Prof. Dr. Altuntaş: Kekemeliğin en etkili tedavisi konuşma, ses egzersizi ve şan eğitimi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Emine Elif Altuntaş, Kekemeliğin en etkili tedavisi konuşma ve ses egzersizi. Uygulanabilecek eğitimlerden biri de şan eğitimi olabilir. Çünkü kekeme insanlar şarkı veya tekerleme söylerken kekelemiyorlar dedi.

Sağlık - 1 yıl önce

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Elif Altuntaş, kekemelik nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında açıklama yaptı. Genellikle çocukluk dönemlerinde görülen ama erişkin dönemlerde de ortaya çıkan kekemeliğin altında yatan nedeninin mutlaka bulunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Altuntaş, dil konuşma egzersizleri ve şan eğitimlerine dikkat çekti.

Kekemeliğe birçok etkenin neden olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Altuntaş, "Kekemelik her yaş grubunda görülebilir, ama en çok 2-6 yaş grubunda konuşma gelişiminin olduğu yaş döneminde görülüyor. Erişkinlerde görülmez gibi bir yaklaşım var ama erişkin yaş döneminde de ortaya çıkabilen bir rahatsızlık bu. Çocuklukta başlayıp devam edebilir ya da erişkin dönemde de çıkabilir. Halk arasında en çok bilinen korkuyla tetiklenmesidir. En önemli sebeplerinden birinin bu olması dışında kaygı bozukluğu, konuşma gelişmesine yönelik nörolojik hastalıklarda, ilerleyen yaş gruplarında yine nörolojik hastalıklar ve psikiyatrik bazı hastalıklarda kekemelik ortaya çıkabiliyor" diye konuştu.

'TEKNOLOJİNİN YAYGINLAŞMASI KEKEMELİĞİ ARTIRDI'

Kekemeliğin kişinin sosyal ilişkilerini zorlaştıran, iş veya okul başarısını düşürdüğünü ve çekingen hale getirebildiğini anlatan Prof. Dr. Altuntaş, "Yaşamı oldukça zorlaştıran bir hastalık türü kekemelik. Günümüzde de teknolojinin yaygın olarak kullanılması, özellikle tablet, telefon ve bilgisayar kullanan çocuklarda da kekemelik çok fazla görülen bir durum olmaya başladı. Bu hastalarda mümkünse kekemeliğe sebep olan nedeni ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Kaygı bozukluğuysa, buna yönelik psikiyatriden destek almak gerekiyor. Nörolojik bir hastalıksa o zaman nöroloji tarafından tanılarının konulması ve buna yönelik cerrahi ya da medikal tedavinin uygulanması gerekiyor. Bazılarında genetik yatkınlık oluyor, buna yapılacak bir şey yok" ifadelerini kullandı.

'ŞARKI SÖYLERKEN KEKELEMİYORLAR'

Hastalığın en etkili tedavisinin konuşma ve ses egzersizleri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Altuntaş, şöyle konuştu:

"Öncelikle konuşmayı başlatan nefes alma egzersizini öğreterek başlıyoruz. Çocuklar diyafram egzersizi yapıyor. Bu çocuklarda topluluk içerisinde konuşmak zor olduğu için mümkün oldukça izole, sakin ortamda, karşılıklı iletişime dayalı bir eğitim başlatıyoruz.

Nefes almasını öğrendikten sonra dil, damak ve dudak kaslarını güçlendirici egzersizler yaptırıyoruz. Sonrasında tekrarlarla giden bir egzersiz serisiyle eğitimi tamamlıyoruz ama bunun dışında başka verilen eğitimler de var. Bu hasta grubuna şan eğitimini verilmesi gibi. Çünkü bu hastalar şarkı, tekerleme gibi şeyler söylediklerinde ilginç bir şekilde kekelemiyorlar.

Şan eğitmenleri bu tür eğitimler verebiliyor. Bunun dışında bilgisayar destekli eğitimler verenler de var ama en yaygın eğitim, dil konuşma terapistlerinin yaptığı eğitim. Şarkı söylerken hastalarda kekemeliğin ortadan kalkmasının karmaşık bir fizyolojisi var.

Ritim tuttuğunuzda kekemelik azalıyor, telefonla konuşurken artıyor, düz konuşmaya başlarken ya da kitap okurken de kekemelik artıyor. Şan eğitimi de buna dayanıyor. Ancak hastalar öncelikle mutlaka bir hekime gitmeli. Dil konuşma terapistleriyle gerekli güçlendirme ve tekrar egzersizi yapmalı, ortadan kaldırılmıyorsa şan eğitimine geçilmeli." 

 

Haftanın Öne Çıkanları

Canlı maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı Full HD maç izle! 23 Aralık GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE!

2022-12-23 16:52 - Spor

Çağlar Söyüncü kimdir? Çağlar Söyüncü kaç yaşında, nereli? Çağlar Söyüncü hayatı ve biyografisi!

2022-12-24 18:55 - Spor

Kısmetse Olur Tolga ifşa olayı nedir? Tolga Kandemir ifşa mesajları neler? Kısmetse Olur Aşkın Gücü

2022-12-20 22:52 - Spor

Eren Dişli kimdir? Eren Dişli İnstagram hesabı! Eren Dişli kaç yaşında, nereli?

2022-12-22 19:58 - Spor

Bahar Candan'ın çırılçıplak pozları ifşa edildi! Görenler büyük tepki gösterdi

2022-12-20 12:09 - Magazin

Kıvanç Tatlıtuğ'dan 'Kurt Efe'li paylaşım

2022-12-20 16:32 - Gündem

Evlilik bekleniyordu! Zehra Güneş ve sevgilisinden şaşırtan hamle

2022-12-22 17:58 - Spor

CANLI ANLATIM - Trabzonspor - Fenerbahçe

2022-12-24 18:39 - Gündem

Fenerbahçe - İstanbulspor maçı CANLI izle! A Spor Fenerbahçe İstanbulspor maçı canlı yayın! FB maçı

2022-12-20 20:39 - Spor

TRT 1 canlı maç izle! 2022 Dünya Kupası CANLI izle! TRT HD kesintisiz donmadan canlı yayın izle!

2022-12-18 17:13 - Spor

İlgili Haberler

'Metamizol' içeren ağrı kesiciler, Avrupa İlaç Kurumu tarafından incelemeye alındı

13:28 - Sağlık

Ceviz suyu nasıl hazırlanır, ne işe yarar? Kaynamış ceviz suyunun faydaları nelerdir?

10:07 - Sağlık

Onaylı Randevu Sistemi etkisini gösterdi: 3 kişiden ikisi iptal ediyor

17:07 - Sağlık

Kekik suyu faydaları nelerdir, nasıl yapılır? Kekik suyu nasıl kullanılır? Damıtılmış kekik suyu...

12:43 - Sağlık

Sağlığınız için böyle tüketmeyin! Kahvaltıda kurban etinden uzak durun!

11:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Yüksekova'da kurban etleri toplanıp, herkese eşit dağıtılıyor

23:22 - Gündem

Belçika - Slovakya maçı TRT 1'de

22:33 - Spor

Wout Weghorst'tan Beşiktaş sözleri

22:27 - Spor

Sırbistan - İngiltere! CANLI

22:23 - Spor

Rodos Adası'na gitmek isteyen Türk vatandaşlarına 'kapıda vize' ambargosu!

22:18 - Gündem