Karaciğer yağlanması neden olur, belirtileri nelerdir? Karaciğer yağlanması nasıl geçer?

Çağımızda oldukça yaygın bir sorun olan karaciğer yağlanması dünyada her 100 kişiden 25'inde Türkiye’de ise her 100 kişiden 30'unda görülüyor. Karaciğer yağlanması sadece karaciğeri değil vücutta birçok önemli organın işleyişini etkiliyor. Peki, karaciğer yağlanması

Sağlık - 4 hafta önce

Hayati organlarımızdan biri olan karaciğerin birçok işlevi bulunuyor. Sindirime yardımcı safrayı üretip, protein üretimi yapar, pıhtılaşma faktörlerini üretir ve besinlerin enerjiye dönüşmesinde rol oynar. Bunlar karaciğerin görevlerinden sadece birkaçı. Karaciğer doğru çalışmadığı takdirde vücuttaki birçok önemli işlevde de aksama meydana geliyor. Peki, karaciğerin doğru çalışması ve yağlanmaması için neler yapmalıyız? Karaciğer yağlanması belirtileri nelerdir, neden olur?

Uzmanlardan uyarı geldi: 50 yaşından sonra her 4 kişiden birinde görülüyor!

KARACİĞER YAĞLANMASI NEDİR?

Yağlı karaciğer hastalığı, karaciğerde çok fazla yağ birikmesinin neden olduğu bir hastalıktır. Sağlıklı karaciğerde de bir miktar yağ olabilir. Yağ miktarı, karaciğer ağırlığının yüzde 5 -10’unu geçerse sorun haline gelir. Karaciğer yağlanması alkole bağlı olan (alkolik karaciğer yağlanması) ve alkole bağlı olmayan (non-alkolik karaciğer yağlanması) olarak ikiye ayrılır.

Alkolik karaciğer yağlanması erişkinlerin yüzde 5’inde görülmektedir. Alkole bağlı olmayan karaciğer hastalığı ise toplumda daha sık görülmekte olup Türkiye için kesin rakam bilinmese de ABD’deki gibi 3 kişiden birinde görüldüğü tahmin edilmektedir.

Karaciğer yağlanması dünyada toplumun yaklaşık yüzde 25’ini etkilemektedir. Türkiye’de görülme sıklığının ise yüzde 30 olduğu tahmin edilmektedir. Obezite-aşırı kilo, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, insülin direnci, polikistik over sendromu gibi hastalıklar non-alkolik karaciğer yağlanmasına sebep olmaktadır.

Karaciğer yağlanması da insülin direnci, şeker hastalığı, obezite, kolesterol yüksekliği, tansiyon yüksekliği, kalp-damar hastalıkları gibi hastalıklara zemin hazırlar. Bu hastalıklarla birbirlerini tetiklerler, aralarında kısır döngü vardır

Karton bardaktaki görünmeyen tehlike: Karton bardakların zararları...

Çok hızlı kilo vermek de karaciğer yağlanması yapar. O nedenle çok hızlı kilo vermeyi değil sağlıklı kilo vermeyi hedeflemeliyiz. Bazı ilaçlar da karaciğer yağlanmasına sebep olabilmektedir. Amiodaron, tamoksifen, tetrasiklin, diltiazem bunlardan bazılarıdır.

Karaciğer yağlanması ilerledikçe, steatohepatit (karaciğer iltihabı) sonrasında siroza neden olmaktadır. Siroz durumu ilerledikçe karaciğer yetmezliğine ve/veya karaciğer kanserine sebep olabilmektedir.

KARACİĞER YAĞLANMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Karaciğer yağlanması olan hastaların çoğunda hiçbir şikâyet yoktur. Hayatlarını normal sürdürürler. Ta ki siroz gelişene kadar. O nedenle bir şikayetimizin olmaması karaciğerimizde her şeyin yolunda gittiği anlamına gelmez.

Hastanın tıbbi öyküsü, kan tahlilleri ve karaciğer görüntülemeleri (ultrason, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, transientelastografi) ile tanı konulur. Bazı durumlarda karaciğer biyopsisi gerekebilir.

Endometriozis nedir, belirtileri nelerdir? Endometriozis tedavisi var mıdır?

Siroz gelişince halsizlik, iştahsızlık, bulantı, zayıflama, sarılık, karın ve bacaklarda ödem gibi şikayetler gelişebilir.

Son döneme kadar belirti vermediği için yukarıda saydığımız hastalıklar varsa ve/veya fazla kilo varsa karaciğer yağlanması olma ihtimali yüksektir. Bu gruptaki kişilerin hekimleriyle görüşmeleri gerekir.

KARACİĞER YAĞLANMASINDAN NASIL KORUNABİLİRİZ?

Karaciğer yağlanması için konuya ilişkin İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Can, “Karaciğer yağlanmasından korunmak istiyorsak öncelikle yaşam tarzımıza dikkat etmeliyiz. Korunmak için yaptıklarımızla tedavi amacıyla yapacaklarımız aşağı yukarı benzer şeyler. Beslenmemize dikkat etmeli, sağlıklı beslenmeliyiz. Hareketli olmalı düzenli spor yapmalıyız. Alkolden mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Fazla kilolardan kurtulmalıyız. Şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, metabolik sendrom, hipertansiyon, uyku apne sendromu, hipotiroidi, insülin direnci gibi durumlar yeterli şekilde tedavi edilmeli. Doktorumuzun bu hastalıklar için yazdığı ilaçları düzenli kullanmalıyız” ifadelerine yer verdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Mahmud Efendi Hazretleri'nin gelini Hakk'a yürüdü

2024-05-12 23:52 - Gündem

Dev kayalar yolu ulaşıma kapattı

2024-05-11 19:12 - Gündem

Tarlasına uzaydan SpaceX parçası düştü!

2024-05-16 23:43 - Teknoloji

Konya'da inşaatta insan iskeleti bulundu

2024-05-10 22:42 - Gündem

Şaşırtmadı! Elon Musk AVM'yi 300 Tesla ile doldurdu

2024-05-15 19:37 - Teknoloji

Koç Holding'in Bilinmeyen Ortağı Lütfü Doruk'un Hikâyesi

2024-05-14 18:32 - Teknoloji

İngiliz devinden dolar/TL tahmini

2024-05-13 20:02 - Ekonomi

Candan kardeşler iddianamesinin detayları ortaya çıktı

2024-05-16 13:08 - Magazin

Akaryakıtta tek fiyat uygulaması başladı!

2024-05-15 07:38 - Ekonomi

Evet-hayır yarışmasını sunuyordu! Ünlü sunucu Erkan Yolaç hayatını kaybetti

2024-05-17 15:07 - Magazin

İlgili Haberler

Onaylı Randevu Sistemi etkisini gösterdi: 3 kişiden ikisi iptal ediyor

17:07 - Sağlık

Kekik suyu faydaları nelerdir, nasıl yapılır? Kekik suyu nasıl kullanılır? Damıtılmış kekik suyu...

12:43 - Sağlık

Sağlığınız için böyle tüketmeyin! Kahvaltıda kurban etinden uzak durun!

11:27 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı duyurdu! Bayram tedbirleri

18:38 - Sağlık

Dünya Sağlık Otoriterleri’nin gözü genç Türk hekimde!

15:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

Engin Fırat'lı Kenya performansıyla göz dolduruyor

22:27 - Spor

Komiserden acı haber! Balkondan düşüp hayatını kaybetti

22:22 - Gündem

Sınıfta kalanlara telafi sınavı mı geliyor? Bakan Tekin’den açıklama

22:18 - Gündem

Adana-Pozantı-Ankara Otoyolu'nda bayram yoğunluğu

22:12 - Gündem

İzmir açıklarında can pazarı! Yunan ölüme itti, Türkiye imdada yetişti

22:07 - Gündem