?>

Ünlü Markaların Kullandığı "Mavi Okyanus Stratejisi" Nedir? - Webtekno

Temel amaçları kâr sağlayarak ticaret arenasında varlıklarını sürdürmek olan işletmelerin bu amaca ulaşmalarındaki en temel unsur şüphesiz ki rekabette üstünlük sağlamak. Peki bunu nasıl sağlıyorlar? Tabii ki kendilerini rakiplerinden ayrıştırarak.

Teknoloji - 10 ay önce

Rakiplerinden öne çıkmak amacıyla sundukları ürün ve hizmetlerde farklılıklar yaratan markalar, bunu doğru yaptıklarında aslında kendilerine yepyeni bir pazar yaratıyorlar. Bu sayede de bir yandan tüketicilere yenilikçi ve onların istekleriyle ihtiyaçlarını dinleyen bir marka oldukları imajını verirken bir yandan da ettikleri rekabetin doğasını değiştirerek kendilerini rakiplerinden çok daha ayrı bir konuma getiriyorlar.

Bahsettiğimiz bu durum, W. Chan Kim ve Renee Mauborgne tarafından Mavi Okyanus Stratejisi olarak adlandırılıyor. Özetlemek gerekirse; yazarlara göre bu strateji, şirketlerin yenilikler yaparak oldukça yoğun rekabet olan pazarlardan (kızıl okyanus), yeni ve keşfedilmemiş pazarlara (mavi okyanus) geçişini tanımlıyor.

Peki, kızıl okyanus ve mavi okyanus metaforları tam olarak neyi simgeliyor?

Bu metafora göre rekabet bir tür saldırıdır ve okyanuslardaki köpek balıklarının birbirine saldırması sebebiyle okyanus kızıl bir hâl alacaktır. Bu sebeple yazarlar rekabetin yoğun olduğu pazarları kızıl okyanus metaforunu kullanarak tanımlamıştır.

Barışın hâkim olduğu bir okyanus, maviliğini koruyacaktır. Bu sebeple, araştırmacılar mavi okyanus metaforuyla henüz rekabet ortamı barındırmayan pazarları tanımlar.

Dünya şirketlerinin mavi okyanusların derinliklerine dalma örneklerine bakmaya Netflix’le başlayalım:

Netflix, DVD kiralama işine girdiğinde; DVD kiralama sektörü, müşterinin ilgili firmanın mağazasına fiziksel olarak gitmesini gerektirecek şekilde işlemekteydi.

Netflix bu konuda oldukça yenilikçi davranarak DVD’leri müşterilerin evine postayla göndermeye başlayarak sektörü kökünden değiştirdi ve kendine mavi bir okyanus yarattı. Sonrası zaten malum…

Nintendo Wii, oyun konsolu piyasasına hareket tabanlı yeni bir ürün sürerek kendini ayrıştırmayı başardı.

Klasik oyun konsolları, Nintendo Wii’nin aksine kullanıcının hareket etmesini gerektirmeyen cihazlarken, Nintendo Wii tamamen kullanıcının hareketine dayanan bir sistemle çalışarak kullanıcıyı oyunun tam anlamıyla bir parçası yapıyordu.

Kullanıcılara bambaşka bir deneyim yaşama fırsatı sunan Nintendo, kendini rakiplerinden ayrıştırmanın oldukça yenilikçi yolunu bulmuş oldu.

Tesla’ysa otomobillerindeki yenilikçi yaklaşımlarla kendine mavi bir okyanus yarattı.

Elektrikli araçların yalnızca çevre dostu olduğu ve diğer araçlara göre daha düşük performanslı olduğu görüşünün hakim olduğu bir piyasaya giriş yapan Tesla; araçlarındaki yüksek performans, yüksek teknoloji ve stil ile öne çıkarak kendi pazarını kendi yarattı.

Lufthansa Hava Yolları’ysa “uçarken kazanın” puan sistemini ilk uygulayan marka olarak kendisini rakiplerinden ayrıştırmayı başardı.

“Shop & Miles – Uçarken Kazanın” sistemini ilk uygulayan marka olması, Almanya merkezli Lufthansa Hava Yolları'nın büyük bir rekabet avantajı kazanarak kendini rakiplerinden ayrıştırmasını ve yeni bir pazar yaratmasını sağladı.

Tipik bir çizgi roman yayımcısı olarak başlayan Marvel’ın bugünkü başarısı da tabii ki yarattığı mavi okyanuslar sayesinde.

Kuruluş yıllarında genç okuyuculara hitap eden Marvel; zaman içinde hedef kitlesini yaşı biraz daha büyük kişilere kaydırmış, bu sebeple de daha komplike karakterler ve birbiri içine geçen evrenler yaratarak hikâyelerini bambaşka bir boyuta taşımıştı.

Modern bir taksi servisi olan Uber’se taksilerle rekabet etmenin yolunu oldukça yenilikçi bir şekilde bulmuştu.

Uber, geliştirdiği uygulamayla hem klasik taksilerle hem de lüks otomobil servisleriyle ettiği rekabetten kendini bu endüstride bambaşka bir yere koyarak büyük bir başarıyla çıkmıştı.

Kendine yeni bir pazar yaratan Uber, yenilikçi yaklaşımıyla tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarını iyi anladığını kanıtlamış oldu.

Haftanın Öne Çıkanları

Rahmetli Ömer Tuğrul İnançer'in eşi Erişal İnançer rahmet-i Rahman'a kavuştu

2024-01-08 23:03 - Gündem

Kanal 7 ailesinin mutlu günü!

2024-01-08 13:02 - Gündem

Samsung'dan Yapay Zekâ Destekli Robot: Ballie [Video] - Webtekno

2024-01-09 09:58 - Teknoloji

OpenAI, Ertelenen GPT Store'un Ne Zaman Açılacağını Açıkladı - Webtekno

2024-01-04 23:18 - Teknoloji

Galatasaray - Konyaspor / Canlı yayın

2024-01-07 18:22 - Spor

Çanakkale okullar tatil mi? 9 Ocak Çanakkale bugün KAR TATİLİ var mı, hangi ilçeler tatil 2024?

2024-01-09 01:48 - Eğitim

Antakya'da konteyner yangını söndürüldü

2024-01-09 09:02 - Gündem

Meteorolojiden Çanakkale için kuvvetli kar yağışı uyarısı

2024-01-09 02:32 - Gündem

Teknoloji bağımlılığın zararları nasıl önlenir? Teknoloji bağımlılığının belirtileri...

2024-01-09 11:37 - Sağlık

Crespo'dan Cengiz Ünder ve Fred yorumu

2024-01-07 19:27 - Spor

İlgili Haberler

HashOcean Skandalı

00:03 - Teknoloji

Tesla ile Rekabet Eden Ford, F-150 Lightning Üretimini Durdurdu

23:57 - Teknoloji

Nintendo, Android ve iOS için Yeni Müzik Uygulamasını Yayımladı

23:48 - Teknoloji

OpenAI Yeni Arama Motorunu Yayımladı

23:42 - Teknoloji

OnePlus 13 Tanıtıldı: Fiyatı ve Özellikleri

23:17 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Türk lirası mevduat ve fonlarda stopaj oranları artırıldı

01:32 - Ekonomi

İstanbul-İzmir Otoyolu'nda korkunç olay! 1 ölü, 9 yaralı

01:03 - Gündem

Eski futbolcu duyurdu! Icardi'ye sürpriz talip

00:52 - Spor

Yüzlerce tavuk telef oldu, binlercesi mahsur kaldı

00:48 - Ekonomi

Anadolu Efes Almanya deplasmanında galip

00:18 - Spor