İstanbul'un füzyon lezzetleri

Füzyon mutfak için kısaca farklı kültürlerin tatlarını bir araya getirerek ve yeni lezzetler oluşturarak klasik pişirme tekniklerini buluşturmak, diyebiliriz. Bu kendine özgü mutfağın İstanbul’da da seçkin lezzet adresleri bulunuyor. İşte sizin için seçtiklerimiz...

Gündem - 1 yıl önce

Mutfak füzyonu kavramı, 1960'larda Paris lokantalarında ortaya çıktı. Ancak mutfak füzyonu küresel bir akım olduğunda takvimler 1980'leri gösteriyordu. Bu 20 yılda bilimde büyük sıçramalar görülürken mutfakta da yaratıcılıkta büyük sıçramalar yaşandı. Yiyecekleri karıştırmanın ve yeni yemekler yaratmanın sayısız yolu oluştu. Gereçlerle deneme özgürlüğü, mutfak füzyonunun en önemli noktalarından biridir. Geçmişte şeflerin yemek hazırlarken yalnızca iki seçeneği vardı: Yerel yemek veya ev yapımı yemek. Mutfak füzyonu, restoranlara çeşitli ürünleri birleştirmelerine ve yeni yemekler yaratmalarına olanak tanıdı. Böylece yeni yemek gelenekleri de doğdu. Örneğin, Vietnam füzyon mutfağı, benzersiz yemekler yaratmak için Vietnam sokak yemeklerini Fransız ve Çin mutfak gelenekleriyle birleştirdi. 

Çağdaş anlamda füzyon mutfaklar daha yeni başlıyor. Bu konuda kendini aşan restoranlar İstanbul’da açılmaya devam ettikçe birbirlerini pekiştiriyorlar. Salgın nedeniyle restoran sektörünün gelişimi ve yayılması yavaşlamış olsa da bizim kuşağımızın yemek tercihi sonucu füzyon mutfaklarla daha fazla karşılaşacağımıza inanıyorum. Düş gücümü tatmin eden kültürlerarası bir mutfağı denemek beni pek çok deneyimden daha fazla heyecanlandırıyor. Afiyet olsun, buen provencho ve buon appetito!

İSTANBUL’DAKİ ADRESLER

Gelelim İstanbul’a: İstanbul’da füzyon mutfağını bulmak çok kolay çünkü aralarından seçim yapabileceğiniz pek çok farklı restoran var. İsterseniz yeni mekânlar keşfedip yeni tatlar peşinde koşmayı sevenler ve yollara düşmek isteyenler için kentin gözde füzyon mutfak adreslerine bir yolculuğa çıkalım… 

THE OVEN 

Türk damak tadına en yakın mutfaklardan birisi de Fransız mutfağıdır. Şef Murat Bozok’un imzasını taşıyan ve kentin kalbi Taksim’de yer alan The Oven; Türk mutfağıyla Fransız mutfağını bir araya getiriyor. Fransız ekolünden gelen eğitimi ve deneyimleriyle şef Bozok, farklı kültürleri ve damak tatlarını harmanlayarak bir mönü oluşturdu. Fransızların ünlü soğan çorbasını, portakal yağı ve kavrulmuş badem ile buluşturulan ahtapot, isli tahinli yoğurt ve vişneli demiglace sos ile sunulan kuzu pirzola, Akdeniz mutfağının olmazsa olmazlarından salatalar ve profiterolden tiramisu kremasıyla sunulan rom baba tatlısına kadar zengin bir içerik, The Oven’ın misafirlerini bekliyor. 

MİKLA

Yıldızlı mekân

Türkiye'de söz etmekten en çok keyif duyduğum restoranlardan birisi burası. Restoranın vurgusu ürünlerin tazeliği ve saflığı üzerine. Şef Mehmet Gürs'ün yaratıcısı olduğu Mikla, dünyanın en iyileri arasında gösterilen bir Türk restoranı. Anadolu füzyon lezzeti olan Mikla'nın ortaya çıkışı, Mehmet Gürs'ün Anadolu'nun eşsiz lezzetlerine olan ilgisinin bir yansıması denebilir. Karnınız acıktıysa Pera'daki Mikla Restaurant'ın tadım mönüsüne bakmanızı öneririm. Mikla mutfağının her bir ürününe hayranlık besleyeceğinizi temin edebilirim. Özellikle safranlı yoğurt dondurması, susam sürtmesi, pekmezli ceviz, kendir tohumundan oluşan kabak tatlısı kalbinizi çalacak!

YENİ LOKANTA

Michelin listesinde

Füzyon mutfağının en mükemmel lezzetlerini tadabileceğiniz restoranlardan biri de Michelin sahibi Yeni Lokanta. Lezzetli yemeklerin rahat bir ortamda, profesyonel bir hizmet anlayışı ile sunulduğu karizmatik bir yer bu mekân. Odun fırınından isot ve kimyonlu “ıslama”dan dana kaburgaya, asma yaprağında karides, kişniş, yoğurt, pazıya kadar birçok farklı tarifin yer aldığı mekânda günün her saati canlı ve hareketli bir mönü var. Ayrıca yer olarak da farklı seçeneklere açık. İstiklal Caddesi'nde Kumbaracı Yokuşu’nda yer alan Yeni Lokanta'da leziz yemeklerin tadını çıkarabilir, akşamı da arkadaşlarınızla geçirebilirsiniz.

I GURU

İtalyan köfteyi mutlaka...

Ecole St. Pierre Hotel Galata’da yer alan i guru Lounge Bar, İtalyan ve dünya mutfağını bir araya getiren mönüsüyle lezzet düşkünlerinin mutlaka denemesi gereken füzyon mutfak örneklerinden. Galata Kulesi’nin arka bahçesi de diyebileceğimiz mekânda yemek, ortam, lezzet üçlemesi sizi tam anlamıyla tatmin edecek. Özellikle parmesanlı İtalyan Köfteyi ve kapak spagettiyi denemeden mekândan ayrılmayın. 

VOGUE

Hem lezzet hem toplantı

Akaretler’de bulunan Vogue, füzyon mutfağının en önemli temsilcilerinden. Yalnızca iki kelime: lezzetli ve füzyon yemekler. Mekâna girdiğiniz ilk andan itibaren “kusursuz” restoran havasını yaşamaya başlayacaksınız. Dekorasyonu, konumu ve manzarasıyla daha yemek yemeden kalbinizi çalacak. Suşi mönüsü için zaten diyecek yok ama suşi dışında da hindistancevizi kremalı zerdeçallı tavuk, tereyağlı taglioni’yi denemeden geçmeyin. Yemeğinizi yedikten sonra harika boğaz manzarası eşliğinde mekânın güzel içki seçkisine de göz atmayı unutmayın. Arkadaşlarla, aile fertleri ile ya da iş ortaklarınız ve potansiyel müşterilerinizle gitmek için idealdir, aklınızda olsun.

Haftanın Öne Çıkanları

Biri ayağını birini kolunu uzattı! Simge Sağın ve Aybüke Pusat pozlarıyla şaşkına çevirdi

2023-01-28 12:03 - Magazin

Bitcoin'e Tesla dopingi

2023-01-26 14:29 - Ekonomi

Genç oyuncu Berat Efe Parlar'ın annesi hayatını kaybetti

2023-01-23 10:32 - Magazin

Hüseyin Ragıp Coşan Hakk'a yürüdü

2023-01-23 19:39 - Gündem

Rhea Girişim'de 1.80 liradan çağrı yapılacak

2023-01-26 20:23 - Ekonomi

Gonzalez: Bu ambargo ile mücadelemizde Türkiye'nin desteği çok önemli

2023-01-28 17:02 - Ekonomi

Mahsun Kırmızıgül'ün Prestij filmi davasında ortalık karıştı! Kardeşler birbirine girdi

2023-01-26 19:51 - Magazin

Mısır'da Tarihi Keşif: En Eski Mumya Olabilir

2023-01-27 14:23 - Teknoloji

İnan Kıraç kimdir, kaç yaşında? İnan Kıraç'ın eşi ve kızı kim?

2023-01-27 15:13 - Gündem

'Çekiç ve Gül: Bir Behzat Ç. Hikayesi' 2. sezon onayını aldı

2023-01-24 10:33 - Gündem

İlgili Haberler

Bu gece başlıyor! Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam

23:57 - Gündem

4 gün önce kaybolan 14 yaşındaki Betül'den haber geldi!

23:28 - Gündem

Terör örgütü PKK/YPG, Kürtlerin ofisini yaktı!

23:07 - Gündem

Antalya'daki teleferik kazasının ilk duruşmasının tarihi belli oldu!

22:47 - Gündem

Batuhan Karacakaya'nın 'şantaj' davasında karar!

22:37 - Gündem

Günün Manşetleri

FIVB Milletler Ligi heyecanı Antalya'da başladı

23:38 - Spor

Otoyol ve köprü geçiş ücretleri değişti! Yeni fiyatlar bu gece yarısı yansıtılacak

23:32 - Ekonomi

4 gün önce kaybolan 14 yaşındaki Betül'den haber geldi!

23:28 - Gündem

Aç karnına ve yatmadan önce tahin yenir mi? Tahin yemenin faydaları!

23:23 - Sağlık

Atletico'dan ayrılıyor! Dünya yıldızı için Türkiye iddiası

23:18 - Spor