USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Mimar Sinan'ın Mezarındaki Şekil

Nadide ustalardan biri olan Mimar Sinan’ın kendi türbesini bir pergel gibi tasarladığını, hatta sarığında bile bir pergelle gezdiğini biliyor muydunuz?

Mimar Sinan'ın Mezarındaki Şekil
23-03-2023 22:14
Google News

Ülkemizin ÖZETİ| tarihinde Ali Kuşçu, Osman Hamdi Bey, Piri Reis, Farabi, Akşemseddin Cahit Arf, Kerim Erim gibi pek çok önemli bilim insanı var ve hepsi de dünya bilim literatürüne büyük katkı sağlamış insanlar. Hepsiyle ne kadar gurur duysak azdır.

Tabii ki hepsinin adını ve neler yaptıklarını bilmeliyiz ancak aralarından bir tanesi, herkes tarafından tanınıyor ve çok seviliyor: Mimar Sinan. Mimar Sinan’ın onca zelzeleden tek bir çatlak bile oluşmadan günümüze kadar gelmiş ihtişamlı yapılarını hayranlıkla izliyoruz.

Sinan’ın, mesleği gereği pergeller ile pek haşır neşir olduğunu tahmin etmek zor değildir

mimar sinan ve süleymaniye

Her geleneksel mimar gibi Sinan da pergel ile çalışıyordu. Kendisinin yaptığı yapılarda ve hatta bazı söylemlerinde bile sık sık pergel vurgusu bulunuyor. Örneğin Tezkiretü’l-Bünyan adlı kitapta mimarlıktaki ustalığını nasıl geliştirdiğini şu sözlerle anlatır kendisi:

"Ustamın eli altında, tıpkı bir pergel gibi ayağım sabit olarak, merkez ve çevreyi gözlemledim. Sonunda yine tıpkı bir pergel gibi yay çizerek görgümü arttırmak için diyarlar gezmeye istek duydum."

Kendisinin en ihtişamlı eserlerinden biri olan Süleymaniye Camii’nin bir bölümünün aslında bir pergel şekilde tasarlandığını öğrenince şok olabilirsiniz:

mimar sinan türbe pergel

Mimar Sinan’ın birçok depreme karşı sütunları bile çatlamayan muhteşem eseri Süleymaniye Camii’nde de bir pergel motifi görüyoruz. Sinan, Süleymaniye’de bulunan kendi türbesini, iki tarafından sokak geçen bir V şeklinde tasarlamış ve pergel gibi inşa ettirmiş.

Evet, Mimar Sinan’ın mezarı da bir pergel şeklinde:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Volkswagen'den Hayvanları Yoldan Kaçıran Amblem
Volkswagen'den Hayvanları Yoldan Kaçıran Amblem

Volkswagen, "RooBadge" olarak isimlendirdiği yeni bir araç amblemi geliştirdi. Bu amblem, Avustralya yollarına atlayan kanguruları yoldan uzaklaştırmaya yarıyor. Dileyen firmalar, Volkswagen RooBadge'i kullanabilecek.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu