Kış aylarını zinde geçirmek için uzman doktordan 5 öneri!

Kış aylarında yorgun hissetmemizin nedenlerini açıklayan İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Aktaş, ‘’ Düzenli spor yapmak, sanılanın aksine halsizlik ve yorgunluk şikâyetlerine iyi gelmenin yanı sıra kalp ve damar sisteminin daha sağlıklı çalışmasına da yardımcı ol

Sağlık - 3 ay önce

Kış aylarında yorgun hissetmemizin nedenlerini açıklayan İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Aktaş, ‘’ Düzenli spor yapmak, sanılanın aksine halsizlik ve yorgunluk şikâyetlerine iyi gelmenin yanı sıra kalp ve damar sisteminin daha sağlıklı çalışmasına da yardımcı olur. Bu nedenle düzenli spor yapmayı bir yaşam tarzı haline getirmeye çalışın’’ dedi.Abone ol

Kendimizi özellikle kış aylarında sürekli yorgun hissetmemizin altında yatan nedenlerin genellikle kendi yaşam şeklimiz olduğunu belirten Adana Medline Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Aktaş, bizi yorgun düşüren 5 hatalı alışkanlığa dikkat çekerek şu 5 öneride bulundu.

1. Yeterli uyumamak

Sağlıklı bir beden için uyku temel ihtiyaçtır. Daha enerjik olmak için ne çok ne de az uyumak gerekir. Hücrelerin onarımından ve yenilenmesinden sorumlu olan melatonin karanlık ortamlarda ve yaklaşık akşam 23 ile sabah 05 saatleri arasında salgılanır. Az uyuyan kişilerde ise yetersiz ve düzensiz salgılanarak yorgunluğa sebep olur. Melatonin hormonunun salgılanması ve hücre onarımı için her gün 6-8 saat uyumak idealdir. Uykunuzun kaliteli ve düzenli olması, sizi gün içerisinde iyi hissettirecektir.Kaliteli bir uyku için oda sıcaklığı 21-22 derece olmalıdır.Uyumadan önce odanızı iyice havalandırın.Uyuyacağınız odanın karanlık olması önemlidir. Uykuda salgılanan melatonin hormonu karanlıkta artar ve etkisini gösterir.

2. Kahvaltıyı atlamak

Vücudumuz, gece biz uyurken de enerji harcamaya devam eder. Bu nedenle sabah uyandığımızda kahvaltı yapmak, ihtiyacımız olan enerjiyi alarak güne fiziksel ve psikolojik açıdan iyi başlamamızı sağlar. Güne kahvaltı etmeden başladığımzda ise kan şekerimiz düşer, gün boyu kendimizi yorgun hissederiz. Ayrıca kahvaltı haricindeki diğer öğünlerde de sağlıklı beslenmeye özen göstermek önemlidir.Protein ağırlıklı kahvaltı edin. Bunun için kahvaltı menünüze peynir, yumurta, süt ve yüksek proteinli tahıllar ekleyin.Kahvaltınızda salatalık, biber ve domates gibi sebzeler tüketin.Beslenmenizde taze mevsim sebzelerine ağırlık verin, bol lifli gıdalar tüketin.Un, şeker ve tuzdan uzak durun. Salam-sucuk gibi işlenmiş gıdalardan kaçının.

3. Hareketsiz yaşam

Düzenli spor yapmak, sanılanın aksine halsizlik ve yorgunluk şikâyetlerine iyi gelmenin yanı sıra kalp ve damar sisteminin daha sağlıklı çalışmasına da yardımcı olur. Bu nedenle düzenli spor yapmayı bir yaşam tarzı haline getirmeye çalışın.Güneşli havalar için bisiklete binmek veya uzun doğa yürüyüşleri yapmak iyi birer seçenek olacaktır.Kötü havalarda ise evde pilates veya yürüyüş bandı ile egzersiz yapmaya devam edin.İşinize yürüyerek gidip gelin. İş yeriniz uzak ise aracınızı uygun bir mesafeye park ederek kalan yolu yürüyün.Oturduğunuz kata inip-çıkmak için asansör kullanmayın.

4. Yeterli miktarda su içmemek

İnsan vücudunun yaklaşık yüzde 75'i sudan oluşur. Susuzluk ise temel vücut sistemlerine zarar vererek düzenini bozar. Öyle ki vücuttaki su oranını sadece yüzde 2’sini kaybettiğimizde bile enerjimiz yüzde 20 civarında azalır. Bunun sonucunda ise vücut halsiz düşer. Bununla birlikte çay-kahve gibi kafein içeren içeceklerin ise vücutta negatif enerji oluşturarak halsizlik ve huzursuzluğa yol açacağını da unutmayın.Hiçbir içecek suyun yerini tutmaz. Günde en az 2 buçuk-3 litre su tüketin.Su içmek için susamayı beklemeyin.Gün içerisindeki çay, kahve tüketiminizi 3-4 fincan ile sınırlandırın.Gece yatmadan en az 4 saat önce kafeinli içecek tüketmeye son verin.

5. Kendine vakit ayırmamak

Yoğun çalışma temposu hem bedenen hem de mental olarak yorgunluğa neden olur. Bu durumu aşmanın en etkili yolu ise tatile çıkmaktır. Çünkü tatilde tüm zamanınız size aittir. Ancak tatile iş götürmemeniz gerektiğini unutmayın ve iş stresini geride bırakarak tatilde işlerinizi uzaktan takip etmeye çalışmayın.Tatile çıkmadan önce işlerinizi planlayın.Yanınıza dizüstü bilgisayarınızı almayın.Akıllı telefonunuzdan sosyal medyayı takip ederek zaman harcamayın.Hobiler edinin, örneğin foroğrafçılık veya seramik gibi ilginizi çekebilecek kurslara katılın.Hafta sonları sevdiklerinizle beraber kamp yapın.

Haftanın Öne Çıkanları

Rizespor - Fenerbahçe maçı (CANLI YAYIN)

2024-02-17 18:48 - Spor

CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 15 Şubat GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE!

2024-02-15 18:48 - Spor

Yürekleri yakan olay! 4 yaşındaki Eliz'in acı sonu

2024-02-20 15:47 - Yaşam

Derrick Köhn Avrupa Ligi'nde oynayabilecek mi (SPARTA PRAG)?

2024-02-19 22:12 - Spor

Gençlerbirliği‘ne Ankaralı iş insanından destek

2024-02-20 22:22 - Spor

Ankaragücü - Galatasaray / Canlı yayın

2024-02-18 18:32 - Spor

8. Yargı Paketi TBMM'ye sunuldu ayrıntılar belli oldu milyonları ilgilendiren düzenlemeler

2024-02-16 17:22 - Gündem

EXXEN canlı maç izle! (INTER-ATLETICO MADRID) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 21 Şubat EXXEN

2024-02-21 22:22 - Spor

Samsunsporlu Satka'dan Gisdol itirafı!

2024-02-21 15:32 - Spor

Başkan Fatma Şahin, seçim beyannamesini açıkladı

2024-02-16 19:12 - Gündem

İlgili Haberler

Hastanelerde 'onaylı randevu' dönemi başlıyor! 2 grup muaf tutuldu

16:38 - Sağlık

Alt karın nasıl düzleştirilir, neden erimez? Alt karın ne kadar sürede erir?

14:27 - Sağlık

Uyumak isteyip uyuyamamanın temel sebebi: Gece uyku arasında telefondan uzak durun!

13:48 - Sağlık

Kuru bamya tohumu nasıl kullanılır? Dizler için bamya tohumu kullananlar...

11:43 - Sağlık

Ananas yedikten sonra dil uyuşması nasıl geçer? Ananas yedikten sonra dil yanması neden olur?

09:37 - Sağlık

Günün Manşetleri

Şampiyonluk maçında skandal! Teknik direktöre saldırdı

23:48 - Spor

ABD, Çin merkezli 37 savunma sanayi şirketine yaptırım uyguladı

23:42 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan İsmail Kandemir için taziye mesajı

23:37 - Gündem

Okan Buruk'tan şampiyonluk sözleri! Derbiye göz kırptı

23:32 - Spor

İlhan Palut: Doğru tercihler yapamadık

23:27 - Spor