Lihtenştayn Hakkında 10 Bilgi - Webtekno

Belki de çoğu insanın harita yerini bile gösteremeyeceği ancak nüfüsundan para birimine, vatandaşlık alma şartlarına kadar epey ilginç özelliklere sahip bir ülke düşünün: Bugün içeriğimizin de konusu olan Lihtenştayn. Üstelik burada yaşayan Türklerin sayısı sizi oldukça ?

Teknoloji - 8 ay önce

Bazı ülkeler her ne kadar pek duyulmamış ve bilinmiyor olsa da oldukça güzel olabiliyor. Bu ülkelerden birisi de şüphesiz Lihtenştayn’dır. Özellikle futbolseverlerin aşina olabileceği bu küçük Avrupa ülkesi, nüfusu, ülkede yaşayan Türklerin sayısı, doğal güzellikleri ve yönetim biçimi gibi son derece dikkat çeken detaylara sahip.

Neredeyse herkesin birbirini tanıdığı ülkenin başkenti Vaduz’dur. Kültürel ve resmi para birimi gibi ekonomik açıdan, komşu olduğu İsviçre ve Avusturya ile de büyük benzerlikleri bulunuyor. 

Lihtenştayn hakkında önemli bilgiler:

İsviçre tarafından yanlışlıkla işgal edildiEn büyük takma diş üreticisidirÜlke genelinde yalnızca bir göl bulunuyorAvrupa’nın en güvenli ülkelerinden biriLihtenştayn anayasal monarşi ile yönetiliyorİsviçre ve Avusturya arasında yer alıyorÜlkede yalnızca 39.645 kişi yaşıyorLihtenştayn vatandaşı olmak oldukça zorPara birimi İsviçre Frangı’dırKişi başı milli gelirde ikinci sırada yer alıyor

İsviçre tarafından yanlışlıkla işgal edildi

İsviçre ve Lihtenştayn, birbirlerinin çıkarlarını koruyan ve yakın ilişkiler içerisinde bulunan iki ülkedir, ancak zaman zaman bazı aksilikler yaşanabiliyor. Bunlardan ilki 1985 yılında yaşandı. İsviçre ordusu tarafından ateşlenen roketler Lihtenştayn tarafına geçti ve kısa süre içerisinde küçük çaplı bir orman yangınına yol açtı. Olay sonrasında meydana gelen zarar ise İsviçre hükümeti tarafından ödendi. 

Mart 2007’de yaşanan olayda ise yaklaşık 170 İsviçre askeri, kötü hava koşulları nedeniyle yanlışlıkla Lihtenştayn tarafına geçti. Ancak bu durum İsviçreli askerler tarafından resmi makamlara rapor edilene kadar, Lihtenştayn hükümetinin bu yanlışlıktan haberi yoktu. Lihtenştayn ise uyguladığı askeri politikalar gereği herhangi bir misilleme yapmadı.

En büyük takma diş üreticisidir

Lihtenştayn oldukça küçük bir ülke olmasına rağmen takma diş üretimi konusunda lider konumda bulunuyor. Merkezi, ülkenin en büyük şehri olan Schaan’da bulunan Ivoclar Vivadent adlı şirket, her yıl yaklaşık 60 milyon takma diş üretiyor. Günümüzde Avrupa’da satılan takma dişlerin yaklaşık %40’ı, dünya çapında ise ’si bu şirket tarafından üretiliyor. Aynı zamanda bu takma dişler, Hindistan’ın dünyaca ünlü film endüstrisi olan Bollywood’da da oldukça meşhurdur.

Ülke genelinde yalnızca bir göl bulunuyor

Gampriner Seele, Lihtenştayn’da bulunan tek göldür. 1927 yılında Ren Nehri’nin aşırı şekilde erozyona uğraması sonucu oluşan göl, Bendern-Gamprin adında küçük bir köyde bulunuyor. Deniz seviyesinden 435 metre yükseklikte yer alan Gampriner Seele, sazlık ve ağaçlardan oluşan ve yoğun şekilde yaprak döken bir ormanla çevrilidir. Ülkenin sahip olduğu tek göl olduğu için 1961 yılında hükümet tarafından koruma altına alındı. Ayrıca kısa süre içerisinde çöplerden arındırıldı ve su kalitesi arttırıldı.

Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden biri

Yayınlanan son resmi raporlara göre, Lihtenştayn en güvenli ülkelerden biri konumunda. Bu küçük Alp ülkesinde suç oranı neredeyse son derece az, hatta Lihtenştayn yöneticileri sırf bir suçluyu yakalayabilmek için çeşitli yasalar çıkartabiliyor. Hatta ülkede insanlar çoğu zaman evlerinin kapısını açık bırakıyor. Ülkenin cezaevlerinde de neredeyse hiç mahkum bulunmuyor. Herhangi bir mahkumun iki yıldan fazla hapis cezasına çarptırılması da ülkede son derece nadir görülen bir durum. Ayrıca, Avrupa Birliği üyesi olmamasına rağmen diğer Avrupa devletleri ile benzer hukuk politikaları vardır.

Lihtenştayn anayasal monarşi ile yönetiliyor

Lihtenştayn, anayasal monarşiyle yönetilen bir ülkedir. Yani Lihtenştayn Prensi, aynı zamanda ülkenin devlet başkanıdır. Ülkenin, genellikle hükümetin başı olarak hareket eden ve yabancı ülkelerle yapılan toplantılarda Lihtenştayn’a liderlik yapması için seçilen bir başbakanı da bulunuyor. Ülke 1886 yılında, Alman Konfederasyonu’nun dağılmasıyla bağımsız hale geldi.

İsviçre ve Avusturya arasında yer alıyor

Lihtenştayn, Batı Avrupa’da İsviçre ile Avusturya arasında yer alır ve Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biridir. Ülkenin doğu kısmının üçte ikisi, Rhätikon Dağları'nın engebeli eteklerinden oluşuyor. Batı kısmında ise Ren Nehri bulunuyor. Ilıman bir iklime sahip olmasının yanı sıra, büyük ölçüde ılık güney rüzgarlarının etkisinde kalır.

Ülkede yalnızca 39.645 kişi yaşıyor

En son Birleşmiş Milletler tarafından yapılan tahminlere göre Lihtenştayn’ın nüfusu günümüz itibariyle 39.645’dir. Ayrıca, ülkenin yıllık nüfus değişim oranı da ortalama %1’dir. Ayrıca, ülkenin genelinde toplam 544 Türk vatandaşı yaşamaktadır.

Lihtenştayn vatandaşı olmak oldukça zor

Eğer Lihtenştayn’dan vatandaşlık almayı düşünüyorsanız bir kez daha düşünmenizi öneriyoruz. Lihtenştayn’da 30 yıldır ikamet ediyorsanız, vatandaşlığa başvurma hakkına sahip oluyorsunuz. Eğer 20 yaşın altındaysanız, Lihtenştan’da geçirdiğiniz her yıl, 30 yıl şartını yerine getirmek için iki yıl olarak sayılır. Bunların yanı sıra, mevcut vatandaşlığınızdan vazgeçmeniz ve Lihtenştayn’ın resmi dili olan Almancayı temel düzeyde konuşabildiğinizi kanıtlamanız gerekiyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Yeni Opel Corsa, yeni logosu ve elektrikli versiyonuyla Türkiye’de!

2023-10-12 17:52 - Teknoloji

EKSA, Dubai GITEX Teknoloji Fuarında - Webtekno

2023-10-09 14:27 - Teknoloji

Sıra otobüslerde: Scania elektrikli otobüs platformunu tanıttı

2023-10-11 12:02 - Teknoloji

Metin Akpınar'ın kızlarından sonra bir de 2 torunu olduğu ortaya çıktı

2023-10-14 10:28 - Magazin

Metin Akpınar'ın 35 yıl sonra ortaya çıkan kızının bir de ikizi varmış

2023-10-13 12:22 - Magazin

Oyuncu Özge Özpirinçci'nin babası hayatını kaybetti

2023-10-12 15:28 - Magazin

Başakşehir'de 4 imza birden

2023-10-13 22:37 - Spor

Antik kenti günümüze taşıyor: Efes Dijital Deneyim Müzesi açıldı

2023-10-12 15:23 - Yaşam

TFF'den Suudi Arabistan açıklaması: Destekliyoruz

2023-10-09 22:03 - Spor

Fenerbahçe'yi bekleyen zorlu fikstür!

2023-10-11 21:12 - Spor

İlgili Haberler

Valorant PS5'e geldi! Konsolda Valorant oynadık!

23:32 - Teknoloji

Orta Çağ El Yazmalarındaki Tavşanların Katil Olarak Tasviri

23:03 - Teknoloji

Toyota'yı geride bıraktı! İşte dünyanın en çok satan aracı

23:02 - Teknoloji

Suudi Arabistan, İlk Uçan Taksi Denemelerini Gerçekleştirdi

22:43 - Teknoloji

İşlediği Cinayetleri Belgeselde Yanlışlıkla İtiraf Eden Adam

22:33 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Göztepe 99. yaşını büyük bir coşkuyla kutladı

23:33 - Spor

Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş: Karanlık el bulunursa, bu siyasi cinayet çözülecek

23:27 - Gündem

Devrilen doğalgaz yüklü tırda patlama riski: Otoban trafiğe kapatıldı

23:23 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, G7'ye ilişkin makale yazdı

23:08 - Politika

15 Temmuz Şehitler Köprüsü trafiğe kapatıldı

23:03 - Gündem