Kıbrıscık neresidir? Kıbrıscık’ta gezilecek yerler…

Kim Milyoner Olmak İster? Adlı programdaki bir soruda yerini alan Kıbrıscık ilçesi, ilk defa duyanlarda merak oluşturdu. İsminden dolayı Kıbrıs’ta yer alıp almadığı kafa karıştırırken seyahat etmek isteyenler Kıbrıscık ilçesinin gezilecek yerlerini araştırmaya başladı.

Yaşam - 12 ay önce

Tarihi çok eskilere dayanan Kıbrısçık ilçesi adını her ne kadar Kıbrıs’tan alsa da bulunduğu yerin Kıbrıs’la herhangi bir ilgisi yoktur. Kıbrıscık ilçesi Bolu’da yer almaktadır ve tatil kaçamağı yapmak isteyenler için müthiş manzaralı sıcacık yerlere kucak açmaktadır. Özellikle Kıbrıscık dağ evleri ziyaretçileri çeken özellikleri arasında yer alırken Kıbrıscık halkının nereden geldiği de merak ediliyor…

KIBRISCIK NEREDEDİR?

Antik çağlarda “Kutsal Gür Su” anlamını taşıyan Kyberis (Kiberis); Kıbrıscık’a adını vermiştir. Kıbrıscık, Köroğlu Dağı’nın güney eteklerine kurulmuş, sessiz, dingin ve en yalın haliyle sizlere kucak açıyor. Türkiye’nin kuzeyinde bulunan Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde kalan Kıbrıscık ilçesine komşu ilçeler; Bolu’nun ilçelerinden doğusunda Gerede, kuzeyinde Dörtdivan ve Merkez, batısında da Seben ilçeleriyle birlikte güneyinde de Ankara’nın Beypazarı ilçeleridir.

İlçenin yüzölçümü yaklaşık olarak 562 kilometrekaredir. İlçenin il merkezine olan uzaklığı 60 kilometredir. Kıbrıscık’a gitmek için Bolu şehir merkezinden düzenli olarak yolcu taşıma araçları kalkmaktadır. Kış mevsimi oldukça soğuk ve sert geçen bu ilçede yaz mevsimi ise serin geçmektedir.

KIBRISCIK HALKI NEREDEN GELMİŞTİR?

Tarihsel verilere göre Kıbrıscık halkı Orta Asya'nın Kırgızistan ovalarında tarım, hayvancılıkla uğraşırken Çin ile yaşanan sorunlar (savaş, kuraklık, Çin Seddi vb.) nedeniyle Anadolu'ya doğru göç eden kitlelerle birlikte bu topraklara gelip yerleşmişlerdir. 

BOLU - KIBRISCIK ARASI KAÇ KM?

64 km’dir. Yol uzunluğu yaklaşık 1 saat 26 dakika sürmektedir.

KIBRISCIK GEZİLECEK YERLER

Yaylalar

Belen, Karaköy, Kökez, Bölücekkaya, Deveören ve Karadoğan gibi yemyeşil yaylalarıyla yayla turizmi konusunda oldukça gelişen Kıbrıscık’ta yaz aylarında düzenlenen yayla şenliklerine katılabilir ve bu yaylalarda temiz havanın keyfini çıkarırken piknik, mangal yapabilirsiniz.

Karagöl Tabiat Parkı

Bulunduğu orman ve göl peyzajları ile ziyaretçiler için eşsiz manzara güzellikleri ve seyirlik alanlar sunmaktadır. Doğa yürüyüşü, bisiklete binme, olta balıkçılığı, piknik, spor vb. aktiviteler için son derece uygundur.

Çivril ve Kınıkçı Kanyonu

Çivril ve Kınıkçı kanyonları görülmeye değer eşsiz gün batımını sizlere sunarken hem de treking severler için oldukça verimlidir. Çivril Deresinin üst kısmında İnanca’dan başlayarak Uludere’ye kadar uzanan vadi gittikçe derinleşerek kanyonları oluşturmaktadır. Her mevsim ve günün her saatinde hem kanyonda hem orman içinde oldukça keyifli bir yürüyüş yapıp bolca dağ havası alabilirsiniz.

Uludere vadisi ve tarihi mağaralar

İlçenin güneyinde, doğudan batıya doğru uzanan Uludere, Seben İlçesi Çeltikderesi Köyünün batısından Seben Çayı ile birleşerek Çayırhan civarında Sarıyar Barajına ulaşır. İlçe sınırları içinde sırasıyla Cuma Deresi, Şaduman, Uludere isimleri verilir. Bu vadi sarp kayalıkları ve doğul güzelliği ile görülmeye değer bir alandır.

Aynı vadi üzerinde, ilçe merkezinin güneybatısında Alcının Kaya, Belen Köyü’nün güneyinde Kaleönüm (Elliönü) Mağaraları, Çukur’da bulunan tarihi çeşmeleri ile tarihi ve turistik bir değer taşımaktadır. Dere boyuncu uzanan sarp kayalıklar ve peri bacaları fotoğrafçılıkla ilgilenenler için muhteşem kareler oluşturur. Çeltik tarlaları, elma bahçeleri, üzüm bağları vadiye ayrı bir güzellik katarken aynı zamanda derede tatlı su balıkları da yaşar.

KIBRISCIK DAĞ EVLERİ

Kıbrıscık ilçesi, Köroğlu Dağları’nın eteklerinde, Kıbrıscık Belediyesi tarafından inşa edilen, 60 kişinin konaklayabileceği dağ evleri; 1200 m. rakımda, bol oksijenli atmosferi ile solunum yolları ve romatizmal hastalıklara deva olan ardıç ve çam ağaçlarının arasında keyifli huzur dolu bir konaklama imkanı bulunduruyor.

Köroğlu Dağ Evleri; soğuk ve sıcak su ile bir evde bulunması gereken tüm malzeme, araç ve gereçlerle donanımlı olup misafirlerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir butik otel formundadır.

Çağıl çağıl akan dereleri, yaylaları, orman içi dinlenme yerleri, dağ yürüyüşü için uygun alanları ve kanyonları, temiz havası ve suyu, çağdaş yapısı ve kültürel değerleriyle zengin bir tatile konukluk edeceğiniz Kıbrıscık ilçesinde yer alan dağ evlerinde konaklama yaparak tatilinizi unutulmaz kılabilirsiniz.

Haftanın Öne Çıkanları

24 milyon takipçiye ulaşan oyuncu Salma Hayek, bornozla dans ederken defalarca kez frikik verdi

2023-05-17 16:27 - Magazin

Merve Dizdar, Türkiye'ye dönüşte uçağa alınmadı

2023-05-22 10:23 - Magazin

Süleyman Hilmi Tunahan cemaatinin Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararına cemaat içinden tepki

2023-05-21 13:18 - Gündem

Can Atalay kimdir, aslen nereli, kaç yaşında? TİP'ten Meclis'e giren Can Atalay evli mi?

2023-05-15 13:13 - Gündem

Kemal Kılıçdaroğlu onları da kovdu! İsmail Saymaz duyurdu...

2023-05-16 22:08 - Politika

Apple Music ve Harita'ya Konser Keşfetme Özellikleri Geldi

2023-05-16 23:38 - Teknoloji

İzmir'de silahlı kavga: 1 ölü

2023-05-16 06:48 - Gündem

HÜDA PAR'lı Serkan Ramanlı kimdir, aslen nereli, kaç yaşında? Asıl mesleği ne?

2023-05-16 15:13 - Gündem

Tesla Türkiye Fiyat Listesi [Güncel]

2023-05-17 12:53 - Teknoloji

Cannes Film Festivali'nden Meryem Uzerli geçti! Zarafetiyle herkesi büyüledi

2023-05-18 11:03 - Magazin

İlgili Haberler

Osmanlı dünyanın ilk uluslararası fuarında tekstil ve silah sanayi ile göz doldurmuş

16:37 - Yaşam

6. Doğu Anadolu Erzurum Kitap Fuarı 26 Mayıs'a kadar ziyarete açık

15:58 - Yaşam

Arıcılıkta 50 yılı geride bırakan emekli öğretmen, bilgilerini yeni nesillere aktarıyor

14:22 - Yaşam

Erzurum Müzesi 10 ayda 90 bin ziyaretçi sayısına ulaştı

14:13 - Yaşam

Yastıklar nasıl yıkanmalı? Viral limon suyu ile yastık yıkama hilesi gerçek mi?

13:13 - Yaşam

Günün Manşetleri

Fenerbahçe'den 15 yıl sonra bir ilk

22:12 - Spor

F.Bahçe'den derbi sonrası G.Saray'a gönderme

22:08 - Spor

Galatasaray'ın tarihi serisini Fenerbahçe bitirdi

22:03 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Reisi'nin kaza geçirmesi bizleri derinden üzdü

21:52 - Gündem

AFAD açıkladı: İran, Türkiye'den talep etti

21:47 - Gündem