II. Mahmud Kimdir, Nasıl Öldü? Hayatı, Dönemi ve Islahatları

Islahatçı Padişah olarak da bilinen II. Mahmud dönemi, aslında devletin yeniliğe en açık olduğu dönemi kapsıyor. Döneminde gerçekleştirdiği ıslahatlar, ilerleyen zamanlarda da devletin gelişmesinde büyük bir rol oynadı. Peki kimdir bu II. Mahmud, hayatı nasıldı ve nasıl öld?

Teknoloji - 1 ay önce

Osmanlı padişahları içinde yaptığı modernleşme hareketleriyle adından sıkça söz ettiren ve hatta 'gavur padişah' olarak bilinen Sultan II. Mahmud, siyasi olarak büyük bir karmaşa içinde olan devletin başına geçmişti.

Genç yaşına rağmen saltanatı boyunca büyük bir yol kateden padişah, 31 yıl tahtta kalarak devletin her alanda ilerlemesi, batı devletlerine denk sayılabilecek bir Osmanlı inşa edilmesi için var gücüyle çalıştı.

"Gavur padişah" II. Mahmud kimdir?

Sultan II. Mahmud, 20 Temmuz 1785'te doğdu. Babası I. Abdülhamit ve annesi Nakşidil Valide Sultan'dı. Geleneklere uygun bir şekilde yetiştirildi. 4 yaşında babası I. Abdülhamit'i kaybettiğinde, amcası III. Selim onun eğitimiyle yakından ilgilendi ve kendisi için birçok hoca tuttu. II. Mahmud, ünlü hattatlardan güzel yazı dersleri aldı ve yazdığı levhaların hepsi de oldukça iyiydi.

Ayrıca müziği çok seviyordu ve sarayda devrinin en büyük müzik ustalarına fasıllar düzenletirdi. Kendi bestelediği 21 şarkısı vardı ve "Adlî" mahlasını kullanarak şair, bestekâr, tanburî, neyzen, hanende ve büyük bir hattat olarak tanındı.

28 Temmuz 1808'de IV. Mustafa'nın tahttan indirilmesi ve III. Selim'in tekrar tahta çıkartılması için yapılan harekette III. Selim, IV. Mustafa'nın adamları tarafından öldürüldü ve II. Mahmud, henüz 23 yaşındayken tahta çıkarıldı.

II. Mahmud, Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş sürecindeki durumu düzeltmek için çaba harcadı.

Ülkeye yeni bir düzen getirmek amacıyla, batı teknolojisi ve kültüründen yararlanmayı tercih etti. Hatta bu şekilde hızla çöken imparatorluğu bir süre daha ayakta tutmayı ve ömrünü uzatmayı başarmıştı. Sultan Mahmud, çalışkan, cesur, gururlu ve Avrupa tarzı yaşamı seven bir liderdi.

Aynı zamanda son derece tutkuluydu ve olaylara hızla tepki gösterirdi. Devlet işlerinin detaylarına hakimdi ve verdiği görevleri sürekli olarak takip ederdi. Birçok başarı, onun kararlılığı sayesinde elde edildi. Bunun için kıyafetini değiştirir ve halk arasında dolaşırdı. II. Mahmud, III. Selim'in etkisi altında yetişti ve ülkenin sadece batı tarzı reformlarla kurtarılabileceğine inandı.

Asırlardır biriken sorunlar, imparatorluğu tam bir yıkımın eşiğine getirmişti ve Sultan Mahmud, 31 yıl boyunca bu yıkımı durdurmak için çalıştı.

Dışarıda, Rusya'nın devleti hızla yıkmayı amaçlayan saldırıları ve diğer Avrupa devletlerinin, imparatorluğun mirasından yararlanmak için çevirdikleri entrikalar, içeride ise hükûmetin zayıflığından faydalanarak bağımsız devletler kurma hayalleriyle çıkan isyanlar, II. Mahmud'un karşı karşıya olduğu tehlikeler arasındaydı.

Ancak Sultan Mahmud, tüm olumsuz gelişmelere rağmen soğukkanlılığını koruyarak devletin ve halkın güvenliği için çalışmalarını sürdürdü.

II. Mahmud döneminde yapılan ıslahatlar:

Yeniçeri Ocağı kaldırıldı.Posta Teşkilâtı kuruldu.Kıyafette birtakım düzenlemelere gidildi ve memurlara pantolon ve fes uygulaması getirildi.Müsadere Usulü kaldırıldı.Devlet memuru yetiştirilmek üzere Mekteb-i Maarif-i Adliye kuruldu.Avrupa'ya eğitim alması için ilk defa öğrenci gönderildi.İlköğretim zorunlu hâle getirildi.Müslüman tercümanlar yetiştirme amacıyla Tercüme Odaları kuruldu.İlk resmî gazete Takvimi Vekayi Gazetesi 1831'de yayımlandı.Nazırlıklar kuruldu.İlk nüfus sayımı yapıldı.Meclisi Ahkam-ı Adliye kuruldu.Muhtarlıklar açıldı.

Yeniçeri Ocağı kaldırıldı.

Yapay zekâ ile oluşturuldu. .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Vaka-i Hayriye (Hayırlı olay) olarak geçen bu durum, Osmanlı Devleti'nin uzun zamandır belini büken bir durumdu. 16 Haziran 1826'da, II. Mahmud tarafından devlete birçok sıkıntı çıkaran Yeniçeri Ocağı kaldırıldı. Birçok direnişe rağmen devletin yenilenmesinin önce içten başlaması gerektiğini savunan padişah, en hayırlı kararı böylece vermiş oldu.

Haftanın Öne Çıkanları

Para sayma soruşturmasında Onur Öksel'in ifadesi ortaya çıktı!

2024-03-22 18:32 - Gündem

Milyoner'de 5 milyon lira kazanan Berk Göktaş'ın eline ne kadar para geçecek?

2024-03-25 10:03 - Magazin

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?

2024-03-24 16:12 - Spor

Eşine ‘kahvehaneye gidiyorum’ diyerek evden çıktı: 11 gündür kayıp

2024-03-21 13:07 - Gündem

AK Parti'nin 'Yeniden Büyük İstanbul Mitingi' yarın yapılacak

2024-03-23 17:23 - Politika

Dani Alves, 14 ay sonra serbest bırakıldı! İşte ödediği kefalet

2024-03-25 19:43 - Spor

MALATYA NAKLİYE

2024-03-20 14:36 - Gündem

Sağlık Bakanı Koca: En büyük kapasiteli şehir hastanesi Sancaktepe'de yapıldı

2024-03-23 21:02 - Sağlık

TikTok'u Twitch'e Çevirecek Uygulama: TikTok LIVE Studio

2024-03-19 19:58 - Teknoloji

CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 21 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE!

2024-03-21 20:12 - Spor

İlgili Haberler

Xiaomi SU7, 50 km bile gitmeden yolda kaldı!

10:07 - Teknoloji

Yeni Yüzüklerin Efendisi Filmi "The Hunt for Gollum" Duyuruldu

09:58 - Teknoloji

Arkadan Çarpmalarda Hangi Araç Daha Çok Hasar Alır?

09:52 - Teknoloji

Dünyada Kalan Tek İnsan Olsaydık Bizi Neler Bekliyor Olurdu?

09:17 - Teknoloji

ASUS ROG Ally X Duyuruldu: İşte Özellikleri

09:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Sanayi üretimi arttı

10:18 - Ekonomi

Fenomenin yayınları komşularını canından bezdirdi: Eyvah komşum TikTok'çu!

10:12 - Gündem

Türkiye ve ABD anlaştı: Birlikte çalışacağız

10:08 - Ekonomi

ÇAYKUR, 2024 yılı kampanyasının ilk haftasında 14 bin ton yaş çay aldı

10:02 - Ekonomi

Son Dakika: Erdoğan'dan kritik kabul! Devlet Bahçeli ile görüşecek

09:57 - Politika