Tekfen ve Enerjisa Üretim'den yeşil enerjide iş birliği

Enerjisa Üretim ile Tekfen yüksek kapasiteli, yeşil hidrojen-yeşil amonyak projesinde birlikte çalışacak.

Ekonomi - 2 hafta önce

Enerjisa Üretim ile Tekfen yüksek kapasiteli, yeşil hidrojen-yeşil amonyak projesinde birlikte çalışacak.Abone ol

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin önde gelen iki büyük kuruluşunun sahip oldukları uzmanlıkları, aynı hedef doğrultusunda kullanmak adına imzalanan niyet mektubuyla Tekfen ve Enerjisa Üretim yüksek kapasiteli, yeşil hidrojen-yeşil amonyak projesinde beraber çalışacak.

Bu projede, Tekfen'in mühendislik ve endüstriyel tesis inşaatı alanındaki ve Enerjisa Üretim'in de yenilenebilir enerji konusundaki deneyimlerini birleştirmeleri hedefleniyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla hayata geçirdiği, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM), karbon yoğun sektörlerde büyük değişiklikler getiriyor. Bu mekanizma, AB dışından ithal edilen ürünlerin karbon içeriğine göre vergilendirilmesini öngörüyor. Gübre sektörü de bu düzenlemeden doğrudan etkilenen ana sektörlerden biri olarak ön plana çıkıyor.

Tekfen Holding'in iştiraki Toros Tarım, toplam kurulu üretim kapasitesi ve üretim tonajı itibarıyla Türkiye'nin en büyük gübre üreticisi. Toros, bu projeyle hem kendi üretim ihtiyacını karşılayacağı hem de yurt içi ve yurt dışı satışlarında kullanacağı düşük karbon ayak izine sahip yeşil amonyak elde etmek üzere Enerjisa Üretim ile ortaklaşa bir tesis kurmayı hedefliyor.

Açıklamalarda görüşlerine yer verilen Tekfen Grup Şirketler Başkanı Hakan Göral, Dünya yeşil hidrojen talebinin 2030 itibarıyla 40 milyon tonlara ulaşmasının beklendiğini ve sonrasında da hızla artacağını kaydetti.

Göral, söz konusu niyet mektubu ile yenilenebilir enerji çözümleri ve yatırımları alanındaki büyüme stratejileri kapsamında önemli bir adım daha attıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

'Tekfen'in yeşil enerji odaklı dönüşümünde 'yeşil amonyak-yeşil hidrojen' konusunu önemli bir sac ayağı olarak görüyoruz. Bitki besin ürünleri alanında Türkiye'nin en büyük kuruluşu olan iştirakimiz Toros Tarım'ın karbon ayak izinin düşürülmesinde ve yurt dışı pazarlara erişiminde yeşil amonyak kullanımı önemli bir rol oynayacak. Bu amaçla, Enerjisa Üretim ile yenilenebilir enerji kullanarak yeşil hidrojen ve yeşil amonyak üretimi yapılacak bir tesis kurulması hedefleniyor. Böylece Toros bir yandan kendi hammadde ihtiyacını karşılarken aynı zamanda üretiminin bir kısmını iç ve dış müşterilerine satabilecek. Bu kapsamda, Enerjisa Üretim ile bir Niyet Mektubuna imza attık. Hem Taahhüt Grubumuzun tecrübe ve deneyimi hem de Enerjisa Üretim'in yenilenebilir enerji konusundaki birikimleri bu proje için çok değerli. Böylece Taahhüt Grubumuz da edineceği yetkinlikle, çok hızlı artması beklenen yeşil hidrojen-yeşil amonyak taleplerini bir fırsat olarak görerek, yurt içi ve yurt dışı müşterilerine bu yeni segmentte vereceği hizmeti büyümek için bir sac ayağı olarak kullanacak.'

Enerjisa Üretim İşletme ve Teknik Genel Müdür Yardımcısı Emre Erdoğan da, gerçekleştirilecek iş birliğinin Türkiye'de yeşil enerji yatırımlarına önemli bir ivme kazandırmasını hedeflediklerini vurgulayarak, 'Türkiye'nin lider özel sektör elektrik üreticisi Enerjisa Üretim olarak tüm operasyonlarımızda sürdürülebilirlik konusunu en önemli başlık olarak ele alıyor, aksiyonlarımızın tamamını bu çerçevede gerçekleştiriyoruz. Yenilikçi ve çevreci enerji teknolojilerinde son dönemde ülkemizde birçok ilki hayata geçirdiğimiz Bandırma Enerji Üssümüz, sadece verimliliğiyle değil, aynı zamanda stratejik konumuyla da Türkiye’nin enerji arz güvenliğinin kalbinde yer alıyor. Tekfen gibi önemli bir kuruluşla yeşil amonyak tesisi kuruluşu noktasında ilk adımı atmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu iş birliğinin, sürdürülebilir bir gelecek inşa etme noktasında önemli bir adım olacağına inanıyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Borsacı Ferhan Kaya ve birlikte hareket ettiği söylenen 3 kişi tutuklandı

2024-04-29 18:58 - Ekonomi

CHP'li başkan adayı ölü bulundu! Başından vurmuşlar...

2024-04-30 12:13 - Gündem

Galatasaray - Sivasspor / Canlı yayın

2024-05-05 18:17 - Spor

Samsunspor - Trabzonspor maçı (CANLI YAYIN)

2024-05-04 19:07 - Spor

Hatay'da korkutan deprem! AFAD şiddetini açıkladı

2024-05-02 23:07 - Gündem

Bakan Fidan'dan İsrail'e yeni uyarı: Felakete tanık oluruz!

2024-05-05 00:37 - Gündem

Feyyaz Uçar: Kimse bize ayar vermeye kalkmasın

2024-05-04 00:22 - Spor

Hastane Duvarlarındaki Sus İşareti Yapan Kadının Hikâyesi

2024-05-04 23:23 - Teknoloji

Kavgaya müdahale ederken taşla yaralanmıştı: 10 ay sonra acı haber geldi

2024-05-03 15:23 - Gündem

Bayern Münih - Real Madrid! Tek gol var... CANLI

2024-04-30 22:58 - Spor

İlgili Haberler

Bakanlık duyurdu! Yeni halk plajları geliyor! O kişilerden 100 Euro ücret alınacak

00:28 - Ekonomi

Bin 500 kişiye istihdam sağlayacak 5 fabrika üretime başladı

22:13 - Ekonomi

CI Ratings Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

21:33 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Türk Yatırım Fonu açıklaması

20:03 - Ekonomi

Kamu ihalelerine yönelik düzenleme

18:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da başıboş köpeklerden kaçan genç başını kaldırıma çarptı

07:17 - Gündem

Pendik'te trafik kazası: 2'si ağır 4 yaralı

06:57 - Gündem

İzmir'de belediye otobüsü ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

06:53 - Gündem

Karabük'te iki otomobil çarpıştı: 4 kişi yaralandı

06:47 - Gündem

Samsun'da olgunlaşan Milli Mücadele ruhu 105. yılında

04:08 - Gündem