USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Kılıçdaroğlu kızağa mı çekilecek? "Bu durum İmamoğlu'nu heyecanlandırıyor"

Hezimetin ardından CHP'de kazan kaynarken uzman isimler, Kılıçdaroğlu'na yönelik değişim çağrısında bulunan CHP'li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun hamlesini Haber7'ye değerlendirdi.

Kılıçdaroğlu kızağa mı çekilecek?
08-06-2023 22:08
Google News

Haber7 – ÖZETİ| ÖZEL

CHP'de 2023 seçimlerinde hezimet yaşayan Millet İttifakı Cumhur Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik 'genel başkanlığı bırakma' talebi sürüyor.

CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan 'topyekun değişim' talebi gelirken CHP 23. Dönem Milletvekili Mehmet Sevigen, AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Mehmet Sarı ve Gazeteci Emin Pazarcı, bu çağrıyı ve süreci Haber7'ye değerlendirdi. 

MEHMET SEVİGEN: BİZ BUNU DAHA ÖNCE YAŞADIK

Kılıçdaroğlu'nun İmamoğlu'nu ciddiye almadığını söyleyen CHP eski Milletvekili Mehmet Sevigen Mehmet Sevigen, "Ekrem İmamoğlu, topyekûn değişim isterken anladığım kadarıyla 'Kurultay yetmez il ve ilçe yöneticileri de değişsin' diyor. Ekrem Bey, kavgayla genel başkanlık değişmesin diyor. Bunu biz daha önce yaşadık. Deniz Baykal ile İnönü, SHP’de çekişme yaptı. SHP’de Deniz Baykal, Erdal İnönü’ye ‘İyi niyetle çekil.’  dedi. Erdal Bey, çekilmedi. SHP ikiye bölündü. Tarih tekerrürden ibarettir. Muharrem Bey de aynı şeyi söyledi, Kemal Bey uygun görmedi. Şimdi aynısını Ekrem Bey söylüyor. Kemal Bey, Ekrem Bey’i ciddiye almıyor." dedi. 

ESAS DİKTATÖR KILIÇDAROĞLU

"Kemal Bey, kendisini aday göstermek için CHP’yi yağmaladı. Laiklikle ilgili Zafer Partisi’nin getirdiği mutabakata imza attı. Bu CHP için utanç verici. Kemal Bey’in suçlu aramadan acilen ayrılması lazım." diyen Sevigen şunları söyledi:

"Ekrem Bey, değişim söylemini geçen sene üstü kapalı söyledi, şimdi açıktan söylüyor. Kemal Bey, değişmediği sürece bu değişim olmaz. Kamuoyu araştırmasına göre, halkın yüzde 64’ü Kemal Bey’i istemiyor. Sokağa çıkacak yüzleri kalmayacak. Görüyorsunuz işte; 5,6,7 dönemdir milletvekili seçiliyorlar. 30 yıldır da Kemal Bey milletvekili. Allah aşkına, bu ülkeye ne gibi bir çivi çakmışlar. Bir hisseleri var mı? Faik Öztrak, 8 dönemdir milletvekili. Memleketi Tekirdağ ve İstanbul için bir çivi çakmış mı? Diğer arkadaşların bir eserleri var mı? AK Parti de bile ‘3 dönemden başka aday olma’ denildi ya. Bir de Tayyip Bey’e ‘tek adam’, ‘diktatör’ diyorlar. Esas diktatör, Kemal Bey’in kendisi ya! Padişah gibi gelmiş çökmüş partiye." 

İMAMOĞLU MÜCADELE ETMEZSE SİYASETEN YOK OLUR GİDER

"Ekrem Bey’in korkusu, İBB’ye tekrar aday yapılmamak." ifadesinde bulunan Sevigen, İmamoğlu'na çağrıda bulunarak, şu ifadelerde bulundu:

"Kemal Bey, çok kinci bir adamdır. Sessiz kaldığı sürece Ekrem Bey’i aday yapmazlar. Eğer Ekrem Bey mücadele etmezse, sadece ufak tefek laf söyleyip bu süreci tamamlarsa, üstü kapalı laf söyleyip çekileyim derse, iş olsun diye davranırsa, Kemal Bey Ekrem Bey’i İBB adayı göstermez. Bu da Ekrem Bey’in siyaseten yok olup gitmesi demektir."

MEHMET SARI: GEÇMİŞTE DE TEZAHÜR ETTİ

CHP'de koltuk kavgasının sona ermeyeceğini belirten AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Mehmet Sarı, Haber7'ye yaptığı değerlendirmede, "CHP hiziplerin partisi. Kliklerin, grupların yarıştığı bir parti. Bu yeni bir kavram da değil. Geçmişi hep bu yönde tezahür etmiş bir parti. Dolayısıyla CHP’de birazcık öne çıkan hemen genel başkanlık noktasında bayrağı açtığı malum. Mustafa Sarıgül - Deniz Baykal, Muharrem İnce- Kemal Kılıçdaroğlu gibi benzer örneklikler çok fazlaca var. Bu açıdan benzer yeni bir sürecin tezahür ettiğini söyleyebiliriz. İBB Başkanı üzerinden aynı kavganın fitilini ateşlediler. Koltuk kapma yarışı tekrar başladı. Bu CHP’nin tabiatında var olan bir şey." dedi.

"BU DURUM İMAMOĞLU'NU HEYECANLANDIRIYOR"

CHP'de Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştiri dozunun arttığını belirten Mehmet Sarı, şu ifadelerde bulundu:

"Kılıçdaroğlu, bu kadar seçim hezimetine rağmen koltuğunu koruduğuna göre, bu süreçte de kolay kolay vazgeçmez. Genel başkanlığı altın tepside İmamoğlu’na teslim etmez. Ama öbür taraftan da çıtayı çok yükselttikleri ve beklentiler gerçekleşmediği için Kılıçdaroğlu’nu kızağa çekmek için eleştiri bombardımanı yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu da ister istemez CHP’li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu heyecanlandırıyor. ‘Buradan bir şey çıkarabilir miyiz? Genel başkanlık koltuğunu alabilir miyiz?’ düşüncesiyle telaşa düştüğü gerçekliği de ortada. Fakat bu kavga daha çok su götürür. Kılıçdaroğlu gelen başkanlığı kolay kolay teslim edecekmiş gibi gözükmüyor."

İSTANBUL SERMAYESİ İMAMOĞLU'NU DESTEKLİYOR

İmamoğlu'nun İstanbul'daki CHP sermayesini arkasına aldığını kaydeden Sarı, şu ifadeleri kullandı:

"Ekrem İmamoğlu’na özellikle İstanbul’daki CHP sermaye gruplarının verdiği bir destek var. Bu destekle bayrağı açıp bir yol alabilir mi? Bunu da hep beraber bekleyip göreceğiz.

Sermaye çevreleri ve sol gruplar, İmamoğlu’nun adaylık konusunda bayrak açmasını istiyorlar. Bu yönde telkinde bulunuyorlar. Fakat görünen o ki CHP’deki bu tür kavgalar ve ayak oyunları bitecek gibi durmuyor. Nasıl ki Muharrem İnce, Öztürk Yılmaz, Mustafa Sarıgül gibi serüvenler başladıysa öyle de Kılıçdaroğlu’nu birden pohpohladıkları, lider, geleceğin kurtarıcısı diye lanse ettikleri ancak ertesi gün hemen yerin dibine soktukları gibi benzer süreci de İmamoğlu konusunda da bu süreçlerin devam edeceğini düşünüyorum."

HEZİMET YALNIZCA KILIÇDAROĞLU'NUN DEĞİL

'Topyekûn değişim' isteyen İmamoğlu'nun da hezimetin bir parçası olduğunu vurgulayan Sarı, "Milletin anlamakta zorlandığı hususlardan biri, ‘değişim’ isteyen İmamoğlu’nun kendisi de ‘kaybedenler kulübü’ içerisinde. ‘Cumhurbaşkanı yardımcısıyım’ diyerek olmayan hiyerarşinin bir parçası olmadı mı? Oldu. Mitingler yaptı mı? Yaptı. Şimdi bir hezimet varsa, hezimet nasıl başkaların hezimeti olur? Hezimet senin hezimetin değil mi? Kılıçdaroğlu şüphesiz ki, bu işin birinci öznesidir. Ama yanında da onun yardımcısı diye ifade ettikleri beceriksizlikleri, kifayetsizlikleri de olduğu aşikar. Dolayısıyla bu realiteleri dikkate almadan kendi içlerinde hesaplaşmaya girmeleri de CHP’nin klasik siyaseti." diye konuştu. 

İMAMOĞLU KORKAKLIK GÖSTERDİ

İmamoğlu'nun temkinli davrandığını ve gerekli cesareti gösteremediğini belirten Mehmet Sarı, şöyle konuştu:

"İmamoğlu, eğer bu süreçte Kılıçdaroğlu’nu alt etmeyi başarırsa zaten CHP genel başkanı olur. Ancak bu rekabet içerisinde CHP’nin içerisindeki derin yapılar da yeni figürlere kolay kolay yol vermez. Nitekim cumhurbaşkanı adaylık sürecinde de denedi. İyi Parti’nin de gazıyla birlikte İmamoğlu bu süreci denedi aslında. Ama bu cesareti göstermedi. Bu gerekli cesareti gösteremeyince toplum bu tür cesaretsiz kişilere bir daha yol vermez. Çünkü milletin önünde siyasi cesareti göstermekte tereddüt ve korkaklık gösterdi. Bu korkaklık ona bedel olarak yansıdığını da ifade edebilirim.

CHP’de hesaplar gizli ve derin olarak kurulu. İmamoğlu belki de belediye başkanlığını şu anda kurtarmaya çalışacak bir pazarlığın parçası olarak devam ettiğini düşünebiliriz."

SORUN KOLTUKTA DEĞİL YAPIDA

Haber7’ye konuşan Gazeteci Yazar Emin Pazarcı, ısrarla “değişim” diyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyasında kaybedenler arasında yer aldığına vurgu yaptı. Pazarcı, CHP’de problemin koltuğa oturan kişide değil partinin yapısında olduğunu ifade ederek, İmamoğlu da gelse aynı şeylerin tekrar edeceğini söyledi. İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu’na güçlü şekilde başkaldıramadığını belirten Emin Pazarcı, böyle devam etmeleri takdirde yerel seçimlerde İstanbul ve birçok büyükşehirde CHP’nin iddiasız kalacağını kaydetti.

Emin Pazarcı, değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

“Böyle giderse İmamoğlu kurultayda aday olmaz. Kemal Kılıçdaroğlu şu anda CHP’de tek hakimdir. Benim takıldığım, İmamoğlu neyi değiştirecek? Önce kafayı değiştirmesi lazım. Bu kafayla, bu yapıyla, koltuktaki oturan insanlar değişse ne olur? CHP’nin problemi kişiler değildir. Bu ayakkabı veya kravat mıdır ki değiştirip yola devam edeceksiniz… CHP’nin problemi yapısaldır. CHP’nin bir defa altı okla, geçmişiyle ilgisi kalmamıştır. Sosyal demokrat olduğunu iddia eden partinin solla ilgisi kalmamış. Bu noktada neyi değiştireceksiniz.”

İMAMOĞLU DA KAYBEDENLER KULÜBÜ’NDE

CHP’nin değerlerine sahip çıkmadığını ve “ne olduğu belli olmayan bir yapı” haline geldiğini dile getiren Emin Pazarcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ha Kılıçdaroğlu ha İmamoğlu olmuş, ikisinin de birbirinden farkı yok. Seçim kampanyası boyunca ikisi de aynı şeyi söyledi, ikisi de aynı mesajları verdi. Ve sonuç ortada. Kaybettiklerine göre hep birlikte kaybettiler. O açıdan CHP’nin problemi koltuktaki adamı değiştirmek değil, kafayı değiştirmektir. Bu kafa değişmedikçe CHP, Türkiye’nin değerlerinden kopuk bir yapı olarak yola devam ettiği müddetçe aynı şeyi sürekli olarak yaşayacaktır. ‘Kaybedenler Kulübü’nün başında İmamoğlu da var. O da Kılıçdaroğlu’nun yanında yer aldı. Seçim gecesi ‘yendik, yeniyoruz’ naraları atan kendisiydi. Bunlar boş laflar. Yaraya merhem olmaz.”

ÖNCE BAŞKALDIRIYOR, SONRA BİAT EDİYOR

İmamoğlu’nun başkaldıramadığını belirten Pazarcı, “Bu tür şeyler söylüyor, sonra gidip tekrar biat ediyor. Yine aynı fotoğraf karesinde sarmaş dolaş poz verirse buna da şaşırmamak gerekiyor İmamoğlu güçlü bir başkaldırı ortaya koyamıyor. Ecevit, İnönü’ye karşı güçlü bir başkaldırı ortaya koydu. Deniz Baykal, SHP’nin sakat yapısına karşı güçlü bir başkaldırı ortaya koydu ve sonuç aldı. Bakıyoruz CHP, eski SHP’nin durumuna düştü.” dedi.

YEREL SEÇİMLERDE İDDİASIZ KALABİLİRLER

Pazarcı, sözlerini şöyle noktaladı:

“İmamoğlu aday yapılır mı? Bu hiç belli olmaz. Fakat CHP bu kafayla giderse yerel seçimlerde bir iddiası kalmaz. İstanbul’da da pek çok büyükşehirde de.”


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu