Uzmanı uyardı: Uyuza karşı güçlü bir silahımız var

Temasla bulaşan uyuz (skabiyez) hastalığı tedavisinde Dünya Sağlık Örgütü listesinde yer alan ‘ivermektin’ etken maddeli oral tablet Türkiye’de ilk defa kullanıma sunuldu. İvermektin’in Türkiye’de üretilmeye başlandığını belirten Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, “İvermekti

Gündem - 1 yıl önce

Tarihin en eski hastalıkları arasında yer alan ve günümüzde halen insanlar arasında yaygın olarak görülen uyuz hastalığı tüm dünyada artışını sürdürüyor. Türkiye’deki uyuz vakalarında son 3-4 yılda, geçmişe oranla ciddi bir artış yaşandığını söyleyen  Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, deprem sonrasında afet bölgesindeki yaşam koşullarında yaşanan aksaklıkların, hijyen kurallarının yeterince uygulanamamasının ve toplu yaşam gibi koşulların bulaşıcılığı yüksek uyuz hastalığının artışında önemli bir etken olacağının altını çizdi.   

Prof. Dr. Kutluay, uyuz hastalığı teşhisi konulan bir kişinin aile bireylerinin, aynı evi, ortamı paylaştığı veya sürekli temas halinde olduğu kişilerin de eş zamanlı olarak tedavi edilmesi gerektiğini kaydetti.   

“UYUZ, BİRİNE BULAŞTIĞINDA BELİRTİLERİ HEMEN ÇIKMIYOR”  

Son yıllarda Dünya Sağlık Örgütünün ‘ihmal edilmiş tropikal hastalık’ olarak tanımladığı ve Türkiye’de de pandemi sonrası yüzde 50 artış yaşanan uyuz hastalığı salgın şeklinde varlığını sürdürmeye devam ediyor. Uyuz hastalığı ve hastalığın yayılma hızı ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. Kutlubay, konuyla ilgili şunları söyledi:  

“Uyuz yaklaşık 0,2 milimetre büyüklüğünde, kirli beyaz renkte bir parazittir. Özellikle, ellerde, parmak aralarında, el bileğinde, vücudun kıvrım bölgelerinde, erkeklerin genital bölgelerinde; penis ve torbalarda, kadınların meme başı bölgelerinde karşımıza çıkar. Kimi zaman kaşıntılı ve kırmızımtırak döküntü şeklinde kimi zamansa el parmak aralarında veya el bileğinde su toplayan kabarcıklar şeklinde meydana gelir. Ya da tünel dediğimiz deri altında 5-15 milimetre uzunluğunda deriden kabarık çizgiler şeklinde oluşabilir.

Uyuz, direkt parazitin bulaşmasıyla ortaya çıkar. Bir kişiden başka bir kişiye bulaşması için en az 15 dakika sıkı bir temas şarttır. Tokalaşma ve 5-10 saniye yan yana durma ile kolay kolay bulaşmaz. Uyuzun bulaşması için aynı yatakta yatmak, sarılmak, yan yana oturmak, tokalaşmak gibi temas gerekiyor. Ayrıca uyuz hastalığına yakalanmış birinin eşyasını yıkamadan kullanırsanız ya da yatağında yatarsanız hastalığın size de bulaşma riski var. Uyuz, birine bulaştığında belirtileri hemen çıkmıyor. Kaşıntının ve belirtilerin ortaya çıkması için en az 15 günlük bir süre geçmesi gerekiyor, 2’nci ya da 3’üncü kez uyuza yakalanmanız durumunda bu süre 48 ya da 24 saate kadar inebiliyor.”  

'SON BİRKAÇ YILDIR PİYASADAKİ İLAÇLARA KARŞI BİR DİRENÇ MEVCUT'

Son birkaç yıldır uyuz vakalarının daha sık görülmeye başladığını belirten Prof. Dr. Kutluay, “Özellikle 5-6 ay içinde uyuz belirtileri ve uyuz tanısıyla bize gelen çok fazla hasta var. Son birkaç yıldır piyasada mevcut olan ilaçlara karşı bir direnç mevcut. Aslında hastalara doğru tanı konuluyor, hastalar doğru ilaçları kullanıyor ama bahsi geçen direnç yüzünden ilaçlar fayda etmediği için tam tedavi gerçekleşmiyor. Yarım tedavi yapıldığı zaman da hastalar uyuzu kolay bir şekilde hem ailelerine hem de yakın çevrelerine bulaştırıyorlar.

Bana 5-6 doktora gitmiş, doğru tedavi almış ama buna rağmen iyileşmeyen birçok hasta geliyor. Biz uyuzun tedavisi için Majistral dediğimiz yapma ilaçlar yaptırırdık ve hala da yaptırıyoruz. Bahsi geçen yapma ilaçların içinde kükürt, katran gibi maddeler vardır, bundan dolayı kötü koksa dahi uyuzu iyi tedavi eder. Hastalarımıza bunları kullandırtıyorduk, bunlar sayesinde de tedavileri gerçekleşiyordu” şeklinde konuştu.  

'BİR İLAÇ SAYESİNDE UYUZU TEDAVİ EDEBİLİYORUZ'

Kutlubay uyuz hastalığının tedavisiyle ilgili yeni bir gelişme olduğunu belirtti:  

Türkiye piyasasına giren bir ilaç sayesinde ağızdan uyuzu tedavi edebiliyoruz. Bu ilacın, 15 kilogramın altına verememe, çocuklarda kullanabilme, her 15 kilograma bir tablet verme gibi belirli kuralları var. Ana maddesi ivermektindir ve bu madde değişik hastalıklarda kullanılan etkili bir maddedir. İvermektini hap olarak kullanarak uyuzu içerden yok edebilir ve henüz direnç gelişmediği için etkinliğinden sonuna kadar faydalanabilirsiniz.

İhtiyaca göre 1 hafta 10 gün sonra aynı dozu tekrar kullanabilir hatta ivermektin tabletini isterseniz solisyon olarak eczacıya hazırlatabilir ve beraberinde ondan da yararlanabilirsiniz. Daha önce piyasadaki ilaçlara karşı bir direnç olduğundan bahsetmiştik. Etkileri çok zayıftı ama ivermektine karşı herhangi bir direnç gelişmediğinden dolayı şu an da uyuza karşı elimizde güçlü bir silahımız var. Bir aydan fazla süredir eczanelerde mevcut. Reçete ettiğiniz müddetçe eczacılardan rahatlıkla temin edebilirsiniz. Diğer tedavilerle hastaları ne kadar çok uğraştırırsanız bu ilaç ile o kadar kısa sürede tedavi edebiliyorsunuz.”  

'BU BELİRTİLER VARSA YÜZDE 100 UYUZDUR'

Uyuz hastalığının belirtilerine ve çeşitlerine de değinen Prof. Dr. Kutluay, “Uyuz hastalığının en önemli özelliği gece kaşıntısıdır. Dişi parazitler genelde geceleri tünel kazma işini yapar. Bu yüzden hastayı gece uyutmaz ya da uykudan uyandırır, bütün gece kaşındırır. Gece kaşıntısı uyuzda esastır. Bir kişide gece kaşıntısı; parmak aralarında, el bileklerinde vücudun kıvrım yerlerinde ya da erkeklerin genital bölgesinde birtakım döküntü, kızarıklık ve kaşıntı izi varsa bu hasta yüzde 100 uyuzdur” dedi.  

'TIRNAĞINIZLA ONU ÖLDÜRÜYORSUNUZ'

Prof. Dr. Kutluay, Uyuz hastalığının bir başka çeşidi olan Hiperkeratotik uyuz ile ilgili de şu bilgilendirmelerde bulundu:  

“Bağışıklık sistemi düşük, HIV pozitif, AIDS, ağız yoluyla kortizon kullanan hastalarda kişinin kaşıntısı ya çok gelişir ya da hiç gelişmez. Kaşıntı bir savunma mekanizmasıdır. Kaşıyarak paraziti vücuttan uzaklaştırıyor, tırnağınızla onu öldürüyorsunuz. Hiperkeratotik uyuz hastalarında ise kaşıntı gelişmez. Bu yüzden parazitin sayısı milyonları bulabiliyor, vücuttaki döküntüler de yaygın kabuklu yaralar tarzında oluşabiliyor. Hiperkeratotik uyuzun tedavisinde de kesinlikle ivermektin kullanılmalıdır.”  

Haftanın Öne Çıkanları

Oyuncu Bora Akkaş ve Oben Alkan çiftinden bebek müjdesi! Haberi böyle duyurdular

2023-03-05 12:17 - Magazin

Bayern Münih PSG maçı CANLI izle! Bayern Münih PSG maçı canlı yayın izle! Bayern Münih PSG nereden,

2023-03-08 21:28 - Spor

Aile dizisindeki öpüşme sahnesi izleyicinin tepkisini çekti

2023-03-08 00:27 - Magazin

Samsung Galaxy A54 ve A34'ün Duvar Kağıtları Sızdırıldı

2023-03-08 20:57 - Teknoloji

Survivor Asena kimdir, kaç yaşında? Asena Demirbağ mesleği ne? Survivor Asena eşi kim?

2023-03-09 21:37 - Spor

Emniyet Müdürü deprem bölgesine gitti depremzede yardımlarını çalıp Tekirdağ'a getirdi

2023-03-05 10:27 - Gündem

NATO toplantısında tartışma yaratan görüntüler: Korgeneral Göksel Kahya boş bardakları topladı

2023-03-10 00:22 - Gündem

Sözcü TV’de Muharrem İnce’ye tepki çeken hareket! “Resmen adamı kovdu”

2023-03-05 18:12 - Politika

Yeşilçam'ın haşin güzeli Melike Zobu'nun son hali! Her gören aynı yorumu yapıyor

2023-03-09 00:08 - Magazin

Sevda Demirel estetiklerle bambaşka biri oldu! Son halini gören tanımakta güçlük çekiyor

2023-03-03 15:32 - Magazin

İlgili Haberler

Hatay'da kriz masası! Eğitime 1 gün ara verildi

02:48 - Gündem

Başakşehir'de kahreden olay: 2 çocuk boğularak hayatını kaybetti

02:27 - Gündem

Hastanelerde yeni dönem! Randevu almak için zorunluluk getirildi

01:37 - Gündem

Gaziantep'te aile katliamı: Eşini öldürdü, oğlu ve damadını yaraladı

01:32 - Gündem

Hastane randevu sisteminde yeni dönem başladı

01:08 - Gündem

Günün Manşetleri

Hatay'da kriz masası! Eğitime 1 gün ara verildi

02:48 - Gündem

Başakşehir'de kahreden olay: 2 çocuk boğularak hayatını kaybetti

02:27 - Gündem

Metin Öztürk konuştu! Galatasaray'da hedef 105 puan

02:22 - Spor

Süper Lig'de maçlar tamamlandı! İşte puan durumu

02:17 - Spor

Sergen Yalçın için Beşiktaş ve Fenerbahçe açıklaması!

02:13 - Spor