Basınçlı oksijen tedavisiyle gündüz uykularını engelleyebiliyorsak bu hastalar zaten ehliyet alabiliyor. Buradaki tedavideki en önemli amacımız gündüz uykularını engellemek.” sözlerine yer verdi.

BAŞKA HASTALIKLARI TETİKLEYEBİLİR

Ehliyet için uyku apnesi olanların tedavi olmasının gerekli olup olmadığına yönelik soruya Prof. Dr. Abdulkadir Özgür, aslında 5-6 yıldır olan bir uygulama olduğunu, sadece uygulama aşamasında değişiklik olduğunu aktardı. Bu uygulamanın gerekli olduğuna değinerek sözlerine devam eden Prof. Dr. Özgür, yönetmeliğe göre şunları söyledi:

“Yönetmelik diyor ki hiçbir şikâyeti yoksa dahi hasta bize ehliyet için başvurduğunda, eğer beden kitle endeksi 33’ün üzerindeyse bu hastayı muhakkak polisomnografiye gönderiyoruz. Şikâyeti olsun, olmasın. Kandaki oksijen seviyesi ne kadar düşüyor, gerçekten uykuda dinlenebiliyor mu? Bizi asıl düşündüren gündüz uykusunun olması. Bu aslında yönetmelikte uzun zamandır var. Fakat uygulama noktasında, pratikte bazı eksiklikleri vardı. Son çıkan olaylar bunu biraz destekledi.”

Trafikte hem kişinin kendi açısından hem de toplum açısından güvenliğin sağlanması için uyku apnesinin tedavi gerektirdiğini aktaran Prof. Dr. Özgür, “Uyku apnesi birçok hastalığı tetikleyebilen bir hastalık. Bu hastaların uygun tanıyı almaları ve gerekiyorsa tedavilerin yapılması gerekiyor.” açıklamasıyla sözlerini tamamladı.

Haftanın Öne Çıkanları

Borsacı Ferhan Kaya ve birlikte hareket ettiği söylenen 3 kişi tutuklandı

2024-04-29 18:58 - Ekonomi

CHP'li başkan adayı ölü bulundu! Başından vurmuşlar...

2024-04-30 12:13 - Gündem

Hatay'da korkutan deprem! AFAD şiddetini açıkladı

2024-05-02 23:07 - Gündem

Fenerbahçe - Beşiktaş maçı (CANLI YAYIN)

2024-04-27 18:18 - Spor

ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16'lar için flaş açıklama

2024-04-26 21:58 - Gündem

Trabzonspor - Gaziantep FK / Canlı yayın

2024-04-28 18:28 - Spor

Yıldız Tilbe'den görenlere ne gerek vardı dedirten dişsiz paylaşım

2024-04-27 11:37 - Magazin

Bayern Münih - Real Madrid! Tek gol var... CANLI

2024-04-30 22:58 - Spor

Emine Erdoğan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı

2024-05-01 23:48 - Gündem

Cem Garipoğlu'nun otopsi görüntüleri ortaya çıktı

2024-05-01 09:27 - Gündem

İlgili Haberler

Karaciğer yağlanması neden olur, belirtileri nelerdir? Karaciğer yağlanması nasıl geçer?

19:33 - Sağlık

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan duyurdu! Raporlu ilaçlarla ilgili yeni karar

13:13 - Sağlık

Bakan Işıkhan'dan emeklilerle ilgili önemli karar

13:12 - Sağlık

Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçlarıyla ilgili önemli gelişme

12:03 - Sağlık

Lenf kanseri 1. ve 4. belirtileri nelerdir? Lenf kanseri nedir, ölümcül müdür?

01:12 - Sağlık

Günün Manşetleri

Beşiktaş'ta sakatlık şoku! Hatayspor maçında yok

00:03 - Spor

Hakan Çalhanoğlu'ndan Galatasaray itirafı

23:58 - Spor

Hikmet Karaman: Daha becerikli olmamız gerekiyor

23:47 - Spor

Sergen Yalçın: Veda edeceğiz!

23:43 - Spor

12 gün sonra sağ belgesini aldı; ‘yeniden doğmuş gibi hissettim’ dedi

23:38 - Gündem