Uzmanından reflü hastaları için iftar ve sahur önerileri

Toplumda sıkça görülen reflü hastalığının ramazan ayında şiddetlenmemesi için tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Esin Korkut, “Sağlıklı ve düzenli yeme alışkanlığı ramazan ayında özellikle önemlidir. Uzun süreli açlıktan korunmak için mutlaka sahur yapılmalıdır. İftarda

Yaşam - 1 yıl önce

Gastroenteroloji bölümünden Prof. Dr. Esin Korkut, toplumda sıkça görülen reflü hastalığına ilişkin ramazan ayında dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

Korkut, midedeki asit ve gıdaların yemek borusuna geri gelmesiyle birlikte tahriş ve göğüs arkasında yanmaya bağlı reflünün oluştuğunu belirterek, "Uzun süre aç kaldıktan sonra iftarda fazla ve hızlı yemek yenmesi mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasına ve mevcut şikâyetlerin artmasına ya da ortaya çıkmasına yol açar. Bu sebeple sağlıklı ve düzenli yeme alışkanlığı ramazan ayında özellikle önemlidir" dedi.

"Mide ekşimesi semptomları sadece ne yediğinizle değil, aynı zamanda ne kadar tükettiğinizle de ilişkilidir" diyen Korkut, "Aşırı yemek, zaten reflüsü olanlarda mide ekşimesi ve şişkinlik, geğirme gibi semptomları kötüleştirebilir. Uzun süreli açlıktan korunmak için mutlaka sahur yapılmalıdır. Sahur ve iftarda büyük porsiyonlar yerine, küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir. Az az, sık sık yeme şekli tercih edilmelidir. İftardan sonra yaklaşık bir buçuk saat aralıklarla iki ara öğün alarak yeme düzeni oluşturulmalıdır” diye konuştu.

“YİYECECEKLER KİŞİDEN KİŞİYE FARKLI ETKİ GÖSTEREBİLİR”

Çeşitli yiyeceklerin asit reflüsü ve mide yanmasını şiddetlendirebileceğini ve bunların kişiye özgü olabileceğine değinen Prof. Dr. Korkut, şöyle devam etti:“Bu nedenle öğün takipleri yapılarak gıdaların nasıl etkilediği takip edilmelidir. Yağ, tuz veya baharat açısından zengin yiyecekler genellikle en kötü tetikleyicilerdir. Ağır yağlı, baharatlı, acılı gıdalar yerine daha hafif olan çorba, süt ürünleri, sebze ve zeytinyağlı yemekler tercih edilmelidir. Lifli yemekler kendinizi tok hissetmenize yardımcı olur, bu da mide yanmasına neden olabilecek aşırı yeme olasılığınızı azaltır. Bu nedenle tam tahıllar (yulaf ezmesi, tam buğday, kahverengi pirinç), kök sebzeler (tatlı patates, havuç, şalgam, pancar) ve yeşil sebzeler (brokoli, kuşkonmaz, karnabahar, yapraklı sebzeler) gibi lif açısından zengin öğünler tercih edilmelidir.”

“SAHURDAN HEMEN SONRA YATMAYIN, REFLÜ YASTIĞI KULLANIN”

Prof. Dr. Korkut, asit ve gıda reflüsünün sadece büyük öğünlerle veya çok hızlı yemek yemekle olmayacağına dikkati çekerek, “Aynı zamanda yemekten hemen sonra yattığınızda da olur. Son yemeğiniz ile yatma vaktiniz arasında iki veya üç saat programlayarak bundan kaçınabilirsiniz. Sahur yemeğinden sonra hemen yatılmamalı, reflü sıklığınıza göre bir süre beklenmelidir. Uyumak için kullandığınız yatağın baş tarafını, ayak tarafına göre yaklaşık 30 cm daha yüksekte olacak şekilde ayarlayın. İki ya da üç yastık kullanarak uyumak aynı etkiyi oluşturmaz. Bu amaçla hazırlanmış reflü yastıkları oldukça faydalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

"KAFEİNDEN KAÇININ, İFTAR SONRASI YÜRÜYÜŞE ÇIKIN"

Ramazan ayı boyunca kafein ve gazlı içeceklerden uzak durulması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Korkut, “Kafein ve enerji artırıcı içecekler asit üretimini arttırır ve mide ekşimesine neden olduğu bilinmektedir. Bunun yerine kafeinsiz veya bitki çayları tercih edilmelidir. Gazlı içecekler reflüyü tetiklediği için bu tür içeceklerden kaçınılmalı, bunun yerine ılık su, yağsız ayran, doğal üzüm suyu ve şekersiz komposto gibi içecekleri tüketin. Egzersiz, sindirim sistemini çalıştıracağından özellikle büyük bir yemekten sonra, mümkün olduğunca dışarı çıkın ve yürüyün. Reflü için ilaç tedavisi görüyorsanız, diğer tedavi ilaçlarınız gibi Ramazan ayında da tedavinizi aksatmayın. İlacınızı doktorunuzun önerisi doğrultusunda iftarda ya da sahurda almayı asla ihmal etmeyin” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Biz Kimden Kaçıyorduk Anne kitap özeti sonu nasıl bitiyor ters köşe yapacak

2023-03-26 11:14 - Gündem

Kızılcık Şerbeti'nin Buket'i Aslı Öbekçi kimdir? Aslı Öbekçi nereli, kaç yaşında?

2023-03-23 10:37 - Gündem

Nursema ve Pembe Hanım kıyafetleri Kızıcık Şerbeti nereden giyiniyorlar, markaları

2023-03-24 18:48 - Gündem

Emekli maaşına zam geldi mi? Emekli maaşı zamları ne kadar olacak?

2023-03-23 00:28 - Gündem

Bomba iddia: Afra Saraçoğlu ve Çağatay Ulusoy aşk yaşamaya başladı

2023-03-27 13:03 - Magazin

Biz Kimden Kaçıyorduk Anne Bambi kim oynuyor gerçek adı nedir?

2023-03-26 14:27 - Gündem

Komedyen Doğu Demirkol, Levent Kırca'nın kızı Ayşe Kırca ile aşk yaşamaya başladı

2023-03-23 15:03 - Magazin

Ahmet Genç'in eşi Cahide Genç Hakk'ın rahmetine kavuştu

2023-03-23 13:53 - Gündem

45 bin atama Fizik Öğretmenliği kontenjanı kaç? 2023 Fizik öğretmeni kaç kişi atanacak?

2023-03-27 20:53 - Eğitim

Polonya Hakkında Daha Önce Duymadığınız İlginç Bilgiler

2023-03-28 16:18 - Teknoloji

İlgili Haberler

Sıla Türkoğlu alkollü yakalandı: Ehliyetine 6 ay el konuldu

20:33 - Yaşam

Kanal7 ailesinin mutlu günü: Lütfiye-Mustafa ve Arzu-Çağdaş çiftleri dünya evine girdi

19:23 - Yaşam

Yavrusu ile birlikte yüzen su samurunu 7 saniyeden kısa bir sürede bulabilir misin?

18:42 - Yaşam

İzmir'de bir mahalleyi karıştıran adam! 6. kattan eline ne geçtiyse aşağı fırlattı

18:08 - Yaşam

Bir adım öteye taşıyacak: En iyi hamburger sosu tarifi, nasıl yapılır?

17:58 - Yaşam

Günün Manşetleri

Trabzonspor'dan dev final öncesi flaş paylaşım!

01:03 - Spor

Ali Çamdalı: Çok değerli bir puan aldık

00:58 - Spor

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kazakistan ve Özbekistan'ı ziyaret edecek

00:52 - Politika

Emre Belözoğlu çılgına döndü! "Kimse beni susturamaz"

00:47 - Spor

Bakanlık duyurdu! Yeni halk plajları geliyor! O kişilerden 100 Euro ücret alınacak

00:28 - Ekonomi