Uzmanlar açıkladı, stres gece terlemesine yol açıyor

Gece terlemesinin, uykuda olan aşırı terleme durumu olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ramazan Coşkun, “Gece terlemesi; reflü, diyabet, hormonal değişiklikler, enfeksiyon gibi problemler nedeniyle ortaya çıkabilir. Bunların dışında stres, nörolojik sorunlar gibi

Sağlık - 4 ay önce

Gece terlemesinin, uykuda olan aşırı terleme durumu olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ramazan Coşkun, “Gece terlemesi; reflü, diyabet, hormonal değişiklikler, enfeksiyon gibi problemler nedeniyle ortaya çıkabilir. Bunların dışında stres, nörolojik sorunlar gibi durumlar da gece terlemesine neden olabilir” dedi.Abone ol

VM Medical Park Maltepe Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ramazan Coşkun, gece terlemesi hakkında açıklamalarda bulundu. Gece terlemesini uykuda gerçekleşen aşırı terleme durumu olarak tanımlayan Doç. Dr. Coşkun, “Uyanıkken bu durum genellikle görülmez. Geceleri aşırı düzeyde meydana gelen terlemenin yatak örtülerini ve iç çamaşırlarını ıslatacak derecede olmasıdır” şeklinde konuştu.

“Menopoz döneminde yaşanabilir”Gece terlemesinin neden olduğuna değinen Doç. Dr. Coşkun, “Sıcak havalarda geceleri meydana gelen terleme, fizyolojik bir durum olarak kabul edilir. Ancak bazı kişilerde sadece sıcak havalarda değil, sık sık olarak tekrarlayabilir. Bu tarz durumları yaşayan kişiler kadınsa, özellikle menopoz dönemlerinde sıcak basması ve gece terlemesi yaşayabilirler. Ancak menopoz dönemi dışında gece terlemesine neden olabilecek çeşitli rahatsızlıklar da mevcuttur” diye konuştu.

“Uyurken terlememizin sebebi hormonal etkenler olabilir”Uyurken neden terlediğimizden bahseden Doç. Dr. Coşkun, şu bilgileri paylaştı: “Gece terlemesi, uyku halindeyken vücudun aşırı düzeyde ter salgılamasıdır. Terleme, vücudun doğal bir soğutma mekanizmasıdır ve fazla ısınmayı önleyici etki gösterir. Beyindeki termoregülatör merkez hipotalamus, vücut sıcaklığının kontrolünü sağlar. Bu merkez vücuttaki ter bezleri ile birlikte çalışır ve vücudun doğru sıcaklıkta kalmasına yardımcı olur. Salgılanan su buharlaşarak vücuttan ısı enerjisi almış olur ve böylelikle soğuma gerçekleşir. Uyurken tercih edilen yastık, kumaşından ya da yapısında kaynaklı olarak ense ya da boyun kısmında terlemelere neden olabilir. Bunların yanında, giyinilen kalın kıyafetler ya da hormonal etkenler nedeniyle de terleme meydana gelebilir.”

“Aniden ateş basabilir”Doç. Dr. Coşkun, gece terlemesinin en yaygın görülen belirtilerinin aniden basan ateş, öksürük, ciltte kızarma ve hızlı kalp atışı olduğunu söyledi. Gece terlemesinin altında yatan sebebin ortadan kaldırılmasının yanı sıra gündelik hayatta bazı yaşam değişiklikleriyle de gece terlemesinin azaltılabileceğini ifade eden Doç. Dr. Coşkun, bunları şöyle sıraladı:“Gün boyu susuz kalmamak, yatakta ince kıyafetler giymek; ince, havayı geçirgen, doğal maddelerden yapılmış pijama ve yatak örtüsü kullanmak; gece yatak odasını serin tutmak ve havalandırmak, baharatlı yiyecekleri azaltmak; kafein, sigara ve alkol gibi potansiyel tetikleyicilerden kaçınmak, uykudan 2-3 saat öncesinde gıda tüketimine son vermek, uyku saatine çok yakın olmamak kaydıyla düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı bir vücut ağırlığına sahip olmak.”

“Lenfoma ve tiroit hastalıklarının habercisi olabilir”Gece terlemesinin altta yatan bazı hastalıkların habercisi olabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Coşkun, “Gece terlemeleri, özellikle lenfoma kanseri gibi kanser türlerinin başlıca belirtileri arasında ani kilo kaybı ve ateş ile birlikte yer alır. Bunun dışında obezite, şeker hastalığı, gebelik, tiroit hastalıkları, inflamatuar veya otoimmün hastalıklar, uyku bozuklukları ve anksiyete bozuklukları, idiopatik hiperhidroz, otonomik bozukluklar, tüberküloz, HIV/AIDS, feokromasitoma gibi böbrek üstü bezi kaynaklı hastalıklarda da gece terlemesi görülebilir. Ayrıca bu problemlerin tedavisi amacıyla kullanılan bazı ilaçların da gece terlemesine neden olabileceği unutulmamalıdır” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Samsunspor - Sivasspor! CANLI

2024-01-14 16:33 - Spor

Anadolu Otoyolu'nda iki TIR çarpıştı: Ulaşımda aksama yaşandı

2024-01-13 08:02 - Gündem

Linç edilen yazar Haber7'ye konuştu! "Bunları Cumhuriyet'te yayınlayamazsınız!"

2024-01-13 19:03 - Gündem

İYİ Parti'den CHP ve Özgür Özel'e çok sert PKK tepkisi

2024-01-16 22:53 - Politika

Trabzonspor - Samsunspor / Canlı yayın

2024-01-11 19:58 - Spor

Milli Eğitim Bakanı'ndan yarıyıl tatili açıklaması

2024-01-12 18:18 - Gündem

Ali Koç'tan Süper Kupa rezaletine deprem bölgesi önerisi

2024-01-17 20:18 - Spor

CHP'nin 'takoz siyaseti' ağır bedel ödetmişti: İstanbul'da kentsel dönüşüme 43 d

2024-01-15 17:38 - Gündem

Windows, 36 yıl önce nasıl gözüküyordu?

2024-01-15 10:53 - Teknoloji

BAŞAKŞEHİR – BOLUSPOR CANLI: Başakşehir – Boluspor maçı nereden, nasıl izlenir? Başakşehir Boluspor

2024-01-17 14:08 - Spor

İlgili Haberler

Gece çorapla uyumak zararlı mı, beyne zarar verir mi? Uyurken çorap giyilir mi?

18:52 - Sağlık

En etkili zayıflama çayları! Hangi bitki çayı tok tutar?

18:28 - Sağlık

Pırasa hangi hastalıklara iyi gelir, faydaları nelerdir? Zeytinyağlı ve çiğ pırasa...

00:37 - Sağlık

Aç karnına ve yatmadan önce tahin yenir mi? Tahin yemenin faydaları!

23:23 - Sağlık

Yanıktan sonra su toplaması nasıl, kaç günde geçer? Yanık su toplaması patlarsa...

20:43 - Sağlık

Günün Manşetleri

Dursun Özbek'ten, Süheyl Batum'un sözlerine cevap!

19:28 - Spor

Bilgetekin: “Cumhurbaşkanımızın gösterdiği fintek üssü olma hedefine ilerliyoruz”

19:13 - Ekonomi

Bratislava ilk kez direkt uçuşla İstanbul'a bağlandı

19:07 - Ekonomi

İYİ Partili bir vekil daha istifa etti!

19:03 - Politika

Uçurumda ölü bulunan Polonyalı turistin ölüm nedeni belli oldu

18:58 - Gündem