Kamuoyu araştırmacıları son verileri paylaştı... İstanbul’da 2 sürpriz

Haber7'ye konuşan araştırma şirketi yöneticileri son verileri Haber7 okurlarıyla paylaştı.

Politika - 2 ay önce

Haber7 - ÖZEL

Yerel seçime 20 gün kala seçmen tercihleri belirginleşmeye başladı. Kamuoyu araştırma kuruluşları anketlerine de hız verdi. Peki son anketlerde siyasi tablo ne durumda? İstanbul, Ankara, İzmir ve Türkiye genelinde durum ne olacak? İl ve ilçelerde sürpriz olur mu? Yeniden Refah ve ve HDP’nin seçim sonuçlarına etkisi ne yönde olacak?

Haber7, bu soruları kamuoyu araştırmacılarına yöneltti. Areda Survey Müdürü Yusuf Akın ve GENAR Araştırma Başkanı İhsan Aktaş, özellikle İstanbul ölçeğinde gerçekleştirdikleri anket verilerini paylaştı.

AKIN: ÜSTÜNLÜK KURUM’DA

Haber7’ye konuşan Areda Survey Danışmanlık Genel Müdürü Yusuf Akın, son anketlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İstanbul’da moral üstünlüğünün Cumhur İttifakı adayı Murat Kurum’dan yana olduğunu belirten Akın, HDP seçmeninin bir kısmının İmamoğlu’nu desteklediğini kaydetti.

Alevi seçmenin İmamoğlu’na oy vermeme yönünde eğilimi olduğunu saptadıklarını dile getiren Akın, İmamoğlu’nu başarılı bulanların oranının %62’den %45’e gerilediğini belirtti. Areda Müdürü Akın, İYİ Parti oylarının artış trendine girdiğini söyledi.

İşte Yusuf Akın’ın son anket verilerine ilişkin değerlendirmeleri:

İstanbul’da kafa kafaya bir seçim görülmektedir. Moral üstünlüğünün Murat Kurum tarafında olduğunu görüyoruz. Seçime yakınlaşan süreçte İYİ Parti’nin öne çıkması ve oylarında toparlanma olduğu görülüyor.

Sayın Akşener’in ifadelerinin bunda etkili olduğunu düşünüyoruz. Buğra Kavuncu’nun seçim kampanyasını daha görünür kılmasıyla birlikte İYİ Parti oylarında bir toparlanma olduğunu görüyoruz.

HDP oylarında, ortaklıkla alakalı ‘Kent Uzlaşısı’ ile birlikte Sayın İmamoğlu tarafına doğru bir destek var. Fakat bütün oyların İmamoğlu’na geldiği değerlendirilemez.

Belli bir oranda Sayın Kılıçdaroğlu’nun mezhepsel aidiyetinden kaynaklı olarak CHP Kurultayı sürecinde, Kılıçdaroğlu’na haksızlık yapıldığı değerlendirmesiyle bir grup CHP seçmeninin Sayın İmamoğlu’na oy verme yönünde davranış göstermediğini görüyoruz.

Bununla birlikte Sayın İmamoğlu’nun iyi, güçlü bir fırsat vardı İBB seçilmesiyle. Ancak 2019’daki veride %62 olan ‘başarılı bulma’ oranının şu anda çok daha düşük seviyede olduğunu, %45’lerde olduğunu görüyoruz. Başarılı bulunma oranının çok daha altında oy verme eğiliminde oluyor seçmenler. Yani bir belediye başkanı ‘başarılı buluyor musunuz’ sorusuna ‘evet’ cevabı veren pek çok seçmen ‘hayır oy vermem’ diye değerlendirmesi olabiliyor.

İcraatlar bakımından seçmenin ikna olmadığı kanaatindeyiz. Yerel seçimde belediye başkanının günlük hayatını kolaylaştırması beklentisi var seçmenin. Fakat burada %86’sı gerçekleşmemiş vaatten bahsediyoruz. Seçmen oy verme davranışında iki önemli parametre var: Güven ve vaat.

İstanbul’da özellikle ulaşım ve kentsel dönüşüm alanında İstanbullunun iki öncelikli beklentisidir. Bu konuda Sayın İmamoğlu’nun icraatı seçmenden güvenoyu alamamış gözüküyor.

AKTAŞ: AK PARTİ İLÇELERDE GÜCÜNÜ KORUYOR, BÜYÜKÇEKMECE’DE SÜRPRİZ OLABİLİR

GENAR Araştırma Başkanı İhsan Aktaş, İstanbul ilçeleri sürdürdükleri anket verilerini Haber7 okurları ile paylaştı. AK Parti’nin 2019’da kazandığı ilçelerde yeniden önde olduğunu belirten Aktaş, CHP’deki 2 ilçenin de kazanılma durumunun bulununduğunu ifade etti. DEM Parti ve Yeniden Refah Partisi’nin seçime etkisinin olacağını vurgulayan Aktaş, şunları söyledi:

“İstanbul ve ilçelerde çalışmalar yapıyoruz. AK Parti’nin, CHP’den almak istediği belediyeler var. Büyükçekmece ve Küçükçekmece gibi. CHP’nin, AK Parti’den almak istediği yerler var. Büyük ihtimalle AK Parti’nin mevcut ilçelerini koruduğu görülüyor. Büyükçekmece’de AK Parti önde çıkıyor. Küçükçekmece’de ise rekabet söz konusu. AK Parti’nin önde olduğu ilçelerde geride olduğu bir nokta yok.

DEM Parti’nin %8 bir oy potansiyeli var. DEM seçmeninin kendi adaylarına yönelimi daha az İstanbul’da. DEM Partisi, İmamoğlu’ndan yana tavır takınıyor.

Yeniden Refah Partisi’nin de seçime girdiği yerlerde etkisi görülecektir.”

Haftanın Öne Çıkanları

Oyuncu Aslı Enver, kızı Elay'ın yüzünü ilk kez gösterdi

2024-03-11 09:12 - Magazin

Nur camiasından 31 Mart çağrısı! Kararlarını açıkladılar...

2024-03-06 18:03 - Gündem

Union Saint Gilloise - Fenerbahçe UEFA Konferans Ligi maçı (CANLI YAYIN)

2024-03-07 22:57 - Spor

Trabzonspor - Fatih Karagümrük maçı (CANLI YAYIN)

2024-03-09 19:02 - Spor

Telve'nin 11. sayısı çıktı!

2024-03-08 21:22 - Yaşam

Fenerbahçe'ye İrfan Can Kahveci müjdesi

2024-03-04 17:58 - Spor

BMW spor ayakkabı işine girdi! Yüksek teknoloji kullanıyor

2024-03-08 12:47 - Teknoloji

Opet’den Otobil aldıysanız ‘sende değil o’

2024-03-05 10:22 - Ekonomi

Kayserispor-Hatayspor! İkinci gol geldi | CANLI

2024-03-10 14:08 - Spor

CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 9 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE!

2024-03-09 18:53 - Spor

İlgili Haberler

Hakan Fidan: ABD kayıtsız şartsız İsrail'i destekliyor, Biz de Filistin'i...

22:27 - Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Aile Günü'nü kutladı

21:58 - Politika

Erdoğan'dan silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı için mesaj

21:48 - Politika

Bakan Fidan: ABD kayıtsız şartsız İsrail'i destekliyor

21:47 - Politika

AK Parti'den CHP'ye geçen belediyede içki skandalı! İlk icraat, sosyal tesislere alkol

21:28 - Politika

Günün Manşetleri

Aksaray'da sınıf öğretmeni okulun bahçesinde sopayla darbedildi

00:08 - Gündem

Galatasaray Ekmas, Pınar Karşıyaka'yı son nefeste mağlup etti

00:02 - Spor

Emine Erdoğan, Nijerya'da temaslarda bulundu

23:57 - Gündem

Binaya asılan dev pankartı gören dönüp bir daha baktı

23:53 - Gündem

52 Orduspor, rövanş öncesi avantajı kaptı

23:48 - Spor