Hipotermi Nedir, Neden Olur? İşte Belirtileri - Webtekno

Soğuk kış günlerinde, pek çok kişi hipotermi tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor. Peki hipotermiyi nasıl anlarız, kaç derecede olur ve zararlı mıdır? Vücut ısınızın düşmesiyle ortaya çıkan bu tehlike, birçok sorunu beraberinde getiriyor.

Teknoloji - 4 ay önce

Soğuk havaya maruz kalanlar, "Hipotermi nedir?" sorusunu merak edebilirler. Bu sorunun cevabı vücut ısısının normalin altına düşmesidir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki vücudumuz, kaç derecenin altına düştüğünde bu riskle karşı karşıya kalır ve hipotermi, ne tür sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir?

Birçok faktörde ortaya çıkabilen bu durum; özellikle yaşlılarda, bebeklerde, kronik hastalarda ve açık havada çalışanları hipotermi riski altına alır.

Vücut ısımızın düşmesiyle meydana gelen hipotermi aslında nedir?

Hipotermi, vücudun ısı kaybının, ısı üretiminden fazla olması durumunda ortaya çıkan ve vücut ısısının 35°C’nin altına düşmesi ile tanımlanan acil tıbbi bir durumdur. Hipotermi, vücut ısısını düşüren hastalıklar arasında yer alır ve vücudun normal faaliyetlerini bozar. Genellikle soğuk havaya maruz kalma veya soğuk suya dalmadan kaynaklanır. 

Peki ya hipotermi olduğumuzu nasıl anlarız? İşte belirtileri:

TitremeKan basıncında düşmeEl ve ayaklarda uyuşmaSoluk veya mavimsi cilt rengiZayıf nabızYavaş solunumKonuşma güçlüğüBulanık görmeSersemlikHâlsizlikUyku hâliBilinç kaybı

Hipotermi belirtileri, vücut ısısının derecesine göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak, hipotermi belirtileri yukarıdaki gibidir.

Bebeklerde hipotermi belirtileri nelerdir?

Koltuk altı veya rektal sıcaklığın 35°C’nin altında olmasıEl ve ayaklarda soğuklukDüşük enerji seviyesiDüşük kan şekeriSoğuk cilt yüzeyiCiltte ödem ya da kızarıklığa bağlı sertleşmeMeme emmede azalma ve ağlama

Bebekler, soğuk suya ve rüzgârlı havalara maruz kaldığında hipotermi geçirme tehlikesi artar. Bu küçük canlıların bağışıklık sistemleri, normal bir insana oranla daha az olduğundan belirtilerini göz ardı etmemekte fayda var. Zira günün sonunda geri dönüşü olmayan zararlara yol açabilir. 

Hipotermi geçirmek için vücudumuzun kaç derece ısıda olması gerekiyor? Aslında bu sorunun cevabı 3 aşamaya bağlı.

Hafif hipotermi belirtileri: Vücut ısısı 32-35°C arasındadır. Titreme, üşüme, uyuşma, soluk cilt, hâlsizlik, sersemlik gibi belirtiler görülür.Orta hipotermi belirtileri: Vücut ısısı 28-32°C arasındadır. Titreme durur, nabız ve solunum yavaşlar, konuşma güçlüğü, bulanık görme, uyku hâli, bilinç bozukluğu gibi belirtiler görülür.Ağır hipotermi belirtileri: Vücut ısısı 28°C’nin altındadır. Nabız ve solunum çok zayıflar, bilinç kaybı, koma, ölüm gibi belirtiler görülür.

Hipotermi zararlı mı? Vücudumuzda kalıcı bir hasar bırakır mı?

Hipotermi, vücudun normal faaliyetlerini bozar ve tedavi edilmezse kalp dolaşım ve solunum sisteminin tamamen bozulmasına, karaciğer hasarına, böbrek yetmezliğine ve sonunda ölüme yol açabilir. Bunun nedeni genellikle kişinin ıslak, terli olması veya soğuk suda mahsur kalmasıdır. Çoğu insan çok geç olana kadar bu hastalığa yakalandığını bilmez.

Hipotermi önlenebilir mi?

Çoğu hipotermi vakası erkenden önlenebilir. Alabileceğiniz bu önlemler, belki de hayat boyu ceremesini çekebileceğiniz hastalıkların önüne geçebilir. İşte alabileceğiniz önlemler:

Sıcak tutan giysiler ve şapkalar giyin. Değişen koşullara hazırlanmak için kat kat da giyinebilirsiniz.Eğer ıslanırsanız, kıyafetlerinizi hemen değiştirin. Sıcak, kapalı bir alan arayın.Seyahat ederken arabanızda giysi, yiyecek, su ve battaniye bulundurun.Arabanızda mahsur kalırsanız, hemen yardım çağırın veya işaret edin.Arabanızda kalın. Benzin tasarrufu için araç ısıtıcısını saatte 10 dakika çalıştırın. Aracınızın egzoz borusunun kar nedeniyle tıkanmadığından emin olun. Bu karbon monoksit zehirlenmesine neden olabilir.Kar yemeyin veya alkol almayın. Bunlar vücut ısınızı düşürür.Soğuk havalarda vücut ısısı üretmek ve enerji depolamak için aktif kalın.

Hipotermi geçiren kişiye ne yapılır?

Kişiyi mümkün olan en kısa sürede sıcak bir yere taşıyın.Kişiye sıcak tutan giysiler verin. Mevcut giysileri ıslaksa onları çıkarın.Kişinin üzerini battaniye veya havlu ile örtün. Mümkünse elektrikli battaniye veya ısıtma yastığı kullanın. Yine de çok ısınmadıklarından emin olun.Başka bir kişiyle ten tene temas vücut ısısının artmasına yardımcı olur.Kişinin ılık sıvılar içmesini sağlayın. Su, çay veya kahve en iyisidir. Alkol içirmeyin ve bilinci yerinde olmayan birine içecek vermeyin.Kişi nefes almıyorsa, hemen kalp masajına başlayın. Yardım gelene kadar kişinin yanında kalın.

Hipotermi, acilen müdahele edilmesi gereken bir durumdur. O yüzden hipotermi belirtileri gözlemlediğiniz kişileri, mümkün mertebe doktora götürmekte büyük ölçüde fayda var. Ancak acilen müdahele etmeniz gerektiği durumlarda uygulayabileceğiniz adımlar yukarıdaki gibi. 

Doktorun verdiği ilaç harici herhangi bir ilaca başvurmamakta fayda var. En sağlıklı yöntem, kişiyi konunun uzmanına götürmek olacaktır. Hipotermi belirtleri görüldüğü anda 112'yi aramaktan kaçınmamalı, reçetesiz ilaçları ve kremleri kullanmamalısınız.

Kaynaklar: Familydoctor, Mayo Clinic, Cleveland Clinic, Medical News Today

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimize aşağıdan göz atabilirsiniz:

Haftanın Öne Çıkanları

CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Ocak GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE!

2024-01-19 17:08 - Spor

Samsunspor - Sivasspor! CANLI

2024-01-14 16:33 - Spor

Linç edilen yazar Haber7'ye konuştu! "Bunları Cumhuriyet'te yayınlayamazsınız!"

2024-01-13 19:03 - Gündem

İYİ Parti'den CHP ve Özgür Özel'e çok sert PKK tepkisi

2024-01-16 22:53 - Politika

TEM Otoyolu'nda feci kaza: 3 kişi hayatını kaybetti

2024-01-19 16:48 - Gündem

Ali Koç'tan Süper Kupa rezaletine deprem bölgesi önerisi

2024-01-17 20:18 - Spor

CHP'nin 'takoz siyaseti' ağır bedel ödetmişti: İstanbul'da kentsel dönüşüme 43 d

2024-01-15 17:38 - Gündem

13 ilde bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı! Resmi Gazete'de yayımlandı

2024-01-19 08:53 - Gündem

'Şeriat isteyen bir Müslüman' dedi! Benzema harekete geçti

2024-01-20 01:13 - Spor

Windows, 36 yıl önce nasıl gözüküyordu?

2024-01-15 10:53 - Teknoloji

İlgili Haberler

Meyveler Olgunlaştıkça Neden Renkleri Koyulaşır?

11:37 - Teknoloji

LinkedIn, Sahte İlanların Büyük Kısmını Durdurdu

11:17 - Teknoloji

Akşamdan Kalınca Neden Başımız Ağrıyor?

11:08 - Teknoloji

Türk denizlerinin röntgenini çeken deneyin ilk sonuçları açıklandı!

11:08 - Teknoloji

Google Pixel 9 Serisinin Renkleri Ortaya Çıktı

10:32 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Yargıtay'dan ATM'den hırsızlık kararı! İtirazı reddetti

11:38 - Gündem

Borsada yatırımcı sayısında yükseliş sürdü

11:27 - Ekonomi

Meclis'te fahiş fiyat mesaisi! Kapatma cezası gündemde

11:23 - Ekonomi

Bakan Şimşek açıkladı: Yeniden yapılandırıyor! Gereksiz harcamalar önlenecek...

11:18 - Ekonomi

En çok endişe ettikleri bölgeyi açıkladı: 'Korkuyorum ki tarih yine tekerrür edecek'

11:12 - Gündem