Hatay'da Mehmet Özhaseki'nin kentsel dönüşüm girişiminin engellendiği ortaya çıktı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin, Hatay'da büyük bir yıkımın yaşandığı Emek ve Aksaray mahallelerinde 2017 yılında başlatmaya çalıştığı kentsel dönüşümün engellendiği ortaya çıktı.

Gündem - 2 hafta önce

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin, Hatay'da büyük bir yıkımın yaşandığı Emek ve Aksaray mahallelerinde 2017 yılında başlatmaya çalıştığı kentsel dönüşümün engellendiği ortaya çıktı.Abone ol

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkımın yaşandığı ve binlerce insanın hayatını kaybettiği Hatay’ın Emek ve Aksaray Mahallelerinde; 2017 yılında yapmaya çalıştığı kentsel dönüşüm çalışmalarının engellendiği programın görüntüleri ortaya çıktı. İdeolojik grupların Emek ve Aksaray Mahallesi sakinlerini provoke ederek kentsel dönüşümü engelledikleri görüntülerde Bakan Özhaseki’nin, halkı kentsel dönüşüm için saatlerce ikna etmeye çalıştığı görüldü.

Bakan Özhaseki o güne ilişkin, “6-7 yıl öncesinde buraya kentsel dönüşüm yapmak için geldiğimizde bazı gruplar protesto ettiler. Yalvardık yakardık epeyce rica ettik. Gece yarısına kadar oturdum burada insanları ikna etmek için saatlerce dil döktüm. Fakat derdimizi anlatamadık ve protestocu gruplar bize burada kentsel dönüşümü yaptırmadılar. Keşke mani olunmasaydı. Keşke ideolojik çatışmalara kurban gitmeseydi de bir tek vatandaşımızın, kardeşimizin burnu bile kanamasaydı.” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yerle bir olan ve binlerce insanın hayatını kaybettiği Hatay Emek ve Aksaray Mahallelerinde 3 Kasım 2017’de yapmak istediği kentsel dönüşümün ideolojik grupların vatandaşları provoke ederek engellediklerine yönelik anlattığı programın fotoğraf ve görüntüleri ortaya çıktı.

Her fırsatta Türkiye’nin deprem ülkelerinden biri olduğunun altını çizen ve yapılacak yapıların bu bilinçte sağlam yapılması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunan Bakan Mehmet Özhaseki’nin bir önceki bakanlığı döneminde Hatay’ın Antakya ilçesi ‘Emek ve Aksaray Mahallelerindeki yapılmak istenen kentsel dönüşümün engellendiği programa ilişkin görüntülerde, dönemin Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci konuşurken, bir grubun tepki gösterdiği ve yuhaladığı görüldü. Tepkilerin sürmesi üzerine törende bulunan Bakan Mehmet Özhaseki'nin araya girerek, hak sahipliği konusunda mağdur olduğunu ileri sürenleri ikna etmek için onlarla gruplar halinde görüştüğü görüldü. Görüntülerde Bakan Özhaseki’nin vatandaşlara, “Birinci söz olarak sizlere şunu söylüyorum; kardeşlerimiz rızanız olmadığı sürece burada bir adım atılmayacak. Ben 21 yıl belediye başkanlığı yapmış bir kardeşinizim. Ömrüm belediyecilikle, bu işlerin içerisinde geçti. Burada bir sorun olduğunu anladım. Sakince sorunları bana aktarın, her şeyi dinleyeyim sizinle bir çözüme kavuşturalım. Çözüm bulup eğer sizin rızanızı almazsak olduğu gibi bütün çalışmalar duracak söz veriyorum.” dediği görüldü.  

“Yerinde dönüşüm olacak,  başka mahallelere gidilmeyecek”

Bakan Özhaseki, görüntülerde ayrıca kentsel dönüşümün bir ihtiyaç olduğunun altını çizerek, “Kentsel dönüşüm yapılırken orada bizim dikkat etmemiz gerekenler var. Ben bütün belediye başkanı arkadaşlarıma, kentsel dönüşüm uygulanan bütün yerlerdeki kardeşlerime özellikle şunu söylüyorum. İsmail Bey’e de şimdi söylüyorum. Birtakım hesaplar yapılmış olabilir. Bu hesaplarda bazı kardeşlerimiz belki evlerinden oluyorlardır, sıkıntı çekiyorlardır. Burada esas şu bir; yerinde dönüşüm olacak. Başka mahallelere gidilmeyecek. Kimin evi yıkıldıysa ona ev verilecek. Birinci şart bu. Herkese ev verilecek.” ifadelerini kullandığı görüldü.

Bakan Özhaseki’nin uzun süre kentsel dönüşümün yapılması yönündeki çabalarına rağmen ideolojik grupların vatandaşları provokesi sonucunda dönüşüm yapılamamıştı. Kentsel dönüşümün engellendiği Emek ve Aksaray Mahallelerinde o gün hayatta olan insanların birçoğu, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybetti.

“Keşke mani olunmasaydı. Keşke ideolojik çatışmalara kurban gitmeseydi de bir tek vatandaşımızın burnu bile kanamasaydı”

Bakan Mehmet Özhaseki, Hatay’da geçtiğimiz günlerde basın mensupları ile birlikte gerçekleştirdiği incelemelerde Emek ve Aksaray Mahallelerindeki geçmişte yaşadığı o olayı da anlattı. Depremde mahallelerin tamamıyla yerle bir olduğunu belirten Bakan Özhaseki, “6-7 yıl öncesinde buraya kentsel dönüşüm yapmak için geldiğimizde bazı gruplar protesto ettiler. Yalvardık yakardık epeyce rica ettik. Gece yarısına kadar oturdum burada insanları ikna etmek için saatlerce dil döktüm. Fakat derdimizi anlatamadık ve protestocu gruplar bize burada kentsel dönüşümü yaptırmadılar. Haliyle vatandaş istemezse, karşı çıkıyorsa kavga ederek yapacak bir şey yok. Mecburen üzülerek ayrılmak durumunda kaldık. Kıssadan hisse; keşke öyle söylenmeseydi. Keşke mani olunmasaydı. Keşke ideolojik çatışmalara kurban gitmeseydi de bir tek vatandaşımızın, kardeşimizin burnu bile kanamasaydı. Şimdi burada 5 bin 600 konutun yapımına başladık. Evler yükselmeye devam ediyor.” dedi.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Mantar toplarken tesadüfen buldu: Satmak yerine müzeye bağışladı

2024-05-07 17:17 - Yaşam

Benzinli çay toplama makinesi ile çay toplamak bu yıl da yasak

2024-05-06 23:13 - Ekonomi

Dev kayalar yolu ulaşıma kapattı

2024-05-11 19:12 - Gündem

Konya'da inşaatta insan iskeleti bulundu

2024-05-10 22:42 - Gündem

Fatih Karagümrük - Trabzonspor / Canlı yayın

2024-05-08 20:17 - Spor

Gece farsız ve emniyet kemersiz trafiğe çıkan sürücü polise yakalandı

2024-05-09 23:38 - Gündem

Eski manken Yeşim Erçetin'in eşi banyoda ölü bulundu

2024-05-06 16:17 - Magazin

Dehşet kaza! TIR demir yığınına döndü! Ölüm haberleri geldi

2024-05-12 06:18 - Gündem

Alkol İçince Neden Uykumuz Geliyor? Beynimizde Neler Oluyor?

2024-05-11 23:08 - Teknoloji

Evinde uyuşturucu bulunmuştu! Şarkıcı Kalben serbest bırakıldı

2024-05-09 11:43 - Magazin

İlgili Haberler

Esenlerli kadınlar emeklerini sergiledi

18:38 - Gündem

Artvin-Erzurum kara yolu heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı

18:23 - Gündem

Çorum'da 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

18:17 - Gündem

TSK Personel Kanunu Değişikliği TBMM'de! Yeni düzenlemeler

18:07 - Gündem

Sevgilisi tarafından öldüresiye dövülen Buse öğretmen entübe edildi!

17:38 - Gündem

Günün Manşetleri

Ali Koç, Aziz Yıldırım'ın tarihi teklifine cevap verdi!

18:43 - Spor

Esenlerli kadınlar emeklerini sergiledi

18:38 - Gündem

Markus Gisdol'dan ayrılık açıklaması

18:33 - Spor

İtalya kadrosunu açıkladı! Zaniolo kararı

18:27 - Spor

Artvin-Erzurum kara yolu heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı

18:23 - Gündem