Zekası ile Öne Çıkan Köpek Cinsleri ve Geçmişleri

Bazı köpek ırkları insanlığın farklı dönemlerinde kabiliyetleri, zekaları, evcimen yapılarıyla insan hayatının önemli birer parçası olmuştur. Peki onların bu hale evrimleşmesinin arkasındaki tarihçe nasıl gelişti?

Teknoloji - 1 yıl önce

Kadim dostlarımız olan köpekler çoğu zaman ne söylediğimizi harfi harfine anlıyor ve hislerimizi hissediyor. Fakat sevimli dostlarımızdan bazıları bizi anlamaktan çok daha fazlasını yapabiliyor. Zekası ile öne çıkan köpek cinsleri dendiğinde bir adım öne çıkan cinsler bulunuyor.

Border Collie, Poodle Kaniş, Golden Retriever... Gelin, bu cinslerin özelliklerini birlikte mercek altına alalım!

En zeki köpek cinsleri:Border ColliePoodle KanişAlman KurduGolden RetrieverShetland Çoban KöpeğiLabrador RetrieverPapillonRottweilerAvustralya Çoban KöpeğiAtletik ve enerjik: Border Collie

Köpek cinsleri arasında 1915 yılına kadar henüz bir ismi olmadan “çoban köpeği” olarak anılan Border Collie türünün geçmişi 1800’lü yıllara dayanıyor. Atalarının o dönem Büyük Britanya’da bekçi ve çoban köpeği olarak görev yaptığı Border Collie, o dönem çobanların en değer verdiği varlıklardan biri olarak görülüyordu. Bu durum içlerinde en çalışkan olan köpeklerin birbiriyle çiftleştirilmesine ve yeni köpek ırklarının ortaya çıkmasına sebep oldu.

Köpeklere karşı ilgisi günden güne artan insanlar, takvimler 1860 yılını gösterdiğinde bu köpeklerin hünerlerini sergilemesi için bir çoban köpeği yarışması düzenlemeye karar verdiler. Yarışmaya katılan Hemp adında bir çoban köpeği, diğer köpeklerin aksine sürüdeki koyunları ısırmadı ya da onlara havlamadı. Sakin bakışlarıyla koyunlar üzerinde bir etki oluşturarak sürüyü sadece gözleriyle yönlendirmeyi başardı. Diğer köpeklerden farklı bir yol izlemesiyle takdir toplayan Hemp, o yarışmadan sonra Border Collie ırkının atası olarak kabul edildi.

1906 yılında Border Collie hakkında bir ırk standardı değişikliğine gidildi. Diğer ırk standartlarında ağırlıkla bahsedilen fiziksel özelliklere ek olarak Border Collie için belirlenen standartlar arasında çalışma standartları da tanımlandı. 1915 yılında, İngiltere ve İskoçya sınırları içinde kalan kökenine atıfta bulunularak bu isme Border Collie ismi verildi.

Border Collie’ler daha sonrasında Amerika’ya getirildi ve sahip olduğu yetenekleriyle Amerikalı çobanları büyüledi. Birçok insan Border Collie’nin American Kennel Club (AKC) tarafından gösteri köpeği olarak tanınmaması için çaba gösterdi. Border Collie olağanüstü yetenekleri ve zekasıyla uzun süre takdir toplamaya devam etti ve ardından 1995 yılında AKC tarafından resmen tanıdı.

Çok yakından tanıyoruz: Poodle Kaniş

Fransa’nın milli köpeği olarak görülmesine ve Fransa’ya atfedilmesine rağmen Poodle ırkının asıl kökeninin Orta Asya’dan gelip Avrupa’ya yayılan kıvırcık köpekler olduğu söylenir ve onların su kuşlarını avlamak için geliştirildiklerine inanılır. Poodle’lar oldukça eski bir ırktır, öyle ki ilk asırlardan kalma bazı Antik Mısır ve Roma uygarlığı eserlerinde Poodle benzeri köpek figürlerine rastlanır.

Standart Kaniş olarak 400 yıldan uzun süre önce kendini gösteren Poodle’lar; hava koşullarına uyum sağlamalarına yardımcı olan kıvırcık tüyleri, yüzme kabiliyetleri ve zekalarıyla mükemmel birer av köpeği olarak ön plana çıktılar. Sonrasında Standart Kanişlerin kendi içinde melezlenmesiyle ortaya çıkan Minyatür ve Toy Kanişler, sportif olmayan köpek kategorisine girerek Standart Kanişlerden ayrıldı.

Standart Kanişlerden sonra ortaya çıktıkları bilinse de Minyatür ve Toy Kanişlerin ilk olarak 1400’lerde Fransız burjuvasını memnun etmek için yetiştirildiği düşünülür. Fransız burjuvası uzun yıllar Standart Kanişleri ördek avlamak için, Minyatür Kanişleri trüf mantarı aramak için, boyca en küçük olan Toy Kanişleri de kendilerine arkadaşlık etmeleri için kullandı.

Zekaları ve kolay eğitilebilen yapıları sayesinde Poodle ırkı uzun süre askeri köpeklik ve rehber köpekliği yaptı. Kolay eğitilebilen yapıları sayesinde sirklerde gösteri köpekliği de yapan Poodle’lar 1800’lerin sonuna doğru resmi olarak tanınmaya başladı ve popülerliğini artırmaya devam etti.

K9 diye sorun herkes gösterir: Alman Kurdu

Bu ırkın tarihçesinde rol oynayan en önemli isim eski bir süvari subayı olan Max Emil Friedrich von Stephanitz. Orduda görev yaptığı zaman diliminde hayvanları sürmek ve korumak için köpeklerin kabiliyetlerine güveniyor ve 1898 yılında emekli olduktan sonra kendini köpek yetiştiriciliğine adıyor. Alman sürü köpeği yetiştirmek için yola çıkan Stephanitz, Alman Çoban Köpeklerini incelemek için türlü köpek gösterilerine katılır ancak ideal olarak tanımlayabileceği bir Alman Çoban Köpeği ile henüz karşılaşmamıştır.

1899 yılında katıldığı gösterilerden birinde kurt görünümlü, gri -sarı tüyleri olan ve gücü, uysallığı, itaatkarlığıyla kendini gösteren Hektor Linksrhein isimli bir köpeğe rastlar. Onun zekası ve gücünden etkilenen Stephanitz onu hemen satın alır ve ardından Verein für Deutsche Schäferhunde (Alman Çoban Birliği) isimli bir oluşum kurar. Amacı Hektor’un ırkından olan diğer köpekleri bulmaktır. Bu tip çoban köpeği yetiştirmek adına kurulan oluşum o kadar yaygınlaşır ki bu köpeklere duyulan ihtiyaç giderek azalır.

Stephanitz Alman Çoban Köpeğini bir “iş köpeği” haline getirmek için oldukça uğraşır. Onların polis ve orduda görev alması için bağlantılar kurar ve Alman hükümetini bu ırkı çeşitli alanlarda kullanması için ikna eder. Gösterişli yapıları, zorluklar karşısında gösterdikleri başarı ve disiplinleri, sadık ve temkinli halleri onları bugün en popüler köpek ırkları arasına katar.

Haftanın Öne Çıkanları

2023 Yılın Rengi Açıklandı: Viva Magenta

2022-12-02 11:39 - Teknoloji

Altın Kelebek'te ödül alan Sefo, kıyafetiyle tiye alındı: Robot Babür olmuş

2022-12-05 10:29 - Magazin

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 3 Aralıkta hangi sınav yapılacak?

2022-12-03 09:29 - Eğitim

Bakan Çavuşoğlu'ndan Suriye ile görüşme açıklaması

2022-12-02 17:32 - Politika

Adı Ender Saraç ile yasak aşk iddiasına karışan Aygül Aydın'dan dikkat çeken paylaşım

2022-12-07 13:32 - Magazin

Manken Özge Ulusoy'un babası için Ankara'da cenaze töreni düzenlendi

2022-12-05 15:03 - Magazin

Doğuş ve Bilal Sonses davalık oldu! 5 kuruş tazminat davası ses getirdi

2022-12-03 08:15 - Yaşam

Şok olay! 6 yaşında 29 yaşındaki adamla evlendirdiler o da tecavüz etti

2022-12-03 11:39 - Gündem

Tolga Akış yeni aşka yelken açtı! Sevgilisi Zeynep Bastık'ın kopyası görenler inanamadı

2022-12-02 19:45 - Magazin

Frank Vallelonga Jr kimdir, nasıl öldü? Frank Vallelonga Jr hangi filmlerde oynadı?

2022-12-02 17:33 - Gündem

İlgili Haberler

Çapak Neden Oluşuyor?

08:08 - Teknoloji

Stable Diffusion'ın Geliştiricisi Stability AI Satılabilir!

00:57 - Teknoloji

Assassin's Creed Shadows İnternetsiz Oynanabilecek

00:38 - Teknoloji

NVIDIA ve MediaTek'ten Bilgisayarlar İçin Yeni İşlemci

00:23 - Teknoloji

Selçuk Bayraktar paylaştı! Brezilya'dan Baykar'a sürpriz ziyaret!

00:13 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Japon teknoloji devi Toshiba 4 bin çalışanını işten çıkaracak!

08:47 - Ekonomi

Meteoroloji yeni haritayı paylaştı: Uyarılar art arda geldi!

08:02 - Gündem

Sancaktepe'de çarpışan iki otomobil yandı!

07:28 - Gündem

Şarj aletinden çıkan yangın evi küle çevirdi

07:08 - Gündem

Kağıt gibi ezilen tırdan yara almadan kurtuldu!

07:03 - Gündem