TYB İstanbul'da 'tabuta sığmayanlar' konuşuldu

Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleştirilen 'Tabuta Sığmayanlar' programı, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nin ev sahipliğinde düzenlendi.

Yaşam - 2 hafta önce

Şehit yakınlarının da katıldığı bu özel etkinlikte, şehitlerimizin hikâyelerini anlatan yakınlarının ifadeleri, katılımcılara unutulmaz duygusal anlar yaşattı.

Programın açılışında Hakkı Demir Anadolu İmam Lisesi musiki bölümü öğrencileri tarafından "Şehit Tahtında" ezgisi seslendirildi.

Programda Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Ender Çınar ve Irak'ın kuzeyinde teröristlerin saldırısı sonucu şehit olan Teğmen Duabey Onur Öztürkmen'in annesi Gülcan Türkmen, şehitlerimizin aziz hatıralarını yaşatma misyonunu vurguladılar.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı Tabuta Sığmayanlar programının şehitlerimizin aziz hatıralarını diri tutmak noktasında önemli bir misyonu yerine getirdiğini belirtti.

 "Tabuta Sığmayanlar" programının aynı zamanda uyanış çağrısı olduğunu vurgulayan Bıyıklı, şehitlerimizin aziz ruhlarını ve kahramanlıklarını toplumumuzun her bir ferdine, özellikle de genç nesillere anlatmak ve aktarmak her türlü takdirin üstündedir diye konuştu.

Ender Çınar’ın yapım ve yönetmenliğini üstlendiği “Tabuta Sığmayanlar” belgeselinin millî birlik ve beraberliğe büyük katkıda bulunduğunu vurgulayan Bıyıklı, “ Bu toprak için toprağa düşen aslanlarımızın hakkını ne yapsak ödeyemeyiz. Onlar bizim için canlarını feda ettiler. Onları unutur veya unuturursak, kalplerimiz kurusun. 

Yazarlarımız son kırk yılda Güneydoğu’da verilen mücadelenin destanını, şiirini veya romanını hakkıyla kaleme alamadı maalesef.. Unutulmamalıdır ki, edebiyata dökülmeyen hiçbir şey ebedileşmez. Bu kahramanlık hikayelerini ebedileştirmek için, onları edebiyatımıza taşımamız gerekiyor. Bu manada kamerasıyla şehitlerin şiirini yazan kıymetli Ender Çınar dostumuzu tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum.

Daha sonra söz alan Ender Çınar Tabuta Sığmayanlar programının hikayesini anlattı.

“Tabuta Sığmayanlar” belgeseli yapımcısı Çınar, programın amacını, "Şehitlerimizin hikâyelerini anlatarak onların bu topraklar için yaptıkları fedakarlıkları unutturmamak ve genç nesillere aktarmak" olarak ifade etti. Çınar, şöyle devam etti: "Bu programı hazırlarken amacımız, şehitlerimizin yaşamlarını, verdikleri mücadeleleri ve bu vatan için gösterdikleri kahramanlıkları belgesele dökerek onların hikayelerini yaşatmaktı. Şehitlerimizin ruhları, adanmışlıkları, bu topraklara olan bağlılıkları tabuta sığmayacak kadar büyük…”

Çınar, şehitlerin anılarına sahip çıkmanın önemini vurgulayarak, "Biz bu belgesellerle şehitlerimizin anılarını sadece kaydetmekle kalmıyor, aynı zamanda genç nesillere aktararak onların da bu kahramanlık öykülerinden ilham almasını sağlıyoruz. Şehitlerimiz, kendi hikayeleriyle bizlere cesaret, fedakârlık ve vatan sevgisinin ne anlama geldiğini öğretiyor." dedi.

Şehit Annesi Gülcan Türkmen ise oğlunun şehadetini, "Rabb'ime şükürler olsun, şehit olmayı çok isteyen bir insandı ve bu şerefi oğluma Rabb’im bahşetti. Şehitlerimizle gurur duyuyoruz, onların sayesinde burada gururla oturabiliyorum." sözleriyle anlattı. Türkmen, tüm şehit ailelerinin duygularını temsil edercesine konuştu ve şehitlerin hatıralarının her zaman yaşatılmasının önemini vurguladı. Gençlere önemli mesajlar verdi. 

ENDER ÇINAR’A ŞÜKRAN BERATI

Programın sonunda, "Tabuta Sığmayanlar" belgeselinin yapımcısı Ender Çınar'a, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi adına Yazar Şerif Aydemir tarafından şükran beratı takdim edildi.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nin düzenlediği bu program, şehitlerimizin aziz ruhları için okunan Kuran-ı Kerim ve yapılan duaların ardından sona erdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Borsacı Ferhan Kaya ve birlikte hareket ettiği söylenen 3 kişi tutuklandı

2024-04-29 18:58 - Ekonomi

CHP'li başkan adayı ölü bulundu! Başından vurmuşlar...

2024-04-30 12:13 - Gündem

Sergen Yalçın'dan Beşiktaş yönetimine mesaj! Geri dönecek mi?

2024-04-25 00:08 - Spor

Dilan Polat kızı ile ilgili talebine jandarma izin vermedi, duruşma boyu ağladı

2024-04-25 16:52 - Magazin

Mehmet Ali Yılmaz'ın ölüm nedeni belli oldu

2024-04-25 08:33 - Spor

Safiye Soyman’ın hayat arkadaşı Faik Öztürk felç geçirdi

2024-04-25 13:17 - Magazin

Fenerbahçe - Beşiktaş maçı (CANLI YAYIN)

2024-04-27 18:18 - Spor

ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16'lar için flaş açıklama

2024-04-26 21:58 - Gündem

Trabzonspor - Gaziantep FK / Canlı yayın

2024-04-28 18:28 - Spor

Bayern Münih - Real Madrid! Tek gol var... CANLI

2024-04-30 22:58 - Spor

İlgili Haberler

Sait Faik Abasıyanık vefatının 70. yılında Esenler'de anıldı

20:03 - Yaşam

Alıştığımız lezzetlerin dışında: Kremalı ıspanaklı makarna tarifi, nasıl yapılır?

18:38 - Yaşam

Eski derz nasıl temizlenir? En iyi derz temizleyicisi!

18:18 - Yaşam

Sadece keskin bir görüşe sahip kişiler 9 saniye içerisinde kaktüsün nerede olduğunu bulabilir

16:17 - Yaşam

Siyah kıyafetlerin solması nasıl önlenir? Siyah kıyafetlerin solmasını bu iki malzeme ile önleyin!

12:53 - Yaşam

Günün Manşetleri

Gaziantep Basketbol, seride öne geçti

22:12 - Spor

İstenmeyen adam Süper Lig'e geri dönüyor!

22:07 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Aile Günü'nü kutladı

21:58 - Politika

Bakan Koca açıkladı! Doktora saldıran şahıs hakkında yeni gelişme

21:52 - Gündem

Bakan Fidan: ABD kayıtsız şartsız İsrail'i destekliyor

21:47 - Politika