Sosyal Medya Linç Kültürü

Sosyal medya, her geçen gün daha korkunç bir hâl alıyor. Bunun en önemli göstergesi de farkında olmadan canlarına kıyan ya da mental sağlığından olan kişiler aslında. Fütursuzca yapılan yorumlar, aslında o kadar masum değil.

Teknoloji - 1 ay önce

Dünyanın her yerinde milyonlarca insan saatlerini sosyal medyada geçiriyor. Birçok kullanıcı, önüne gelen ve hiç tanımadığı insanlar hakkında yorum yapma hakkını kendinde bulabiliyor. Çoğunlukla da bu yorumlar çok acımasız oluyor.

“Dilin kemiği yok” derler genelde ama bu söz günümüzde “elin kemiği yok” şekline evrildi. Bunlardan biri her an bizim de başımıza gelebilir, tıpkı geçtiğimiz günlerde denize atık boşalttığı iddia edilen kişinin başına geldiği gibi.

Linç kültürü, sosyal medyanın artan kullanımından sonra fazla cüretkâr bir hâl almaya başladı.

Linç kültürü özellikle teknolojinin ilerlemesi ve sosyal medyanın yaygın kullanımıyla birlikte artık bir moda hâline geldi. Bu davranışın temelinde de kişiye zarar vermek yatıyor. Bu, kişinin toplumsal kimliği, psikolojisi, yaşam tarzı hatta aile hayatını bile etkileyebiliyor.

Sosyal medya, insanlara gündelik hayatta cesaret edemeyecekleri şeyleri söyleme özgürlüğü sağladığı için bazen kontrolsüz duygularla linç girişimleri gerçekleşebiliyor. Bu da insanları incitirken zarar görmelerine de yol açabiliyor.

Sosyal medya linç kültürü, dijital çağın karanlık yüzlerinden birisi.

Bu durum aslında çok ciddi zararlar doğurabiliyor. Bu zararların en ciddisi de intihar gibi trajik sonuçlara yol açabiliyor.

Hedef alınan kişilerde ciddi psikolojik ve duygusal sıkıntılar görülebiliyor. Sürekli saldırı altında olmak, kaygı, depresyon ve travma gibi durumlara neden olabilir. Kişi, toplumdan soyutlanır ve bu durum, kişinin ilişkilerini zayıflatarak sosyal izolasyona ve yalnızlığa yol açabilir.

Kişinin işi, kariyeri ve genel yaşamı ciddi şekilde zarar görebilir. İşten çıkarılma, itibar kaybı ve sosyal dışlanma gibi sonuçlarla karşılaşabilirler.

Bu gibi daha pek çok zarar, insanları tahmin ettiğimizden çok daha fazla etkiliyor.

Geçtiğimiz günlerde, İstanbul’da denize atık boşalttığı iddia edilen balıkçı Ömer Karakaya da aynı durumdan yargılandı. Teknesinden denize siyah bir sıvı boşaltırken kaydedilen Karakaya’nın görüntüleri, sosyal medyada hızla yayıldı. Arkadaşı, siyah sıvının atık olmadığını şu cümlelerle ifade etti:

“Su teknede beklediğinde siyah renk alır. Bu suyu denize dökmemesi gerek, bu doğru. Ama görüntü sayfaya düştüğü zaman yapılan yorumlar, edilen küfürler bu arkadaşı bu duruma getirdi. Denize yağ değil yağmur suyunu basıyor.

Sonrasında ise olanlar malum. Kendisine cezai işlem uygulandı, görüntülerin altına yazılan hakaretvari yorumları okuyan Karakaya ise yukarıda bahsettiğimiz durumlardan birini yaşayarak fenalaştı. Kalp krizi geçirdiği anlaşılan adamın olanlardan sonra vefat ettiği öğrenildi.

Peki bu kültürden nasıl korunabiliriz?

Özellikle genç kesim, siber zorbalığa karşı son derece kırılgan ve hassaslar. Bu tür zorbalık hem öfke hem de üzüntü duygularını tetiklerken derin etkiler de bırakabiliyor. Son yıllarda konuyla ilgili yapılan araştırmalar, siber zorbalık nedeniyle intihar vakalarındaki artışa dikkat çekiyor.

Bu durumdan korunmak için yapılabilecek en iyi şey, eğer profilinizi herkese açık kullanıyorsanız sosyal medya yorumlarına bir kısıtlama getirmek; verilen olumsuz tepkileri görmezden gelmeye, mümkünse bakmamaya çalışmak olabilir.

Küçük bir not: Şuursuzca yorumların yapıldığı sosyal medya platformlarının kullanımını azaltmak ve insanlara daha az yorum yapma ihtiyacı duyurmak hayat kurtarır.

Kaynaklar: Dergi Park, İletişim Ansiklopedisi, Dergi Park 2

İlginizi çekebilecek diğer içerikerimiz:

Haftanın Öne Çıkanları

Cezaevinde mastürbasyon sorusu olay oldu. Esra Ezmeci kadına sert tepki gösterdi: Adam ne yapsın?

2024-04-11 12:02 - Yaşam

Yeşilçam’ın efsane ismi Nuri Alço yoğun bakıma alındı!

2024-04-06 20:12 - Magazin

Kağıthane'de husumetliler arasında silahlı çatışma: 2 ölü, 1'i ağır 2 yaralı

2024-04-09 01:13 - Gündem

Trabzonspor - Sivasspor / CANLI YAYIN

2024-04-12 19:28 - Spor

Uçuş trafiği artıyor! 2024'te 44 milyon yolcu hava yolunu kullandı

2024-04-07 15:08 - Ekonomi

Hamile kardeşini öldürdü! Kuzeni de yardım etti...

2024-04-09 16:32 - Gündem

Kan donduran olay! Biri kız, diğeri erkek iki kuzen ölü bulundu!

2024-04-06 23:12 - Gündem

Ramazan ayında at ve eşek eti yedirmişler

2024-04-07 22:53 - Gündem

Oyuncu Nuri Alço'dan haber var! Son sağlık durumu nasıl?

2024-04-09 13:37 - Magazin

Olympiakos - Fenerbahçe / CANLI YAYIN

2024-04-11 19:03 - Spor

İlgili Haberler

Netflix, Kendi Reklam Sunucularını Açacağını Açıkladı

10:32 - Teknoloji

Yürüyebilmemiz İçin Neden Göz Kırpmaya İhtiyacımız Var?

10:27 - Teknoloji

Evrenin en eski yıldızları bulundu!

10:27 - Teknoloji

ABD'nin Yapay Zekâya Kaç Para Harcayacağı Belli Oldu

09:48 - Teknoloji

Togg sahiplerinin yüzde 80'i D-Smart GO'yu kullanmaya başladı!

09:48 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Rekabet Kurulu'ndan Google'a para cezası

10:33 - Ekonomi

Evrenin en eski yıldızları bulundu!

10:27 - Teknoloji

İngiliz devi, Ferdi Kadıoğlu'na talip oldu! İşte F.Bahçe'nin beklentisi

10:22 - Spor

İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü ve İSO Başkanı, mesleki eğitim iş birliğini görüştü

10:18 - Eğitim

Konut alacak veya kiralama yapacaklar dikkat: Sahte ilan belirsizliği

10:12 - Ekonomi