USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

AK Parti'nin vekil sayısını artırdığı tek il Batman oldu

Türkiye genelinde seçim sonuçları açıklandı. Cumhur İttifakı, Meclis'te çoğunluğu sağladı. AK Parti'nin, vekil sayısını artırdığı tek il ise Batman oldu.

AK Parti'nin vekil sayısını artırdığı tek il Batman oldu
17-05-2023 10:14
Google News

14 ÖZETİ| Mayıs seçimlerini en doğru bilen anket şirketi, ikinci turla ilgili ilk anket sonuçlarını açıkladı!

GALERİNİN DEVAMI <p>Türkiye'de rekor katılımla gerçekleşen 14 Mayıs seçimlerini 3 Mayıs'ta açıkladığı anket sonuçlarıyla yüzde 1.0 sapma ile doğru bilen ASAL Araştırma, 2. turla ilgili ilk anket sonularını yayımladı...</p><p>14 Mayıs seçimlerinde kesin <a href=olmayan sonuçlara göre, milletvekili seçiminde AK Parti birinci parti oldu.

"><p>Cumhurbaşkanı seçiminde <a href=Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy oranı yüzde 49,50 olurken, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,89 oy aldı.

"><p>ATA İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı <a href=Sinan Oğan ise yüzde 5,17 oy aldı.

"><p>Cumhurbaşkanı <a href=adaylığından çekilen ancak pusulaların basımı ve dağıtımı tamamlandığı için adı pusulada yer alan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce de adaylıktan çekilmesine rağmen yüzde 0,44 oy aldı.

"><p><strong>CUMHUR İTTİFAKI TBMM'DE SALT ÇOĞUNLUĞU ELDE ETTİ</strong></p><p>Kesin olmayan sonuçlara göre Cumhur İttifakı TBMM'de salt çoğunluğu elde etti. </p><p><strong>CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ İKİNCİ TURA KALDI</strong></p><p>Ancak YSK Başkanı Yener'in <a href=son dakika açıklamasına göre; cumhurbaşkanlığı seçimi hiçbir adayın yüzde 50+1 oy oranına ulaşamaması sebebiyle ikinci tura kaldı.

"><p>28 Mayıs'ta <a href=yapılacak 2. tur seçimleri öncesi seçim çalışmaları gerçekleştiren anket şirketleri arasında 14 Mayıs sonuçlarına en yakın verileri bulan şirketlerden biri olan ASAL Araştırma’nın 2. tur anketinin sonuçları merak konusu oldu.

"><p>ASAL Araştırma, 3 Mayıs'ta açıkladığı anket sonuçlarında ilk turda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüzde 49.1, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 46.3 oranında oy alacağını ilan etmişti.</p><p>Şirket, Erdoğan’ın oy oranını 0.4, Kılıçdaroğlu’nun oy oranında 1,4 sapma ile doğru buldu.</p><p><strong>İKİNCİ TUR İÇİN İLK ANKET SONUCUNU YAYIMLADI</strong></p><p>ASAL Araştırma'nın 3 Mayıs'ta yaptığı <strong>Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu ikinci turda olursa kime oy verirsiniz?" sorulu anket çalışmasını yayımladı.

"><p><strong>ERDOĞAN FARK ATTI</strong></p><p>İlk tur seçimlerini en doğru bilen ASAL Araştırma'nın ikinci turla ilgili yayımladığı anketinde; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüzde 52.3, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 47.7 oranında oy aldığı tespit edildi.</p><p>ASAL Araştırma'nın 6 Nisan'da yaptığı ikinci tur anketinde ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüzde 51.4, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 48.6 oranında oy aldığı görüldü.</p><p><strong>HANGİ PARTİ KAÇ MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI?</strong></p><p>Milletvekili genel seçiminde ise AK Parti'nin oy oranı yüzde 35,58 <a href=olarak gerçekleşti. AK Parti bu oran ile 267 milletvekili çıkardı.

"><p>CHP yüzde 25,33 oy oranı ile 169, MHP yüzde 10,07 oy oranı ile 50, <a href=İYİ Parti yüzde 9,69 oy oranı ile 44, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) de yüzde 8,81 oy oranı ile 61 milletvekili çıkardı.

"><p>Bu durumda AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Büyük Birlik Partisi ve Yeniden Refah Partisinden oluşan <strong>nın toplam oy oranı yüzde 49,46, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ve Demokrat Parti'den oluşan "Millet İttifakı"nın oy oranı ise yüzde 35,02 olarak gerçekleşti.

"><p>Cumhur İttifakı'na destek veren ve seçime AK Parti listelerinden giren DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ile HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu milletvekili seçildi.</p><p> </p>

AK Parti'nin Türkiye'de vekil sayısını artırdığı tek il Batman oldu. 

AK PARTİ, VEKİL SAYISINI 2'YE ÇIKARDI

2018 seçimlerinde Batman'da 68 bin oy alan ve 1 milletvekili çıkaran AK Parti, 2023 seçimlerinde ise 110 bin oy alarak milletvekili sayısını 1’den 2’ye çıkardı. 

Gerçekleşen seçimde AK Parti Batman'da hem oy oranını, hem de milletvekili sayısını artırarak önemli bir başarıya imza attı ve AK Parti'nin milletvekili sayısını artıran tek il Batman oldu.

HDP'NİN VEKİL SAYISI 3'E DÜŞTÜ

Yeşil Sol Parti listelerinden seçime giren HDP'de ise dört olan vekil sayısı üçe düştü.

AK Parti adaylarının önemli bir başarı elde ettiği Batman'da Milletvekili adayı Ferhat Nasıroğlu ve Serkan Ramanlı meclise girerek önemli bir başarıya imza attı.

BATMAN SEÇİM SONUÇLARI

81 İLDE SEÇİM SONUÇLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Xiaomi'den 25 bin dolara elektrikli otomobil geliyor! İşte tarih
Xiaomi'den 25 bin dolara elektrikli otomobil geliyor! İşte tarih

Xiaomi, iki yeni elektrikli otomobil üzerinde çalışıyor. İddialara göre şirket, 2025'te ilk elektrikli SUV modelini tanıtacak.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu