Savunma sanayiinden heyecanlandıran görüntü! MMU, Hürjet ve SİHA'lar için üretildi

Haber 7 - Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ) İleri Alaşımlar Üretim Merkezi'nde, savunma, havacılık ve medikal sektörünün ihtiyaç duyduğu alaşımların katı formlarda ve metal toz halinde endüstriyel üretimine başlandı.

Magazin - 2 yıl önce

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "Cazibe Merkezleri Destekleme Programı" kapsamında sağlanan 6 milyon 250 bin liralık fonla 2020'de kurulumuna başlanan merkez, SBTÜ bünyesinde faaliyete geçti.

Sivas Organize Sanayi Bölgesi'ndeki merkezde, başta savunma sanayisi olmak üzere, havacılık endüstrisi ve medikal sektörün ihtiyaç duyduğu titanyum, demir, bor, nikel ve kobalt esaslı alaşımların katı formlarda ve metal toz halinde üretimi başarıyla gerçekleştirildi.

SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, AA muhabirine, özellikle savunma sanayisinde ihtisaslaşmaya çalışan bir üniversite olduklarını söyledi.

Saha ziyaretleri sırasında savunma şirketleriyle yapılan görüşmelerde eklemeli imalatın en önemli problemlerinden birinin toz metal olduğunu öğrendiklerini anlatan Kul, "Hem bunun fiyatının yüksek olması hem de yurt dışına bağımlılık büyük bir problem olarak belirtildi. Biz de bu problemi çözmek amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Cazibe Merkezleri Destekleme Programı'na başvurduk ve projemize 2020'de 6 milyon 250 bin liralık bir fon sağlanmasının ardından çalışmalara başladık." dedi.

DENEME ÜRETİMİNDEYKEN 2 TONLUK SİPARİŞ TEKLİFİ GELDİ

Kul, deneme üretimlerinden çok kaliteli sonuçlar aldıklarını belirterek "Elde edilen ürünler özel sektörlerle paylaşıldığında çok heyecanlandılar. Hatta İstanbul'dan bir iş adamı geldi ve 2 tonluk siparişi hemen vermek istediğini belirtti. Bununla alakalı çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca sadece savunma sanayisinde değil medikal sanayisinde de eklemeli imalat kullanılıyor. Yani medikal sektörün ihtiyaç duyduğu ham maddeler de burada üretilmiş olacak. Ayrıca bu şirketler vasıtasıyla ihracat da gerçekleştirilmiş olacak." diye konuştu.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) bünyesinde, havacılık sanayisine yüksek kalitede ürün ve hizmet sunan, uluslararası çapta bir üretici ve tasarım merkezi olan TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) ile de çalışmayı planladıklarına dikkati çeken Kul, şunları kaydetti:

"Uçak, helikopter ve insansız hava araçlarının motoru üzerine çalışan ülkemizin gözde savunma kuruluşlarından TEI ile bu motorların parçalarının, bizim ürettiğimiz yerli alaşımlar, metal tozlarla gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bugün oradan da sevindirici bir haber aldık. Ürünlerin mikroskobik fotoğrafı onları da heyecanlandırmış. TEI, havacılık alanında titanyum alaşımları üzerine bizimle çalışmak istiyor. TÜBİTAK üzerinden yürütülen bir çalışmayla bu projeyi gerçekleştireceğiz."

"1 KİLOGRAMI YAKLAŞIK 450 AVRO"

Kul, ileri alaşımlar üretim merkezinin üniversiteye de önemli ölçüde gelir sağlayacağını vurgulayarak "Üniversiteler artık kendi öz kaynaklarını oluşturmalı. Sadece devletin sağladığı fonlarla yürütülen kaynaklardan çıkılması gerekiyor. Bu tesis aynı zamanda bu amaçla kurulmuştur. Üniversiteye gelir getirecek hem araştırma, geliştirme hem de üretim yapılan orta ölçekli endüstriyel bir tesise kavuştuk. Mesela bu üretilen metal tozların 1 kilogramı yaklaşık 450 avro. Tesisteki cihazlar 25 kilogram kapasitelidir. Dolayısıyla her seferde yüksek katma değer sağlayacak bir üretim kapasitesine sahibiz." ifadelerini kullandı.

KAYNAK : AA
Haftanın Öne Çıkanları

Sarallar operasyonu nedir? Sarallar kimdir? Hangi ünlüler emniyete çağrıldı?

2022-07-05 13:20 - Sağlık

Kerem Fırtına kimdir aslen nereli, kaç yaşında? Kerem Fırtına dizileri

2022-07-05 10:28 - Sağlık

Kerem Fırtına evli mi eşi ve çocukları var mı? Kerem Fırtına anne ve babası kimdir?

2022-07-05 10:40 - Sağlık

Tozlu Yaka Çağrı kimdir gerçekte kim oynuyor Ahmet Haktan kimdir, yaşı kaç?

2022-07-05 14:40 - Sağlık

Lise tercihi yapma ekranı, nereden yapılır? 2022 LGS tercih yapma ekranı TC ile giriş

2022-07-05 11:18 - Eğitim

Çeyrek asırdır dinmeyen acı: Başbağlar katliamı

2022-07-05 10:07 - Sağlık

Pençe Kilit şehidi Enes Özgül’ün vasiyeti yürek yaktı! 'Şehit olursam bu fotoğrafımla...'

2022-07-05 09:13 - Sağlık

Bir aile kazada yok olmuştu... Son yolculuklarına uğurlandılar

2022-07-05 15:10 - Sağlık

Ek gösterge ve öğrenci affına ilişkin kanun Resmi Gazete'de

2022-07-05 09:13 - Sağlık

Galatasaray'ın 2022-2023 fikstürü belli oldu

2022-07-05 09:17 - Sağlık

İlgili Haberler

Evet-hayır yarışmasını sunuyordu! Ünlü sunucu Erkan Yolaç hayatını kaybetti

15:07 - Magazin

Candan kardeşler iddianamesinin detayları ortaya çıktı

13:08 - Magazin

Türkiye'yi terk etmişti... Ünlü rapçi Ezhel yeni imajıyla sosyal medyayı salladı

17:27 - Magazin

Evinde uyuşturucu bulunmuştu! Şarkıcı Kalben serbest bırakıldı

11:43 - Magazin

Eski manken Yeşim Erçetin'in eşi banyoda ölü bulundu

16:17 - Magazin

Günün Manşetleri

Yerli ve milli erken ihbar radar sistemlerinin ilk teslimatı yapıldı

14:48 - Ekonomi

TÜRKSAT model uydu yarışması için süreç başladı

14:43 - Teknoloji

Emekliye özel projeler yolda

14:37 - Ekonomi

Adana'da nehirde kaybolan gencin cesedine ulaşıldı

14:32 - Gündem

Ekipler harekete geçti: Eğirdir Gölü'nde 7 adet el bombası bulundu!

14:28 - Gündem