Kedi besleyenler dikkat! 'Kedi tırmığı' hastalığı her yıl giderek artıyor

Kedi tırmalaması sonucu ortaya çıkan kedi tırmığı hastalığı hakkında özellikle kanser ve HIV hastalarına uyarılarda bulunan Prof. Dr. Onur Başbuğ, bağışıklık sistemi zayıflamış veya tam olarak gelişmemiş bireylerde hastalığın ciddi şekilde seyredebileceğini söyledi.

Sağlık - 2 ay önce

Kedi tırmalaması sonucu ortaya çıkan kedi tırmığı hastalığı hakkında özellikle kanser ve HIV hastalarına uyarılarda bulunan Prof. Dr. Onur Başbuğ, bağışıklık sistemi zayıflamış veya tam olarak gelişmemiş bireylerde hastalığın ciddi şekilde seyredebileceğini söyledi.Abone ol

Kedi tırmığı hastalığı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Onur Başbuğ, hastalığın giderek yaygınlaştığına dikkat çekti. Başbuğ, bu hastalığı kedilerde belirgin olarak gözlenmediğini bu yüzdende hayvan severlerin kedileri sağlıklı olarak algılayıp bu hastalıktan habersiz bir şekilde hastalığa yakalanabildiğini ifade etti. 

Son yıllarda artan bir trend gösteren kedi tırmığı hastalığını değerlendiren Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Onur Başbuğ, “Ne yazık ki, kedilerde belirgin semptomlar gözlenmediğinden, insanlar kedilerini sağlıklı olarak algılayıp bu hastalıktan habersiz bir şekilde hastalığa yakalanabilmektedirler. Son yıllarda yapılan birçok çalışma, hastalığın her yıl arttığını göstermiştir. Özellikle çocuklar bu hastalık için risk altındadırlar, çünkü sağlıklı bireyler belirgin bir semptom göstermeksizin hastalığı atlatırken, bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiş çocuklarda hastalık ortaya çıkabilir ve önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunun yanı sıra kanser ve HIV hastalarının da dikkat etmeleri gerekmektedir.

Normal sağlıklı bireyler hastalığı belirgin semptomlar göstermeden atlatabilirlerken, bağışıklık sistemi zayıflamış veya tam olarak gelişmemiş bireylerde hastalık ciddi şekilde seyredebilir ve ne yazık ki istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bu hastalıkta özellikle dikkat etmemiz gereken nokta, kedilerde klinik semptomların görülmemesidir. Dolayısıyla, kedileri sağlıklı olsalar bile, kedi sahiplerinin düzenli aralıklarla pire ve kene mücadelesi yapmaları gerekmektedir. Ayrıca Kedi tırmığı hastalığının en büyük nedenlerinden biri, dışarıdaki kedi kavgalarıdır. Evcil kediler, dışarıdan herhangi bir kediyle kavga ettiğinde bu hastalığı kolaylıkla yakalanabilirler. Bu nedenle, veteriner hekimlerle düzenli olarak işbirliği içinde olunmalıdır” şeklinde konuştu. 

Sokak kedileri veya diğer kedilerle temas halinde bulunan çocukların ellerini yıkamalarının veya uygun bir dezenfektanla temizlemelerinin önemine değinen Başbuğ, “Bu basit yöntemlerle hastalıktan kaçınabiliriz. Kedi tırmığı hastalığının temel problemi, pirelerin taşıyıcı olmasıdır. Bu pireler, dışkılarıyla kedinin çeşitli yerlerine etkenleri bulaştırabilirler. Aslında bu, bir döngüdür. Pireler, kedi ve insan arasında dolaşım gösteren bir sirkülasyon oluşturur.

Etkenler kedinin kanında bulunabilir. Kediler, patileriyle tırmalayarak veya yalayarak bu etkenleri temas ettikleri yere bulaştırabilirler. İnsanlar da bu yerlere temas ettiklerinde veya kediler insanları tırmaladıklarında veya ısırdıklarında hastalığa yakalanabilirler. Hastalığımızla ilgili olarak kedilerde tam olarak etkili bir tedavi yöntemi şu anda bulunmamaktadır. Uzun süre antibiyotik tedavisi uygulanabilir, ancak kesin bir tedavi yöntemi henüz mevcut değildir. Kedilerden insanlara geçen birçok hastalık vardır, bu hastalığımızda olduğu gibi, dışarıdaki kedilerle temas etmekten kaçınmamız ve gerekli hijyenik tedbirleri almamız son derece önemlidir’’ şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Para sayma soruşturmasında Onur Öksel'in ifadesi ortaya çıktı!

2024-03-22 18:32 - Gündem

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?

2024-03-24 16:12 - Spor

Milyoner'de 5 milyon lira kazanan Berk Göktaş'ın eline ne kadar para geçecek?

2024-03-25 10:03 - Magazin

Eşine ‘kahvehaneye gidiyorum’ diyerek evden çıktı: 11 gündür kayıp

2024-03-21 13:07 - Gündem

AK Parti'nin 'Yeniden Büyük İstanbul Mitingi' yarın yapılacak

2024-03-23 17:23 - Politika

Dani Alves, 14 ay sonra serbest bırakıldı! İşte ödediği kefalet

2024-03-25 19:43 - Spor

MALATYA NAKLİYE

2024-03-20 14:36 - Gündem

Sağlık Bakanı Koca: En büyük kapasiteli şehir hastanesi Sancaktepe'de yapıldı

2024-03-23 21:02 - Sağlık

TikTok'u Twitch'e Çevirecek Uygulama: TikTok LIVE Studio

2024-03-19 19:58 - Teknoloji

CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 21 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE!

2024-03-21 20:12 - Spor

İlgili Haberler

Tansiyonu en hızlı ne düşürür? Yüksek tansiyon nasıl düşürülür?

21:03 - Sağlık

Gece çorapla uyumak zararlı mı, beyne zarar verir mi? Uyurken çorap giyilir mi?

18:52 - Sağlık

En etkili zayıflama çayları! Hangi bitki çayı tok tutar?

18:28 - Sağlık

Pırasa hangi hastalıklara iyi gelir, faydaları nelerdir? Zeytinyağlı ve çiğ pırasa...

00:37 - Sağlık

Aç karnına ve yatmadan önce tahin yenir mi? Tahin yemenin faydaları!

23:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

Binaya asılan dev pankartı gören dönüp bir daha baktı

23:53 - Gündem

52 Orduspor, rövanş öncesi avantajı kaptı

23:48 - Spor

Anadolu Efes, Türk Telekom'u farklı devirdi!

23:42 - Spor

Fatih Terim farklı kaybetti! Şampiyonluk hayal oldu

23:02 - Spor

Yargıtay Başkanı Kerkez ve beraberindeki heyet Anıtkabir'i ziyaret etti

22:48 - Gündem