SİHA'lar ne kadar ödemli? Türkiye'nin ihracat değerini artırdı!

Türkiye İHA ve SİHA üretimiyle dünyada ses getirmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün "'Savunma sanayisinde geçtiğimiz yıl 5,5 milyar dolar ile kapattık. Bir önceki seneye göre ihracatımız yüzde 37 artış gösterdi. Birçok kalemde ihracat

Gündem - 2 hafta önce

Türkiye İHA ve SİHA üretimiyle dünyada ses getirmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün "'Savunma sanayisinde geçtiğimiz yıl 5,5 milyar dolar ile kapattık. Bir önceki seneye göre ihracatımız yüzde 37 artış gösterdi. Birçok kalemde ihracatımız söz konusu." dedi.Abone ol

Albayrak Medya tarafından Ticaret Bakanlığı himayesinde düzenlenen İhracatta Türkiye Yüzyılı Zirvesi kapsamında "İhracatta Merkez Ülke Türkiye" paneli gerçekleştirildi.

Panelde konuşan Özgür Volkan Ağar, geçen üç yılın ihracat rakamlarına ilişkin bilgi vererek, uzak pazarlara açılma noktasında uygulamaya konulan Uzak Ülkeler Stratejisi'ni anlattı. Hem mevcut pazarlarda derinleşme hem de yeni pazarlara açılma noktasında çalışmaları da başarıyla yürüttüklerinin altını çizen Ağar, "Teknolojik ve katma değerli ürünlerin de ihracatımızdaki payının artırılması lazım. Ülkemizin bu anlamda da katedeceği mesafeler olmasına rağmen 2023 yılına bakıldığında toplam ihracatımızın içindeki orta yüksek ve yüksek teknolojili ihracat payı yüzde 40,3. Birim ihraç fiyatı 1,6 dolar. Savunma sanayi gibi çok daha teknoloji yoğun ürünlerde bu ihraç birim fiyatları çok daha yüksek rakamlara ulaşıyor." diye konuştu.

12 bin 886 ürünü 240'ı aşkın ülkeye ihraç ettiklerini anlatan Ağar, hizmet ihracatı konusunda da çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Bakanlığın ihracatçılara verdiği desteklerle ilgili de bilgi veren Ağar, şu ifadeleri kullandı:

"OVP'de 2024 yılı için 267 milyar dolar, 2026 yılı 302,2 milyar dolar, 2028'de 375 milyar dolar ihracat hedefleri var. Bunlar çok gerçekçi hedefler. Bu amaçla bu hedeflere ulaşmak için ihracatçı birliklerimizle birlikte geçtiğimiz yıl içerisinde tanıtım ve pazarlama vizyonu projeleri ortaya koyduk, 41 adet. Bu projelerde her bir ihracatçı birliğimiz hangi ülkeye, hangi ürünle gidebilir, ülkelerde trendler ne, eğilimler ne biz bunu başarabilir miyiz, üretebilir miyiz noktasında değerli çalışmalar ortaya koydular."

E-ihracata önem verdiklerini de bildiren Ağar, 2028 yılında e-ihracat hedefinin toplam ihracat içindeki payının yüzde 10 ile 37,5 milyar dolar olduğunu sözlerine ekledi.

"(SAVUNMA SANAYİSİ ÜRÜNLERİNDE) KİLOGRAM BAŞI ORTALAMA İHRACAT DEĞERİ TÜRKİYE'NİN ÇOK ÇOK ÜZERİNDE"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün de savunma alanında bugün Türkiye'de faaliyet gösteren 3 bin 500 üzerinde firmanın olduğunu ve ana entegratör firmalarla birlikte ihtiyaç duyulan yüksek teknolojili sensörleri, silah sistemlerini, kontrol sistemlerini bunların yazılımlarını, donanımlarını üreten büyük bir ekosistem oluştuğunu söyledi.

SİHA'LARIN KİLOGRAM BAŞI İHRACAT DEĞERİ 10 BİN DOLARIN ÜZERİNDE

Yapılan AR-GE çalışmalarının ihracat rakamlarına yansıdığına dikkati çeken Görgün, "Savunma sanayisinde geçtiğimiz yıl 5,5 milyar dolar ile kapattık. Bir önceki seneye göre ihracatımız yüzde 37 artış gösterdi. Birçok kalemde ihracatımız söz konusu. Bu ürünlere baktığımızda kilogram başı ortalama ihracat değerinin Türkiye ihracat değerinin çok çok üstünde 65 dolara vardığını söyleyebiliriz. Örneğin SİHA'larımızın kilogram başı ihracat değeri 10 bin doların üzerinde. Bu çalışmalar kendi mühendislerimizin ürünleri, sonuçları." diye konuştu.

İhracat odaklarına değinen Görgün, AR-GE yatırımlarının devamlığı, yenilikçi işbirlikleri, insan kıymetine yaptığımız yatırımların önemine vurgu yaptı.

10,2 milyar dolarlık yeni sözleşme imzaladıklarını belirten Görgün, 86 ülkeyle birebir çalıştıklarını ifade etti. Görgün, "Yılın ilk dört ayında yeni yaptığımız sözleşmeleri de göz önünde bulundurduğumuzda 2023'e göre daha iyi bir sonuçla 2024'ü tamamlayacağımızı şimdiden ifade edelim." dedi.

İhracat bölgelerine değinen Görgün, şu ifadeleri kullandı:

"Orta Doğu'da geçtiğimiz yıl ciddi bir gelişme kaydedildi. 760 milyon doların üzerinde bir ihracat teslimatı gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıllara baktığımıza üç yıl içinde 2,5 milyar doları bulacak bir hacim gözlemliyoruz. Afrika bölgesi son beş yılda inanılmaz bir gelişme kaydetti. 80 milyon dolar olan ticaret hacmimiz 1 milyar dolara ulaştı. Asya Pasifik bölgesinde yaklaşık 389 milyon dolardan son beş yılda 1,3 milyar dolar civarında bir rakama eriştik. Burada 2,5 milyar dolara yine üç yıl içinde erişebileceğimizi düşünüyorum."

"LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜTÜN SEKTÖRLERİN ANA GÜCÜDÜR"

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras ise lojistik sektörünün bütün sektörlerin ana gücü olduğunu ifade ederek, "Ülkemizde pandemiyle başlayan daha sonra asrın felaketi deprem sürecinde lojistiğin ne kadar önemli olduğunu, stratejik bir sektör olduğunu hepimiz gördük. O bakımdan lojistik sektörünün stratejik sektör kategorisine alınması lazım." şeklinde konuştu. Aras, lojistik sektörünün hem ulusal hem de uluslararası alanlarda karşılaştığı sorunlara da değindi.

Vestel Üst Yöneticisi (CEO) Ergün Güler de dünyada elektrikli araç ekosisteminin büyüklüğünün 3 trilyon dolar olduğunu belirterek, "İhracat, ama katma değerli ihracat. Bugün dünyada 90 milyon araç üretiliyor bunun sadece yüzde 16'sı elektrikli araç. 2035'te satılan araçların yüzde 60'ı elektrikli olacak." dedi.

Güler, dünyada 2030 yılında kamuya açık 125 milyon adet şarj soketinin olmasının beklendiğini dile getirdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Borsacı Ferhan Kaya ve birlikte hareket ettiği söylenen 3 kişi tutuklandı

2024-04-29 18:58 - Ekonomi

CHP'li başkan adayı ölü bulundu! Başından vurmuşlar...

2024-04-30 12:13 - Gündem

Sergen Yalçın'dan Beşiktaş yönetimine mesaj! Geri dönecek mi?

2024-04-25 00:08 - Spor

Dilan Polat kızı ile ilgili talebine jandarma izin vermedi, duruşma boyu ağladı

2024-04-25 16:52 - Magazin

Bankamatikte unutulan parayı polise teslim etti

2024-04-24 00:37 - Gündem

Safiye Soyman’ın hayat arkadaşı Faik Öztürk felç geçirdi

2024-04-25 13:17 - Magazin

Mehmet Ali Yılmaz'ın ölüm nedeni belli oldu

2024-04-25 08:33 - Spor

Fenerbahçe - Beşiktaş maçı (CANLI YAYIN)

2024-04-27 18:18 - Spor

ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16'lar için flaş açıklama

2024-04-26 21:58 - Gündem

Trabzonspor - Gaziantep FK / Canlı yayın

2024-04-28 18:28 - Spor

İlgili Haberler

Nefes borusuna yemek takılan öğretmen öldü

16:33 - Gündem

Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir'den Panorama Müzesi'ne ziyaret

16:23 - Gündem

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş "Uluslararası Helal Kongresi"nde konuştu

16:22 - Gündem

Evinde iki 'Kraliyet pitonuyla' yakalandı! Ceza kesildi

16:08 - Gündem

AK Parti Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan'dan Mansur Yavaş'a sert tepki

15:58 - Gündem

Günün Manşetleri

Nefes borusuna yemek takılan öğretmen öldü

16:33 - Gündem

Galatasaray cephesinden iki farklı hakem açıklaması! Kendisiyle çelişti!

16:27 - Spor

Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir'den Panorama Müzesi'ne ziyaret

16:23 - Gündem

Ev sahibi, 18 bin liralık kirayı 75 bin TL’ye çıkarınca sokakta kaldı

16:18 - Yaşam

Artık ücretsiz! Tüm emekliler faydalanabilecek! Bakan Işıkhan müjdeyi verdi

16:13 - Ekonomi