Zitvatorok Antlaşması’nın Maddeleri, Önemi ve Sonuçları

Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihteki rolünün seyrini değiştiren antlaşmalardan birisi, 1606 yılında Avusturya arşidükü ile imzalanan Zitvatorok Antlaşması'dır. Zitvatorok Antlaşması'nın sonuçları ile Osmanlı'nın Avrupa'daki güç dengesi de değişmiştir. Şimdi gelin bir

Teknoloji - 3 ay önce

Yükseliş döneminde Osmanlı İmparatorluğu Avrupa'daki topraklarını genişletmeyi başarmıştı. Buradan önemli vergi gelirleri de elde etmekteydi. Ancak aynı zamanda doğuda başlayan isyanlar ve İran'la olan mücadele gittikçe arttıyordu. Bu durumda da Osmanlı, batıdaki topraklarında yaşananları kontrol edemez bir hâle geliyordu.

Avrupa topraklarında yer alan ve en fazla sorunun çıktığı ülke Avusturya idi. Osmanlı-Avusturya arasında başlayan savaşlar iki tarafı da zorluyordu. En nihayetinde iki devlet de barış antlaşması olan Zitvatorok Antlaşması'nı imzaladı. Şimdi, Zitvatorok Antlaşması'nın maddelerine ve önemine değinip, ''Antlaşmanın sonuçları Osmanlı'yı nasıl etkilemiştir?" gibi sorulara cevap arayalım.

Zitvatorok Antlaşması nedir, neden ve ne zaman imzalandı?

Zitvatorok Antlaşması, 11 Kasım 1606 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya Arşidüklüğü (I. Ahmet ve Arşidük Matthias) tarafından imzalanmıştır. Peki neden Zitvatorok Antlaşması'na gerek duyuldu? Çünkü, 1593-1606 yıllarında süren Osmanlı-Avusturya Savaşları'nın son bulması gerekiyordu. Bu savaşlara barışçıl bir yolla son vermek için taraflar arasında Zitvatorok Antlaşması imzalandı.

Bu nedenle Zitvatorok Antlaşması, yıllarca süren Osmanlı-Avusturya Savaşları'nı bitirmesiyle biliniyor. Bu da antlaşmanın en önemli özelliği diyebiliriz fakat sadece savaşa son vermesiyle anılmıyor. Antlaşmayı önemli kılan başka maddeler de mevcut. Ancak maddelere geçmeden önce Zitvatorok Antlaşması'nın imzalandığı dönemin ortamına bakmamız gerek. 

Zitvatorok Antlaşması'nın imzalanmasına giden süreç: 1593-1606 tarihinde yaşanan Osmanlı-Avusturya Savaşları

13 yıl süren Osmanlı-Avusturya Savaşları, Avusturyalılar tarafından "Uzun Türk Savaşları" olarak anılıyor. Tam bu yıllarda Osmanlı İmparatorluğu sınırlarını İran'a doğru genişletme mücadelesi veriyordu. Osmanlı doğudaki topraklarla ilgilenirken Batı'da da sorunlar bitmiyordu. Osmanlı topraklarında yer alan Avusturya, sınırlarında olaylar çıkararak vergisini geciktiriyordu. Bunun üzerine Bosna Beylerbeyi Telli Hasan Paşa Avusturya'ya sefer düzenledi. Paşanın binlerce esir ve ganimetle geri dönmesi Avusturya Osmanlı ilişkilerine fazlaca zarar vermiş oldu. 

Avusturya saldırılara başladı ve bunun ardından neredeyse bütün Avrupa bu durumu fırsat bilerek Avusturya'ya destek verdi. İran ile savaş hâlinde olan Osmanlı için Batı'da gerçekleşen bu güç birleşmesi savaşın seyrini Osmanlı aleyhinde değiştirdi. Fakat hepimizin bildiği bir şey var ki Osmanlı, Batı'nın askerî gelişmelerinin gerisinde kalmıştı. Osmanlı-Avusturya Savaşları'nda da aynı durum yaşandı. Batı'nın askerî gelişmeleri Avusturya için lehine sonuçlar doğurdu. 

Osmanlı İmparatorluğu ve Avusturya uzun yıllar süren bu savaştan oldukça yorgun düştü. Aynı zamanda Osmanlı için hem doğu hem de batı olmak üzere iki cephede savaşmak oldukça yıpratıcı bir hâl almıştı. Bunun yanı sıra Anadolu'da artarak devam eden Celalî İsyanları Osmanlı hanesinde ki eksileri çoğaltıyordu. Savaşa son vermek adına Osmanlı İmparatorluğu tarafında Sultan I. Ahmet ve Avusturya Arşidükü olan II. Rudolf arasında Tuna Nehri'nin yakınlarında Zitvatorok Antlaşması imzalandı. 

Zitvatorok Antlaşması'nın önemi nedir, neler yaşandı?

Zitvatorok Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu'nun siyasi tarihinin seyrini değiştiren antlaşmalardan birisi oldu. Çünkü bu antlaşmayla Osmanlı İmparatorluğu, 1533 İstanbul Antlaşması’nda kazandığı hakları kaybetti. Antlaşmanın imzalanmasıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa'daki üstünlüğü artık son bulmuştu. Avusturya Arşidükü'nün, Osmanlı padişahına denk sayılmasıyla Osmanlı'nın Avrupa'ya karşı var olan hukuki üstünlüğü yok oldu diyebiliriz. 

Her ne kadar kâğıt üzerinde Osmanlı İmparatorluğu bu savaştan kazançlı çıkmış gibi gözükse de durum hiçte öyle olmamıştır. Şimdi Zitvatorok Antlaşması'nın maddelerine bakarak bu durumun nedenini inceleyelim.

Haftanın Öne Çıkanları

Nur camiasından 31 Mart çağrısı! Kararlarını açıkladılar...

2024-03-06 18:03 - Gündem

Beşiktaş - Galatasaray maçı (CANLI YAYIN)

2024-03-03 18:42 - Spor

Kasımpaşa - Sivasspor! CANLI

2024-03-01 20:38 - Spor

Şimdiye kadar yaşanan "en sıcak şubat"

2024-03-07 08:57 - Gündem

Fenerbahçe'ye İrfan Can Kahveci müjdesi

2024-03-04 17:58 - Spor

Bahçeli'den emekli maaşı açıklaması: Gerekli iyileştirmeler cömertçe yapılacak

2024-02-29 19:07 - Gündem

Opet’den Otobil aldıysanız ‘sende değil o’

2024-03-05 10:22 - Ekonomi

ÖSYM'den ortalığı karıştıran mesaj! Milli Savunma Üniversitesi mülteciler de mi alınacak?

2024-03-03 07:53 - Eğitim

Çaykur Rizespor - Kayserispor! CANLI

2024-03-02 16:18 - Spor

Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu arasında fark açıldı: İşte son anket sonuçları

2024-02-29 11:12 - Gündem

İlgili Haberler

Lords of the Fallen 2 Duyuruldu: İşte İlk Bilgiler!

16:02 - Teknoloji

Hüsnü Özyeğin’in Gima’yı Satın Alarak Yaptığı Hatanın Öyküsü

15:27 - Teknoloji

TECNO SPARK 20 Pro 5G Duyuruldu: Fiyatı ve Özellikleri

15:03 - Teknoloji

Fiat Grande Panda Tanıtıldı: İşte Tasarımı

14:03 - Teknoloji

"Toprağın Sana Yeter" uygulaması çiftçiye sürdürülebilir yol haritası sunuyor

13:53 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Bakan Tunç: ‘Türkiye’yi darbe anayasasından kurtaracağız’

16:12 - Gündem

Hamsi avcılığına kota uygulaması getiriliyor

16:07 - Ekonomi

EURO 2024'te günün açılış maçı: Romanya - Ukrayna!

16:03 - Spor

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel mezarı başında anıldı

15:57 - Gündem

Bakan Bak: Dünya liderleriyle görüştük; inşallah zulüm sona erecek

15:53 - Gündem