USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Hareketsizlik sonucu oluşan hastalıklar: Hareketsiz yaşamın zararları

Hareketsiz yaşam tarzı günümüzde pek çok hastalığa kapı aralayan ve hatta erken ölüm riskini oluşturan durumlardan biri. Sadece yeterince egzersiz yapmadığı için ölümcül hastalık riskinde artış gözlemlenen 1.4 milyardan fazla yetişkin bulunuyor. Peki, bu hastalıklar neler?

Hareketsizlik sonucu oluşan hastalıklar: Hareketsiz yaşamın zararları
29-05-2023 16:02
Google News

Gündelik ÖZETİ| yaşantımızda gerek masa başı işte çalışıyor oluşumuz, gerek günü çoğunlukla evlerde geçiriyor oluşumuz ve sosyal çevremizin az oluşu gibi etkenler sebebiyle vücudumuzu yeterince hareket ettiremiyoruz. Hareketsizlik haline alışan bünyede görülebilecek birtakım hastalıklar mevcut. Sizler de günlük yaşantınızda yeterince hareket ettiğinizi düşünmüyorsanız haberimizi okumaya devam edebilirsiniz…

HAREKETSİZ YAŞAMIN ZARARLARI

Hareketsizlik insan vücudunda istenmeyen birtakım olumsuz etkilere sebep olur. Tüm bu sebeplere bağlı olarak ölüm riski yükselir. Kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerde, kanser ve metabolik hastalık riskini (diyabet, hipertansiyon) artırır.

Kas iskelet sistemi hastalıkları (eklem ağrısı, kemik erimesi), depresyon ve bilişsel yetersizlik bunlara örnek olarak verilebilir. Uzun süreli hareketsiz yaşam uykusuzluk ve uyku bozuklukları gelişmesi ile de ilişkilendirebilir.

HAREKETSİZLİK SONUCU OLUŞAN HASTALIKLAR

Diyabet

Hareketsiz yaşamın hızla yaygın hale getirdiği iki önemli sorun; insülin direnci ve diyabet. Yapılan araştırmalar Tip 2 diyabet riskinin hareketsiz kişilerde, hareket halinde olan kişilere göre yüzde 112 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Günde 1500 adımdan daha az yürüyen, kalori tüketimine dikkat etmeyen ve uzun süre oturan bireylerde insülin direnci daha sık rastlanıyor.

Hipertansiyon ve kan yağlarındaki bozukluklar

Türkiye'deki ölümlerin en büyük sebeplerinin başında kalp ve dolaşım hastalıkları (iskemik kalp hastalığı ve inmeler) ve kanser geliyor. Hareketsiz kalma kan basıncı değişikliklerine neden olduğu gibi kolesterol ve insülin duyarlılığındaki değişime de yol açıyor. Bu tür hastalıklardan kaçınmanın birinci adımı ise sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamı alışkanlık edinme.

Obezite

Hareketsiz geçirilen sürenin yüzde 10 artmasıyla bel çevresi ölçümlerinde 3.1 cm artış olduğunu gösteren çalışmalar mevcut. Yürüme veya ayakta durma gibi basit aktivitelerde bile enerji harcanıyor; bu tip düşük düzeyde enerji harcanması "egzersiz dışı aktivite termogenezi" olarak adlandırılıyor. Bu tip enerji tüketimini bile kilo almaya karşı savaşmaya yardımcı olabiliyor. Oturma veya yatma gibi düşük enerjili aktivitelerin süresinin artması egzersiz dışı aktivite ile yakılan kalorileri sınırlandırıyor. Araştırmalar, obez kişilerin, ortalama bir bireye kıyasla günde 2 saat daha fazla oturduğunu gösteriyor.

Kas ve iskelet sistemi hastalıkları

Hareketsiz yaşam; eklem ağrıları, kemik erimesi ve duruş bozukluğuna neden olabiliyor. Hareket etmemek kemiklerde bulunan mineral yoğunluğunu da azaltıyor. 50 yaş üzeri kadınlarda hareketsiz geçirilen zaman diliminin yerine günde en az 30 dakika hafif fiziksel aktivite yapmak kırık oluşma riskini yüzde 12 azaltıyor. Günlük 10 saat ve üzerinde hareketsiz zaman geçirenlerde diz ve eklem ağrısı gözlemleniyor. Uzun süreli oturarak çalışmak zorunda kalan kişilerde ise duruş bozuklukları, sırt ve boyun ağrısı gelişiyor.

Kanser

Hareketsiz geçirilen zaman zarfının uzunluğu genel kanser riskini yüzde 20 artırdığı biliniyor. Uzun süreli oturmanın rahim, yumurtalık ve prostat kanseri riskini artırdığı, özellikle kadınlarda kansere bağlı ölümlere tehdit unsuru oluşturduğu biliniyor.

Kırılganlık ve bağışıklık direnci

Kırılganlık (zayıflık), vücudun hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelmesi durumu olarak tanımlanıyor. Kırılganlığa sebep olan çoklu faktörlerin arasında hareketsizlik ilk sıralarda yer alıyor. Direncin düşük olma durumu,  kişinin hastalık veya yaralanmalarda iyileşme-toparlanma yetisini azaltıyor. Günlük yaşamlarında daha uzun süre oturan bireylerin ileri yaşlarda daha az dirençli olma olasılıkları muhtemel. Günlük oturma süresinin kısalması ile kırılganlık gelişme riskinin de önüne geçilebilir.

20-30 dakikada bir ayağa kalkın

Uzun süreli oturmanın sağlık için her açıdan zararlı olduğunu söyleyebiliriz. Masa başında çalışmak zorunda kalan kişiler, en azından 20- 30 dakikada bir düzenli kısa aralıklarla ayağa kalkmalı veya yürümelidir. Ofis içinde veya çevresinde iş arkadaşlarıyla kısa mesafeli yürümeler alışkanlık haline getirilmeli. 

Düzenli hareket, sağlıklı beslenme ve kaliteli uyku, insan hayatının olmazsa olmazlarındandır. Yaşam kalitesini ve yaşam süresini daha sağlıklı kılmak için bunlara öncelik vermek çok önemli. Hareket halinde olmayı hayatımızdaki alışkanlıklardan biri haline getirirsek mevcut sağlığımızı korumuş oluruz.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Fallout RPG Deneyimi Excel’e Taşındı
Fallout RPG Deneyimi Excel’e Taşındı

Söz konusu YouTuber'ın Excel'de yaptıklarını görünce Excel'i CV'nize eklemeden önce bir daha düşüneceksiniz.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu