USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bitcoin geri çekilmeye hazırlanıyor

Uzmanlar, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinde dönemlik geri çekilme bekliyor.

Bitcoin geri çekilmeye hazırlanıyor
01-06-2023 15:33
Google News

ÖZETİ| BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sene başından bu yana yüksek performans sergileyerek yatırımcıların yüzünü güldüren en hacimli kripto para Bitcoin, 31 bin dolar seviyesinde tutunamadı. Yatırımcılar, 27 bin dolar seviyesinde seyreden Bitcoin’de yönün neresi olduğunu kestiremiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzmanlar ise Bitcoin’de bir geri çekilme hazırlığı olduğu görüşünde. Bunda, yaklaşan likidite şokunun büyük etkisi olacağı tahmin ediliyor.

Likidite şoku

Coindesk’ten Krisztian Sandor'un haberine göre, analistler, bu yıl şimdiye kadar iyileşen likidite koşullarının kripto para birimleri gibi riskli varlıkların yükselmesini sağladığını, ancak ABD borç tavanı krizi çözüldüğünde ve Hazine ile Fed'in sıkılaşmaya devam etmesiyle birlikte bu eğilimin ters yöne doğru evrileceğini öngörüyor.

Gözlemciler, ABD borç tavanı kaldırıldıktan sonra likidite sıkılaştırmasının devam etmesiyle kripto piyasalarının düşüşe hazırlandığını söylüyor. ABD Hazine genel hesabının yenilenmesi ve Fed’in bilançosunu tasfiye etmesinin önümüzdeki aylarda kripto para piyasaları ağırlıklı olmak üzere finansal sistemden yüz milyarlarca doları kaldırması bekleniyor.

Bu yılın başlarında çözülen likidite koşulları, hisse senetleri ve dijital varlıklar dahil olmak üzere riskli varlıkların fiyatlarının yükselmesine yardımcı oldu. Kripto piyasasının tamamına sirayet eden ralli, piyasa değerine göre en büyük kripto para birimi olan Bitcoin'i 31.000 dolara kadar yükseltti ve ardından boğa piyasası zirvelerindekine benzer bir hücuma neden olarak spekülatif bir çılgınlığa dönüştü.

Riskli yatırımlar üzerinde baskı

Bununla birlikte, yükseliş eğiliminin, ABD'li milletvekilleri hükümetin yeni borç verme kabiliyetini artırmayı onayladığında, riskli yatırımlar üzerinde baskı yaratacak şekilde değişeceği tahmin ediliyor.

İlk olarak, ABD Hazinesi neredeyse tamamen tükenmiş Hazine Genel Hesabını (Treasury General Account - TGA) yeniden doldurmak zorunda kalacak. Bu durumun finansal sistemden yaklaşık 500 milyar dolarlık nakit ikmali yapmak anlamına geldiği belirtiliyor.

Makro analisti Noelle Acheson, “Bu, tahviller ve birçok hisse senedi grubu gibi daha güvenli araçlara kıyasla likidite koşullarına daha duyarlı olma eğiliminde olduklarından, özellikle riskli varlıkları vurabilir” diyor. Acheson, “Hazine'nin Fed'deki hesabını çekmesi, normalde orada öylece duracak olan para ekonomiye hükümet harcamaları şeklinde konulduğundan, bu yılın başlarında piyasa için destekleyici rüzgarlardan biriydi. Şimdi, muhtemelen tersi olacak. Hükümetin likiditeyi piyasadan çekip Hazine'nin hesabına geri çekip borç çıkararak bu hesap bakiyesini yenilemesi gerekiyor” şeklinde konuşuyor.

Genel hesabın yeniden doldurulması, Fed'in pandemi sırasında ekonomiyi desteklemekten şişen bilançosunu azaltmak için Mart ayında bölgesel bankacılık krizi nedeniyle kısa bir süre kesintiye uğrayan niceliksel sıkılaştırma kampanyasını sürdürmesiyle aynı zamana denk geliyor. Makro analist Lyn Alden, bir piyasa raporunda bunu ‘likidite için olumsuz bir çifte sorun’ olarak nitelendiriyor.

Yüksek volatiliteye hazır olun

Alden, “Birçok büyük likidite odaklı hisse senedinin çekiciliği, ileri likidite koşulları hakkında daha fazla netlik elde etmedikçe veya elde edene kadar önümüzdeki birkaç ay için cansız. Bu, bir yatırımcının neye sahip olduğunu bilmesi, oynaklığa hazırlıklı olması ve aşırı kaldıraçtan kaçınması gereken bir ortam” diye belirtiyor.

Dunleavy Investment Research Kurucusu Tom Dunleavy de, borç tavanı çözüm tasarısı eğer mevcut haliyle kabul edilirse likidite üzerindeki olumsuz etkiye de katkıda bulunacağını söylüyor.

Dunleavy paylaştığı tweet'te, anlaşmanın savunma dışı fonların durdurulması, harcanmamış pandemi yardım fonlarının geri alınması ve öğrenci kredisi ödemelerinin devam ettirilmesi gibi bazı önemli noktalarının, tüketicilerin yatırım yapması için kalan mevcut parayı kısıtlayacağını belirtiyor ve ekliyor: “Likidite çok net negatif olacak.”

Kurumsal ticaret platformu FalconX de bir haber bülteninde, sıkılaşan likidite koşulları, Fed'in bu yıl faiz oranlarını düşürme olasılığının azalması ve düşük volatilite ve hacimlerle mevcut ticaret ortamının kripto piyasalarını bir şok için olgunlaştırdığını yazıyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
MediaTek Dimensity 6300 Çipi Duyuruldu: İşte Özellikleri
MediaTek Dimensity 6300 Çipi Duyuruldu: İşte Özellikleri

MediaTek'in yeni işlemcisi isim yönüyle kafa karıştırsa da hem çok heyecanlanmamanız gereken hem de kenara atmamanız gereken bir model.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu