Sınav kaygısıyla baş etmenin yollarına ilişkin uzmanından tavsiyeler

Uzman Klinik Psikolog Selin Küçük: Stres ve kaygı durumlarında bedende çarpıntı, gerginlik, nefes alış verişlerde hızlanma gibi tepkiler oluşabilir. Bu etkilerin azaltılabilmesi amacıyla nefes ve gevşeme egzersizleri yapın.

Gündem - 11 ay önce

Uzman Klinik Psikolog Selin Küçük: Stres ve kaygı durumlarında bedende çarpıntı, gerginlik, nefes alış verişlerde hızlanma gibi tepkiler oluşabilir. Bu etkilerin azaltılabilmesi amacıyla nefes ve gevşeme egzersizleri yapın.Abone ol

Medicana Kadıköy Hastanesi'nden Uzman Klinik Psikolog Selin Küçük, stres ve kaygı durumlarında bedende çarpıntı, gerginlik, nefes alış verişlerde hızlanma gibi tepkiler oluşabildiğini, bu etkilerin azaltılabilmesi amacıyla nefes ve gevşeme egzersizleri yapılmasını önerdi.

Küçük, hastane tarafından paylaşılan açıklamasında, sınav kaygısıyla baş etmenin yollarına ilişkin öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Düşük düzeydeki sınav kaygısının, öğrenme dürtüsünü harekete geçirdiğini bildiren Küçük, bu durumun, destekleyici özellikleri sebebiyle akademik başarıyı olumlu yönde etkilediğini ve üst düzeydeki kaygının performans üzerine olumsuz etki yaptığını belirtti.

Küçük, "Sınav sorularını okumakta ve anlamakta güçlük çeken yüksek kaygılı bireyler soruyu birkaç kez okumakta bu da zaman baskısı yaratmakta, 'yetiştiremeyeceğim', 'başarılı olamayacağım' gibi düşüncelerin tetiklenmesine sebep olmaktadır. Sınav içinde, yüksek kaygılı bireylerin düşüncelerini düzenlemekte çektikleri zorluk da başarıyı olumsuz etkilemektedir. Zihinsel ketlenme olarak tanımlanan bu durum cevabını bildiği soruları bireyin sınavda yanıtlayamaması ama sonrasında soruların doğru yanıtını hatırlaması şeklinde tanımlanabilir. Kaygı öğrencilerin başarısını engellemekte, dikkatlerinin kolayca dağılmasına ve soruların doğru okunup cevaplanmasında zorlanmalara yol açabilir." ifadelerini kullandı.

"Gevşeme ve nefes egzersizleri, sınav hakkındaki düşünceler, hayal etmek, uyku düzenine dikkat etmek ve beslenme" gibi unsurların önemine değinen Küçük, şunları kaydetti:

"Stres ve kaygı durumlarında bedende çarpıntı, gerginlik, nefes alış verişlerde hızlanma gibi tepkiler oluşabilir. Bu etkilerin azaltılabilmesi amacıyla nefes ve gevşeme egzersizleri yapın. 'Başaramayacağım, yapamayacağım' gibi düşüncelerinin olması sınav kaygısını arttıracaktır. Bu cümleler yerine daha realist 'elimden geleni yapabilirim' gibi cümleler kurmaya çalışmak kaygıyı yönetmede yardımcı olacaktır. Sınava girilecek yeri önceden ziyaret etmek, sınav zamanını detaylı bir şekilde, her şeyin yolunda gittiği bir kurgu ile hayal etmek sınav sırasında kaygıyı azaltma konusunda önemli bir rol oynayacaktır. Özellikle sınavdan önceki bir hafta boyunca saat 22.00'de yatıp 06.00-07.00 arası uyanmak sınav sabahına iyi bir hazırlık olacaktır. Sınavdan yaklaşık 15 gün önce beslenmeye dikkat etmeye başlamak, zehirlenme riskine karşı dışarıdan yemek yerine evde pişen yemekleri tercih etmek, sınav sabahı hafif bir kahvaltı yapmak, aşırı sıvı tüketiminden kaçınmak dikkat edilmesi gereken noktalardır."

"Kıyaslar, çocuktaki kaygıyı artırıyor"

Sınav sırasında yapılması gerekenlere de değinen Küçük, orta düzeyde yaşanan gerginliğin normal olduğunu hatırlamanın ve derin bir nefesle sınava başlamanın sakin kalmaya yardımcı olacağını bildirdi.

Küçük, "Zor soruların arka arkaya gelmesi ve yapamama kaygı düzeyini yükseltebilir. Kaygı seviyesi arttıkça da zaman yönetimi zorlaşabilir. Soruları 'Yalnızca Soru' olarak görmeye çalışmak, cevaplarken ilerlemeye olumlu katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Selin Küçük, bu süreçte anne ve babalara da önemli görevler düştüğünü belirterek, şu tavsiyelerde bulundu:

"Bu süreçte çocuğunuzun desteğe ihtiyacı olduğunu unutmayın. Konuşmak, bu süreçte ne hissettiğini, ne düşündüğünü sormak, sınav sonucu ne olursa olsun sizin tarafınızdan kabul edileceğini bilmesi ve sizin tarafınızdan anlaşıldığını hissetmesi, kaygısını azaltacaktır. Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamak 'Ayşe ilk girişinde çok iyi bir bölüm kazandı.' 'Ali şu kadar puan almış son denemesinde' gibi kıyaslamalar çocuğunuzda kaygıyı arttıracaktır. Bu sebeple bu ifadelerden kaçınılmalıdır. Çocuğunuzun yeteneklerini ve ilgi alanlarını tanımak çok önemlidir. Beklentilerinizin bu doğrultuda ve gerçekçi olması, fikir ve isteklerine değer verildiğini hissettirecektir."

Haftanın Öne Çıkanları

Caner Toygar eşi, kiminle evlendi, eşinın adı nedir? Caner Toygar evlilikleri

2023-06-13 11:58 - Gündem

Caner Toygar evlendi! Esra Erol'un eşi, takısıyla törene damga vurdu

2023-06-12 08:52 - Magazin

Hafize Gaye Erkan kiminle evli, eşi Batur Biçer kimdir, ne iş yapıyor?

2023-06-09 09:15 - Gündem

12 Haziran evde bakım maaşı yatan iller hangisi TC ile sorgulama ekranı

2023-06-12 09:15 - Gündem

Hakan Fidan, Abdullah Çatlı mı? Dilden dile dolaşan şehir efsanesi Çatlı'nın kızına da soruldu

2023-06-08 17:52 - Politika

Gizem Uzuner kimdir, kaç yaşında? Gizem Uzuner evli mi, eşi Mehmet Gençtürk'ten ayrıldı mı?

2023-06-13 14:37 - Gündem

Survivor Nefise kaç yaşında, aslen kökeni neresi? Nefise Karatay evli mi, sevgilisi var mı?

2023-06-13 17:27 - Gündem

Blackpink Jisoo kanser mi? Blackpink Jisoo hasta mı, hastalığı ne?

2023-06-08 22:33 - Spor

Süper mini elbisesiyle arabaya binmeye çalışan Kendall Jenner, frikik verdi

2023-06-09 15:07 - Magazin

Cuma mesajları, resimli yeni kısa ve sözlü cuma mesajları 9 Haziran

2023-06-09 09:47 - Gündem

İlgili Haberler

Isparta'da sahipsiz köpekler park halindeki araca zarar verdi

21:52 - Gündem

Üsküdar'da silahlı saldırı: 3 vatandaş öldü, 5 kişi yaralandı

21:37 - Gündem

Saraçhane Meydanı'ndaki 1 Mayıs provokasyonunda yeni gelişme

21:18 - Gündem

Bir ilimizde 24 öğrenci hastaneye kaldırıldı

21:03 - Gündem

Çanakkale açıklarında 41 düzensiz göçmen yakalandı

21:02 - Gündem

Günün Manşetleri

Isparta'da sahipsiz köpekler park halindeki araca zarar verdi

21:52 - Gündem

Karabük'te muhtarlık seçimi iptal oldu; yerine eşi aday oldu

21:43 - Politika

Üsküdar'da silahlı saldırı: 3 vatandaş öldü, 5 kişi yaralandı

21:37 - Gündem

Saraçhane Meydanı'ndaki 1 Mayıs provokasyonunda yeni gelişme

21:18 - Gündem

Karabük'te muhtarlık seçimi iptal oldu: Yerine eşi aday oldu

21:13 - Politika