Hakan Fidan AB'nin ik iyüzlülüğünü AB Delegasyonu büyükelçilerinin yüzüne söyledi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin çatışmasına işaret ederek, "Bazı Avrupa ülkelerinde, Filistin'i destekleyen gösterilerin yasaklanmasına yönelik adımlar atılırken, kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'i hedef alan saldırılara ifade özgürlüğü gerekçesiyle izin

Gündem - 7 ay önce

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin çatışmasına işaret ederek, "Bazı Avrupa ülkelerinde, Filistin'i destekleyen gösterilerin yasaklanmasına yönelik adımlar atılırken, kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'i hedef alan saldırılara ifade özgürlüğü gerekçesiyle izin verilmesi çifte standarttır." dedi.Abone ol

Fidan, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve AB üyesi ülkelerin Ankara büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığına bağlı AB Başkanlığı binasında kabul etti.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan, büyükelçileri kabulünde bazı mesajlar verdi.

AB'nin ahde vefa ilkesine uygun hareket etmesi gerektiğini söyleyen Fidan, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi sağlanmasının Türkiye'nin önceliği olduğunu kaydetti. Fidan, "Biz bu konudaki kararlılığımızı ortaya koyduk. AB'den verilen olumlu mesajları önemsiyoruz ancak bunların hayata da geçirilmesi lazım." ifadesini kullandı.

Fidan, Türkiye ile AB arasındaki diyalog ve işbirliği mekanizmalarına işlevsellik kazandırılması gerektiğini vurgulayarak, "Gümrük Birliği'nin yenilenmesi ve vatandaşlarımıza vize serbestisi sağlanması, bizim için başlıca öncelik alanlarıdır." diye konuştu.

Vize serbestisinin hayata geçirilmesi için AB'nin samimi bir çaba ortaya koyması gerektiğine dikkati çeken Fidan, "Aynı zamanda vatandaşlarımızın vize almalarını geciktiren engellerin hemen kaldırılmasını, verilen vizelerin çok girişli ve uzun vadeli olmasını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Fidan, Türkiye'nin yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm çalışmalarına ilişkin "Türkiye'nin, AB'nin yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm çalışmalarına katılması, bu alanlarda AB'nin başarı şansını artıracak." dedi. Bakan Fidan, bu iki dönüşüm çalışmalarının, AB ile gümrük birliği olan tek aday ülke konumundaki Türkiye'nin Birlik ile arasındaki ekonomik işbirliğini derinleştireceğini söyledi.

"Sivilleri hedef alan saldırılar derhal durmalı, ateşkes ilan edilmeli"

Düzensiz göçle mücadele konusunda AB'nin 18 Mart mutabakatının gereklerini yerine getirmesi ve daha fazla yük paylaşması gerektiğine işaret eden Fidan, "Terörle mücadele konusunda daha güçlü bir işbirliği içinde olmamız lazım. Türkiye, çevremizdeki sorunların çözümünde son derece önemli bir rol oynuyor. AB'nin, Türkiye'ye vizyoner bir bakış açısıyla yaklaşmasını, küçük siyasi hesapları bir yana bırakmasını umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Fidan, Gazze'deki gelişmelere ilişkin de sivilleri hedef alan saldırıların kabul edilemez olduğunu, hemen durması ve ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.

"Çatışmanın bölgesel düzeye ulaşmasını engellememiz lazım. Kabul edilmiş parametreler çerçevesinde ve iki devletli çözümü hedefleyen barış sürecinin bir an önce başlaması lazım. Bu bağlamda, garantörlük mekanizmasından yararlanılabileceği kanaatindeyiz." görüşünü dile getiren Fidan, şunları kaydetti:

"Bazı Avrupa ülkelerinde, Filistin'i destekleyen gösterilerin yasaklanmasına yönelik adımlar atılırken, kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'i hedef alan saldırılara ifade özgürlüğü gerekçesiyle izin verilmesi çifte standarttır."

Toplantıda, Balkanlar, Kafkasya, Orta Asya, Ukrayna'daki savaş gibi güncel konular da ele alındı.

Haftanın Öne Çıkanları

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için İstanbul Boğazı'nda 100 gemiyle geçit töreni yapılacak

2023-10-26 14:03 - Gündem

Milyon dolarlık arabalar, İstMarina AVM’de görücüye çıkıyor

2023-10-27 11:23 - Ekonomi

Altay Bayındır kimdir? Kaç yaşında, hangi takımda oynuyor?

2023-10-26 19:57 - Spor

Vaiz Hüsnü Şener Hakk'a yürüdü

2023-10-30 12:57 - Gündem

O bir klasik: Yeni BMW 5 serisi yola çıkmaya hazır!

2023-10-28 18:13 - Teknoloji

Chery, Türkiye'de Üretim Yapmayı Planlıyor - Webtekno

2023-10-23 21:37 - Teknoloji

En fazla para girişi olan hisseler 23/10/2023

2023-10-23 23:28 - Ekonomi

Rekabete dayanamadı: Mitsubishi, fabrikaların anahtarını teslim etti!

2023-10-24 22:02 - Teknoloji

Dilan ve Engin Polat çiftinin lüks ciplerini 2 hafta önce satışa çıkardığı ortaya çıktı

2023-10-28 01:38 - Gündem

Öğretmen kasım semineri online mı? 2023 Öğretmen semineri yüz yüze mi olacak, uzaktan mı?

2023-10-24 09:03 - Eğitim

İlgili Haberler

Van AFAD personeli Reisi’yi bulmak için İran topraklarına girdi

02:12 - Gündem

Başörtülü olduğu için laikliğe aykırı buldu: Reddi hakim talebi

00:58 - Gündem

Karabük'te hayvanlarını otlatmaya giden kişi ormanda ölü bulundu

23:58 - Gündem

Mardin’de silahlı kavga: 1 ağır yaralı

23:47 - Gündem

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 1 ağır yaralı

23:42 - Gündem

Günün Manşetleri

Van AFAD personeli Reisi’yi bulmak için İran topraklarına girdi

02:12 - Gündem

Öğretmen ataması için başvurular bugün başlıyor

01:23 - Eğitim

Ali Koç'tan Dursun Özbek'e: Galatasaray TV'ye çıkalım!

01:03 - Spor

Başörtülü olduğu için laikliğe aykırı buldu: Reddi hakim talebi

00:58 - Gündem

Türkiye'den Yunanistan'ın Pontus iddialarına yanıt!

00:38 - Politika