Piyasalarda 'gergin' hafta! Gözler Merkez Bankası'nda: Piyasalarda beklentiler neler?

Ekonomi - Piyasalarda jeopolitik gerginlik devam ederken, yurt içi piyasalarda ise gözler Merkez Bankası'nın perşembe günü açıklayacağı politika faiz kararında. Piyasalarda yaşanan hareketliliği Ekonomist Eda Karadağ Haber7'ye değerlendirdi.

Ekonomi - 2 hafta önce

Haber7 

İç piyasada bu hafta gözler Merkez Bankası’nda olacak. Para Politikası Kurulu bu hafta Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplanacak. Merkez Bankası’nın faiz kararını saat 14.00’de açıklaması beklenirken piyasalardaki beklenti faizlerin mayıs ayında sabit bırakılacağı yönünde yoğunlaşıyor. Banka bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tutmuştu.

Borsa İstanbul ise rekor tazelemeye devam ediyor. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, tarihinde ilk kez 11.000 bin puanı aşarak 11.002 puanla rekor seviyeyi gördü. Analistler, ekonomi yönetiminin attığı adımların piyasalar tarafından olumlu karşılandığını belirtti.

Piyasalarda jeopolitik riskler rüzgârı devam ediyor. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi, İsrail’de kabine değişikliği, Suudi kralının bozulan sağlığı ve Slovak Başbakan Fico’ya suikast bölgede yeni jeopolitik belirsizlikleri beraberinde getirmesi bekleniyor. Ortadoğu’da yaşanan son gelişmeler de piyasaları oldukça etkiledi.

Gram altın, dün tarihi zirvesini gördükten sonra bugün hafif düşüşle güne başladı. Ons altın da rekor seviyelerden geri çekilirken, yatırımcılar piyasadaki dalgalanmayı yakından takip ediyor. Altının gram fiyatı, dün 2.523 liraya kadar yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü. Ancak bugün ons altındaki düşüşle birlikte gram altın da hafif gerileyerek 2.507 lira seviyesine indi.

Gedik Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, piyasalarda gündemi Haber7’ye değerlendirdi.

 

 

BU HAFTA GÖZLER MERKEZ BANKASI'NDA: FAİZ KARARI AÇIKLANACAK

Yurt içi piyasalarda bu haftanın önemli gündeminin TCMB’den gelecek olan faiz kararı olduğunu söyleyen Gedik Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, piyasaların beklentisi doğrultusunda politika faizinin sabit olacağı yönünde olduğunu dile getirdi. Karadağ, nisan ayında da faizin sabit tutulması ile bu ay kararında bu yönde olabileceğini beklediklerini ifade etti. Seçim öncesi Merkez’in sürpriz bir şekilde faiz artırımına değinen Eda Karadağ, ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele kapsamında yaptığı açıklamalar ile faiz artışı kapısının da düşük ihtimalle açık bırakıldığını belirtti. Karadağ, faiz indirimin ise bu yıl içerisinde gündemde olmadığını söyledi.

 

 

BORSA İSTANBUL REKOR TAZELİYOR

Borsa İstanbul’un rekor seviyeleri test ettiğini belirten Karadağ, 11 bin seviyesinin üzerine çıkılabileceğini belirtti. Karadağ, BIST’e yoğun desteğin bankacılık sektöründen geldiğini ifade etti. Bankalara gelen alımların etkisi ile Borsa İstanbul’un hız kazandığını dile getiren Eda Karadağ, holdinglerin de primlerinin yukarı yönlü olduğunu kaydetti. Karadağ, piyasada iştahın güçlü olduğunu söyledi. Eda Karadağ, yatırımcılara uyarılarda bulunarak “Rekor seviyeler sonrası düzeltmeler olabilir, satış baskısı olarak yorumlanmasın” dedi.

 

 

JEOPOLİTİK RİSKLERİN PİYASALARA YANSIMASI! ALTIN FİYATI TARİHİNDE ZİRVE…

Jeopolitik risklerin altın fiyatları üzerinden hissedildiğini söyleyen Eda Karadağ, yatırımcının “güvenli liman” olarak altına yöneldiğini söyledi. Ortadoğu’da yaşanan son gelişmeleri piyasalar bazında değerlendiren Karadağ, petrolün sınırlı kaldığını borsa tarafına yansıma olmadığını dile getirdi. Altında iki başlığın takip edileceğini dile getiren Karadağ, majör merkez bankalarının para politikalarına yönelik beklentiler ve jeopolitik risklerin altının fiyatlanmasında etkili olduğunu söyledi.

Ons altında yukarı yönlü hareketin yıl sonuna kadar devam edebileceğini belirten Karadağ, gram altın tarafında ise ivmenin yine yukarı yönlü ilerleyebileceği yönünde tahminlerde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Tarlasına uzaydan SpaceX parçası düştü!

2024-05-16 23:43 - Teknoloji

Şaşırtmadı! Elon Musk AVM'yi 300 Tesla ile doldurdu

2024-05-15 19:37 - Teknoloji

Koç Holding'in Bilinmeyen Ortağı Lütfü Doruk'un Hikâyesi

2024-05-14 18:32 - Teknoloji

Galatasaray - Fenerbahçe / CANLI YAYIN

2024-05-19 18:22 - Spor

Ünlü sunucu Erkan Yolaç'ın cenazesinin detayları belli oldu

2024-05-18 04:53 - Gündem

Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı değişti!

2024-05-19 00:13 - Gündem

Çanakkale'de endişelendiren görüntü: Toplu arı ölümleri yaşandı

2024-05-20 11:28 - Politika

Candan kardeşler iddianamesinin detayları ortaya çıktı

2024-05-16 13:08 - Magazin

Akaryakıtta tek fiyat uygulaması başladı!

2024-05-15 07:38 - Ekonomi

Dursun Özbek'ten Ali Koç'a: Delikanlıysan gel buradayım

2024-05-20 00:17 - Spor

İlgili Haberler

Garanti BBVA'dan "EşitBiz Projesi" konferansı

11:28 - Ekonomi

SOCAR Türkiye’den İsrail’e iddialarına yanıt

11:27 - Ekonomi

BDDK’ya şikayette ‘deprem’ etkisi

11:23 - Ekonomi

Emtia piyasasında Fed'e ilişkin endişelerle düşüş eğilimi hızlandı

11:22 - Ekonomi

THY ile Air China arasında "Kod Paylaşımı Anlaşması" imzalandı

11:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kuryeye adli işlem başlatıldı! Kendisini başıboş köpeklerden korumak suç oldu

11:52 - Gündem

Bir kara delik türünün gizemi çözüldü! İşte o yöntem...

11:47 - Teknoloji

Saadet Partisi kongreye gidiyor: Genel Başkanlık için 5 isim öne çıktı

11:43 - Gündem

Kuryeye skandal adli işlem! Kendisini başıboş köpeklerden korumak suç oldu

11:37 - Gündem

Tekirdağ'da çeşitli suçlardan aranan 56 şüpheli tutuklandı

11:32 - Gündem