USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Anılarımızın yalnızca beynimizde depolanmadığı ortaya çıktı!

New York Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada anılarımızın yalnızca beynimizde depolanmadığı ortaya çıktı. Beynimizdeki hücrelere benzer proteinlerin böbreklerimizde de bulunduğu keşfedildi.

Anılarımızın yalnızca beynimizde depolanmadığı ortaya çıktı!
28-11-2024 13:12
Google News

Beyin ÖZETİ| hücrelerinin anılarımızı biriktirdiği gibi böbrek hücreleri de aynı işlev gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

BÖBREKLERİN ANILARI DEPOLAYABİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Nature Communication tarafından yayınlanan makaleye göre, New York Üniversitesi Nörobilimci Nikolay Kukushkin’in yaptığı araştırmalar sonucunda böbreklerinde hafızası olduğunu keşfetti. Nörobilimci Kukushkin, "Öğrenme ve hafıza genellikle sadece beyin ve beyin hücreleriyle ilişkilendirilir, ancak çalışmamız vücuttaki diğer hücrelerin de öğrenebildiğini ve hafıza oluşturabildiğini gösteriyor" dedi.

BEYİN HÜCRELERİ İLE BÜYÜK BENZERLİK

Yapılan deneylerde böbreklerdeki hücrelerde ‘kütlesel alan etkisi’ adı verilen alanların keşfedildiği, beyinin içerisinde yer alan depolama alanına benzer odacıkların bulunduğu öğrenildi.

Science News’te yer alan makalede ise, beyinde yer alan ve hafıza işleme merkezi olarak bilinen 'CREB' adlı proteine benzer özellikler barındıran hücrelerin keşfedildiğini belirten Kukushkin ve ekibi, böbrek hücrelerine yapay gen yerleştirdiklerini belirtti.

BÖBREKLERİN TEMEL ÖZELLİĞİ ARASINDA YERİNİ ALDI

Araştırmacılar Kukuskin, 'Bu hiçbir zaman bir beynin dışında görülmedi, her zaman nöronların, hafızayı oluşturduğu ve yalnızca beyinde olduğunu düşünüyorduk, ancak beyin dışı hücrelere yeterince karmaşık görevler verildiğinde, böbreklerin de temel özellikleri arasında yer alabilir’ dedi.

ALZHEİMERIN ÖNÜNE GEÇEBİLİR

Georgia College State Üniversitesi’nde görevli Sinirbilimci Ashok Hedge ise sonucu duyduğunda şok olduğunu belirterek, araştırmanın ilerleyen yıllarda hafıza kaybı yaşayan insanlar için büyük fayda sağlayacağı ve Alzheimer gibi rahatsızlıkların önüne geçilebileceğini ifade etti.

ORGANLARIMIZ ANI DEPOLAYABİLİR

Beyin gibi insan iç organlarından böbreğinde bilgi depolayabilmesinin gelecek yıllarda kanser araştırmalarında da yardımcı olabileceğini belirten Kukushin dünyada hızla artan pankreas kanseri ve insilün direncine ilişkin çözüm bulunabileceğini de ifade etti.

Kukushin, gelecekte vücudumuza beynimiz gibi davranmamız gerektiğini belirterek, ‘'Pankreasımızın sağlıklı kan şekeri seviyelerini korumak için geçmiş öğünlerimizin örüntüsünü nasıl hatırladığını düşünün veya bir kanser hücresinin kemoterapi örüntüsü hakkında ne hatırladığını düşünün'' dedi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Arabalara Takılan Kule Gergisi Ne İşe Yarar?
Arabalara Takılan Kule Gergisi Ne İşe Yarar?

Arabalara takılan kule gergisi ne işe yarıyor? Gelin çalışma prensibini inceleyip kullanım amacını öğrenelim.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu