Ölen İnsanların Akbabalara Yem Edildiği Tibet Cenaze Töreni - Webtekno

Tibet’te gerçekleşen cenaze törenlerinde akılalmaz ritüeller görmüş olabilirsiniz. İlk çağlardan beri insanlığın en büyük soru işareti olan ölümden sonrası için Tibetliler açık hava cenaze merasimleri gerçekleştiriliyor. Anlatması bile çok zor olan bu cenaze törenleri n

Teknoloji - 6 ay önce

Cenaze merasimleri, kültürel ve dinî sebeplerle tarih boyunca değişimler göstermiştir. Suya bırakma, yakma, gömme... Ruhun özgürleşmesine inanan inançlarda bedenin de bu özgürlük yolculuğuna farklı yollardan dahil olduğunu görüyoruz.  

Açık hava cenaze törenleri, 1000 yılı aşkın bir geçmişe sahip geleneksel bir ritüeldir.  Araştırmalara göre Tibet’te 1100’den fazla merasim şekli olsa da cenazelerin yırtıcı kuşlara bırakılması farklı kültürlerden insanların en çok ilgisini çeken tören oluyor. 

Kimin aklına geldi ki? 

Tarih sayfalarında geriye gidildikçe cenazeleri açık alana bırakma geleneğini pek çok medeniyette görebiliyoruz. ‘Açık hava cenaze geleneği’ olarak adlandırabileceğimiz gelenek, binlerce yıllık uzun bir tarihe sahiptir. 

Çin’de eski dönemlerde insanların ölümü anlamaya başlamalarıyla, ruhu özgürleşen bedenlerin kutsal gördükleri kuşların kanatları ile göğe yükselecekleri inancı kazanmışlardır. Tibet’te görmüş olduğumuz bu cenaze törenleri, Hindistan ve Çin’de de hâlâ görülebiliyor. 

Töreni daha iyi anlamak için inanca bir bakış atalım. 

Hindistan’da doğmasından bugüne dünyanın her yerinde milyonlarca inananı bulunan Budizm’i, Buda’nın öğretisini taşıyan inanç sistemi veya Hinduizm’in yeni bir yorumu olarak görenler bulunuyor.  

İnancın yapısı, yayıldığı her kültürde yeni bir mezhebin şekillenmesine olanak sağlamıştır. Kuzey Okulu olarak bilinen Budizm’in ikinci mezhebi ise Hindistan, Tibet, Çin ardından Kore ve Japonya’ya yayılmıştır.  

Açık hava cenazelerinin kökeniyle ilgili neler biliyoruz? 

Çincede “açık hava cenazesi” anlamına gelen “tiān zàng (天葬)” ölü bedenin bir zemine bırakılması ve vahşi hayvanlar tarafından yenilmesi anlamı taşımaktadır.  

Çin’in klasik metinleri arasından en eskilerinden Değişimler Kitabı'nda, eski zamanlarda ölen kişinin bedeninin sarılarak bir alana bırakıldığı, bu alanın bağışlanmadığı ve ağaçlandırılmadığından bahsedilmiştir. 

Ölümün ardından... 

Tibet Budizmi’nde arzu edilen yeniden doğuşa ulaşmak için kişinin bedeni Hinduizm'den gelen ateş, su, toprak ve hava temel elementleri inancına uygun olarak defnediliyor. Bedenin hangisinde defnedildiği fark etmeksizin diğer elementleri beslediğine inanılıyor; ateşle yakma doğaüstü varlıkları, suya bırakma balıkları, toprağa gömme solucanları ve açık alana bırakma da yırtıcı hayvanları temsil ediyor.

Üç temel defin türü bulunuyor: ölüyü yakmak, suya bırakmak, ruhun göklere yükselmesi. Tibet dilinde ruhun göklere yükselmesi ‘jha-tor’ yani kuşlara sadaka dağıtma anlamı taşıyor.  

Tibet inançlarına göre insan, hayatının son gününe kadar hep iyilik yapmalı ve onun ölü cesedi de kuşlara yem olarak verilmelidir. Tibetliler yakınlarının bedenlerini törenlerle yüksek tepelere taşıyarak yırtıcı kuşlar olan akbabalara verilmesiyle özgürleşeceğine inanıyor.   

Açıklanan bilgilere göre Tibet platosunda yaklaşık 2000 gökyüzü merasim alanı bulunuyor. 

En büyüğü Drigung Til Manastırı’nda bulunan alanlarda, cesedin kuşlar tarafından göğe taşınma törenleri yapılıyor. Cenaze töreninin her aşaması kötü ruhların bedene ve bedeninden ayrılan ruha zarar vermemesi için özenle planlanıyor. Keşişlerin, bedenin manastırdan kuşlara sunulacağı alana kadar sessizce ilahiler fısıldadığı görülüyor.  

Alana varıldığında yırtıcı kuşlar tütsüyle çağrılıyor. Etrafta dua bayrakları sarkıyor ve yanan ardıç kokusu havayı kötülükten arındırıyor. Beden akbabalara sunuluyor ve geriye yalnızca kemikler kalana kadar sessizce bekleniyor. Kemikler toplanıp parçalanarak arpa ununa bulanıyor ve tekrar akbabalara sunuluyor.  

Törenin ayrıntılarında farklı uygulamalar görebiliyoruz. 

Hassas Görsel #blur-img{ filter: blur(100px); -webkit-filter: blur(100px); cursor:pointer; } /* Position text in the middle of the page/image */ .blur-bg-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: bold; position: absolute; top: 50%; left: 50%; transform: translate(-50%, -50%); z-index: 2; width: 80%; padding: 20px !important; text-align: center; cursor:pointer; }

Kimi merasimlerde, beden akbabalara bırakılmadan önce tören ve uygulamalardan geçiyor. Kiminde ise törenler olsa da bedene hiçbir işlem uygulanmadan akbabalara sunuluyor. Farklı kaynaklarda ölünün kafatasının da ayrı işlemden geçtiği görülüyor. Sonuç olarak her bir manastırın farklı uygulamaları olduğunu anlıyoruz. 

Tibet’in hava merasimlerinin kökeninde coğrafyanın ve iklimin etkisini değerlendiren insanlar bulunuyor.  

Yalnızca doğu bölgesinde dağlar arasında geçitleri bulunan ülkenin; iklimi kuru, yazları kısa, geceleri ise daima soğuktur. Araştırmacılar iklimin etkisiyle gömü, ağaç kıtlığının etkisiyle de yakım yapılamayacağını öne sürüyor ve bu tercihi etkilediğini düşünüyorlar.  

Araştırmacılara karşı olarak gökyüzü merasimlerinin gerçekleştiği iki büyük manastır incelendiğinde ise ormanlık alanın varlığı gözleniyor ve dini kaynaklara göre de bedenin geçiciliği algısının altı çiziliyor.  

Çin hükûmeti 1956 yılında bu âdeti yasaklamıştı.

Hassas Görsel #blur-img{ filter: blur(100px); -webkit-filter: blur(100px); cursor:pointer; } /* Position text in the middle of the page/image */ .blur-bg-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: bold; position: absolute; top: 50%; left: 50%; transform: translate(-50%, -50%); z-index: 2; width: 80%; padding: 20px !important; text-align: center; cursor:pointer; }

1974 yılında ise Tibet halkı ve rahiplerin yoğun istekleri ile tekrar izin verilmiştir. 1985’te geleneğin korunması amacıyla üç geçici kural getirilmiş ve otuz yılın ardından kurallar yasalaşmıştır.  

Tibet'te yaşayan bir keşiş olan Wangqug, Global Times'a, artan modernleşmeye rağmen Tibetlilerin yaklaşık yüzde 70 ila 80'inin hâlâ gökyüzüne gömülmeyi tercih ettiğini ve kuşları beslemek için etlerini vererek son bir hayırseverlik eylemi gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Hayırseverlik, geçicililik, yeniden doğum... 

Bedenin artık öneminin olmamasına, özgür olmasına ve ruh ayrıldıktan sonra bir faydasının dokunmasına inanan Tibetliler, görmek ne kadar zor olsa da sevdiklerinin başında süreç boyunca duruyorlar. Görünüşe göre sürmeye devam edecek olan bu sıra dışı merasimin inananları ise yalnızca saygı duyulmak ve merasimlerine devam edebilmek istiyorlar. 

Kaynaklar: Dergipark, Relics, Remnants and Religion, Uludağ Üniversitesi, University of Minnesota Duluth, Global Heritage, Global Times, ResearchGateGörsel Kaynakları: AcademicAccelerator, MysteriousTibet, HowStuffWorks, CalebWilde

Tüylerinizi ürpertecek diğer geleneklere göz atabilirsiniz:

Haftanın Öne Çıkanları

TikTok'ta göğüs dekoltesi vererek para toplayan 'Laz Kızı' gözaltına alındı

2023-11-27 14:28 - Gündem

Sivasspor - Trabzonspor (CANLI YAYIN)

2023-11-27 19:48 - Spor

CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Kasım GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE!

2023-11-29 16:42 - Spor

Bugün okullar tatil mi? 27 Kasım İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya okul var mı, yok mu?

2023-11-27 10:32 - Eğitim

SPK'dan 2 hissede 24 kişiye işlem yasağı

2023-12-01 23:58 - Ekonomi

15 günde 45 TL zam geldi: Et fiyatında 'söylenti' oyunu

2023-11-27 10:27 - Ekonomi

Milyoner'de 100 bin liralık KPSS sorusu! "Çok kolay" diyen herkes yanıldı

2023-11-27 11:37 - Magazin

Kayseri'de yufka yapan kadınların hedefi dünyaya açılmak

2023-12-02 10:27 - Gündem

File eteğin altına silikonlu iç çamaşırı giyen Hande Ataizi dillere düştü

2023-11-26 09:32 - Magazin

2 yaşındaki çocuk yürüyen merdivende dehşeti yaşadı

2023-12-02 22:28 - Gündem

İlgili Haberler

Star Wars: Total War Oyununun Geleceği İddia Edildi

16:17 - Teknoloji

2 bin 200 yıl önce çıkan yangının sorumlusu bulundu!

15:53 - Teknoloji

Markalar Logolarında Neden Küçük Harf Kullanmaya Başladı?

15:37 - Teknoloji

iFixit, M4 İşlemcili iPad Pro'yu Parçalarına Ayırdı [Video]

15:13 - Teknoloji

OpenAI, Yapay Zekâ Risk Ekibini Dağıttı

14:38 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Milli tenisçi Duru Söke, Antalya'da şampiyon oldu

16:18 - Spor

Sunucu Erkan Yolaç son yolculuğuna uğurlandı

16:07 - Gündem

Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ten Süper Lig'deki hakem kararına sert tepki

16:02 - Spor

6. Doğu Anadolu Erzurum Kitap Fuarı 26 Mayıs'a kadar ziyarete açık

15:58 - Yaşam

2 bin 200 yıl önce çıkan yangının sorumlusu bulundu!

15:53 - Teknoloji