Yüzde 30'u geri döndü çarklar yeniden dönmeye başladı

Ekonomi - Depremin en çok hasara neden olduğu illerden Adıyaman'da Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) fabrikalardan 30'a yakını üretime yeniden başladı. Öte yandan Kahramanmaraşlı üretim tesislerinde çalışanların yüzde 30’u işlerine geri döndü.

Ekonomi - 1 yıl önce

Adıyaman'da deprem nedeniyle üretime ara verilen OSB'deki fabrikaların açılması için çalışmalar sürüyor.

Depremlerin yaşandığı 6 Şubat'tan bu yana üretimin tamamen durduğu 201 işletmenin yaklaşık 30'unda hazırlık çalışmalarının ardından yeniden üretim başladı.

Adıyaman OSB Başkanı Abdulkadir Çelenk, yaptığı açıklamada, depremden önce OSB'de 22 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi.

"201 işletmemiz var. 25 ile 30 arasında işletme yüzde 30 kapasiteyle çalışmaya başladı. Diğerlerini de ayağa kaldırmaya çalışıyoruz." diyen Çelenk, kentin normale dönmesi için büyük çaba sarf edildiğini dile getirdi.

Haftalar sonra ilk kez gittiler! Deprem bölgesinde tarım başladı: Sınırsız alım garantisi

"BAŞARMAK İÇİN ÇABA SARF ETMEK ZORUNDAYIZ"

Tam kapasite üretim için işçinin barınma sorununun çözülmesi gerektiğini anlatan Çelenk, şunları kaydetti:

"OSB'nin içinde konteyner kenti oluşturabilirsek yüzde 50 kapasite seviyesine getirebiliriz. Adıyaman'ın normal hayatına dönmesi için OSB'nin mutlaka faaliyete geçmesi lazım. Eğer bu olmazsa kazandıklarımızı kaybederiz. Çünkü depremden önce çok iyi bir ivme kazanmıştık. Hedefimiz bu sene istihdam sayısını 27 bine çıkarmaktı. İşsiz sorunumuz çözülebilir durumdaydı. İşi olmayan kalmayacaktı. Deprem oldu diye bundan vazgeçmeyeceğiz. Aynı hedeflerle aynı yere gelmeye çalışacağız. Başarmak için çaba sarf etmek zorundayız. Az hasarlı olan işletmeler hemen hasarlarını giderdiler. Çok hasarlılar da devletten kredi bekliyorlar. Yeniden hayata döneceğimize eminim. Hayata yeniden tutunmak zorundayız. Yeniden başlamak zorundayız."

"ÇABAMIZ BURADAKİ İNSANLARIN BİR AN ÖNCE ESKİ DÜZENİNE, ESKİ HAYATINA DÖNEMLERİ"

Kentin en büyük tekstil fabrikalarından birinin sahibi Mehmet Selim Polat da depremden sonra fabrikalarını onararak üretime yeniden başlamak için hızlı bir çalışma yürüttüklerini belirtti.

Fabrikaların yavaş yavaş eski günlerine döneceğine inandığını ifade eden Polat, "Çabamız buradaki insanların bir an önce eski düzenine, eski hayatına dönmeleri. İşçilerin barınma sorunu var. Bunun giderilmesini talep ediyoruz. Kentin kalkınması için üretimin durmaması lazım. Çalışmak insanlara moral ve motivasyon anlamında iyi geliyor. Depremde 450 kişi istihdam ediyorduk. Şimdi 130 personelle yeniden üretime başladık." diye konuştu.

MARAŞ’TA ÇALIŞANLARIN YÜZDE 30’U İŞİNE DÖNDÜ

Depremin ardından yüzde 10’u ağır hasar alan Kahramanmaraşlı üretim tesislerinde çalışanların yüzde 30’u işlerine geri döndü. Birkaç haftada bu oranın yüzde 50’ye çıkmasını beklediklerini dile getiren İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, Texhibition İstanbul Fuarı'nda 1 milyar dolar iş hacmi beklediklerini de dile getirdi.

Kahramanmaraş depreminin üzerinden 1 ayı aşkın bir süre geçerken bölgede faaliyet gösteren üretim tesislerinde de toparlanma başladı. Ağır hasar alan yüzde 10’luk kısmında dışında kalan tesislerde çalışanların yüzde 30’u işlerine geri dönerken bu oranın birkaç haftada yüzde 50 seviyesine çıkması bekleniyor. Depremin ardından bölgeden yoğun göç gerçekleştiğini ve bölge nüfusunda küçülmenin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, bu noktada tersine göçün cazip hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi. Öksüz, maaş, enerji, vergi ve uzun vadeli kredi gibi alanlarda destek taleplerini yineledi.

İTHİB ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) iş birliğiyle İTKİB Fuarcılık A.Ş. tarafından 3’üncüsü düzenlenen Texhibition İstanbul Kumaş, İplik ve Tekstil Aksesuarları Fuarı, önceki gün kapılarını açtı. Resmi açılış töreni gerçekleşmeyen fuara deprem bölgesinden firmalar da yer aldı. 400’ün üzerinde firmanın katılım sağladığı ve 15 bin metrekare alanda organize edilen fuarda 1 milyar dolarlık iş hacmi bekleniyor. Bugün sona erecek fuarın ilk günü beraberindeki heyet ile stantları dolaşan İTHİB Başkanı Öksüz, stant ziyareti sonrası basın mensupları ile bir araya gelerek deprem bölgesindeki son durum ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ağır hasarlılar için 2 yıl lazım Kahramanmaraş, şehrin sanayi odası verilerine göre 500’e yakın tekstil ve giyim şirketini bünyesinde bulunduruyor. Şehrin sadece pamuk ipliği üretimindeki payı yüzde 50 civarında. Öksüz, bölge tesislerinde hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını ve tesislerin yaklaşık yüzde 10’unun ağır hasar aldığını belirterek kalanların ise faaliyetlerine başladığını anlattı. Makine ve binası hasar almayan tesislerde çalışanların yüzde 30’u işe döndü. Birkaç hafta içinde bu oranın yüzde 50’ye çıkmasını bekliyoruz. Az ve orta hasarlı tesislerde 2-3 ay içinde devreye girer. Ağır hasarlı olanlarda ise en az 2 yıl gerekebilir” diye konuştu.

İŞVEREN DE YARALI

Deprem sonrası bölgeden yoğun bir göç yaşanmıştı. Şehir nüfusunun yarısı bölgeyi terk etmiş, önemli bir kısmı da köylere yerleşmişti. Bölgenin eski kapasitesine ulaşması için işçi ve işveren desteklerine dikkat çeken ve bu kapsamda tersine göçün teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Öksüz, bu noktada çalışanlara maaş desteği taleplerini de yineleyerek, “Biz istiyoruz ki çalışanlar da daha fazla kazansın. Bir maaş işveren bir ya da yarım maaş da devletten olacak şekilde cazip bir hale gelsin ki insanlar da tekrar şehirlerine yerleşsin. Bunlarda vergi kesintisi yapılmasın mesela 2-3 yıl. Tesislere enerji destekleri verilebilir. İşveren de yaralı bu dönemde. Bir şeyler yapmak, oraların yapısını bozmamak şart. Çünkü buralar özellikle çok Suriye'den göç alan bölgeler. Demografik yapıyı korumak önemli. İnsanlar dönmezse demografik yapı da bozulur” dedi.

TESİSLERE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ

Öksüz, dönüşler başlasa da nüfusta küçülme beklediklerini dile getirdi. İşe dönen çalışanlar için psikolojik desteğin önemine de dikkat çeken Öksüz, “Bir taraftan da o konuda da çalışmalar yapıyoruz. Psikolojik destek birimleri gündemimizde” dedi. Bölgede bir diğer sorun da sigorta konusu. Üretim tesislerinde yapılan sigortalarda yüzde 22 civarında olan muafiyeti hatırlatan Öksüz, “İnsanların zararını sigortadan tam anlamıyla karşılaması mümkün değil. Yüzde 78'e geliyor. Bizim orada muafiyet kısmının karşılanması yönünde bir destek talebimiz olmuştu. Henüz bir karar yok. Bekliyoruz” diye konuştu. Deprem sonrası endişe duyulan başka bir konu ise siparişlerin durumu idi. Doğal afetlerin mücbir sebep kapsamına girdiğini hatırlatan Ahmet Öksüz, öte yandan alıcıların da gecikmeleri anlayışla karşıladığını, herhangi bir iptal yaşanmadığını aktardı.

“ÇÖKEN TESİSLERİN İNŞASI İÇİN UZUN VADELİ KREDİ ALAMIYORUZ”

Depremde tesislerin yüzde 10’unun ağır hasar aldığını dile getiren Ahmet Öksüz, “Onları yerinde yeniden inşa edemezsiniz, yeniden başka yerlerde inşa edilmesi, onun için de 5-10 yıllık uzun vadeli ve ödemesiz dönemi olan krediler lazım. Şu an bunları almıyorsunuz. Ya bırakın faizsizi tamam ticari bankadır, özel bankadır. En azından politika faiziyle uzat bari. Yani o konuda destek bekliyoruz. Merkez Bankası başkanımızla toplantımız vardı, orada da söyledim. Yani bunu bizim söylememize bile gerek olmadan yapmaları lazım” ifadelerini kullandı.

ÇÜRÜK TESİSLER MÜHÜRLENMELİ, DİĞERLERİ GÜÇLENDİRİLMELİ

Bundan sonraki dönemde olası deprem ihtimallerine karşı bütün konutların ve fabrikaların elden geçirilmesi gerektiğini, burada da devletin daha katı olması gerektiğini vurgulayan Ahmet Öksüz, “Çürükse bir şekilde mühürlenmesi lazım. Güçlendirmeyle de baya bir yol alabiliyorsunuz. Bizim mesela sonradan satın aldığımız bir fabrika güçlendirme yaptığımız alan sapasağlam kalırken güçlendirme yaptığımız taraf tamamen çöktü. Güçlendirme, hasar alırsa harcayacağının en fazla yüzde 1-2’sidir en çok” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Oyuncu Bora Akkaş ve Oben Alkan çiftinden bebek müjdesi! Haberi böyle duyurdular

2023-03-05 12:17 - Magazin

Bayern Münih PSG maçı CANLI izle! Bayern Münih PSG maçı canlı yayın izle! Bayern Münih PSG nereden,

2023-03-08 21:28 - Spor

Sakine Haksever hırsızlık yaparken yakalandı! "Kleptomani" savunması şaşkına çevirdi

2023-03-10 09:33 - Magazin

Aile dizisindeki öpüşme sahnesi izleyicinin tepkisini çekti

2023-03-08 00:27 - Magazin

Samsung Galaxy A54 ve A34'ün Duvar Kağıtları Sızdırıldı

2023-03-08 20:57 - Teknoloji

5 yıllık evliliklerini tek celsede bitiren Buğra Gülsoy ile Nilüfer Gürbüz ilk kez buluştu

2023-03-10 08:23 - Magazin

Survivor Asena kimdir, kaç yaşında? Asena Demirbağ mesleği ne? Survivor Asena eşi kim?

2023-03-09 21:37 - Spor

NATO toplantısında tartışma yaratan görüntüler: Korgeneral Göksel Kahya boş bardakları topladı

2023-03-10 00:22 - Gündem

Emniyet Müdürü deprem bölgesine gitti depremzede yardımlarını çalıp Tekirdağ'a getirdi

2023-03-05 10:27 - Gündem

Sözcü TV’de Muharrem İnce’ye tepki çeken hareket! “Resmen adamı kovdu”

2023-03-05 18:12 - Politika

İlgili Haberler

Pegasus uçak siparişleri için çalışmalara başlıyor

06:57 - Ekonomi

CISPE’den Microsoft’a antitröst resti: Anlaşma yok!

21:07 - Ekonomi

Spot piyasada doğal gaz fiyatları açıklandı

21:02 - Ekonomi

Kredi notu düşen Fransa'da tasarruf kararı

20:28 - Ekonomi

Saudi Aramco hisselerinin satışı saatler içinde tamamlandı

19:27 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Tarihi ziyaret: Hakan Fidan Çin'e gidecek

08:13 - Gündem

Sinop'ta uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

08:08 - Gündem

Harita yayımlandı: Meteoroloji'den yeni hava durumu tahmini!

07:28 - Gündem

Lastiği patlayan TIR devrildi, yol 3 saat ulaşıma kapandı: 1 yaralı

06:28 - Gündem

Kütahya'da feci olay: 2 vatandaş hayatını kaybetti

03:18 - Gündem