Göz ovalamayı hemen bırakın! Görme kaybına kadar yolu var!

Gözlerinizi sık sık ovalıyorsanız aman dikkat! Bu alışkanlık, 'Keratokonus' adı verilen ciddi bir göz hastalığının habercisi olabilir. Keratokonus, gözün ön kısmında bulunan korneanın incelmesi ve sivrileşmesiyle karakterizedir ve ciddi görme kaybına yol açabilir. Keratokon

Sağlık - 2 hafta önce

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cafer Tanrıverdi, keratokonusun genellikle her iki gözü etkilediğini, ancak bir gözün diğerine göre daha fazla zarar görebileceğini belirtti. Hastalığın kesin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık, alerjik göz hastalıkları, bazı doku hastalıkları ve sık göz ovalamanın etkili faktörler arasında olduğunu vurguladı.

Dr. Tanrıverdi, keratokonusun ergenlik döneminde başladığını ve 40 yaşına kadar ilerleyebileceğini, bu yaştan sonra genellikle durduğunu ifade etti. Ayrıca, ailesinde keratokonus olan bireylerin düzenli olarak takip edilmesi gerektiğini belirtti.

En fazla kolajen içeren bitkiler nelerdir? Doğal kolajen kaynakları!

GÖZ OVALAMAYI BIRAKIN!

Dr. Tanrıverdi, keratokonusa neden olan en önemli etkenin göz ovalamak olduğunu söyledi. Keratokonus hastalarının çoğunda, gözlerini yoğun bir şekilde ovaladıkları gözlenmiştir. Genetik yatkınlığı olan bireylerde göz ovalamanın hastalığın başlamasında ve ilerlemesinde önemli bir rol oynadığını ifade eden Tanrıverdi, çocukluk döneminde alerjik göz hastalığı olan bireylerde bu durumun daha sık görüldüğünü belirtti. Bu nedenle, alerjik göz hastalıklarının medikal tedavisinin önemi vurgulandı.

Cilt kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden, neden olur? Cilt kuruluğu belirtileri…

İnatçı, geçmeyen öksürüklere dikkat! Bitmeyen öksürük başka bir hastalığın habercisi olabilir!

Erken teşhisin önemine değinen Dr. Tanrıverdi, görme kaybı henüz fazla değilken yapılan teşhis ve tedavi ile hastalığın ilerlemesinin önlenebileceğini söyledi. Keratokonusun detaylı bir göz muayenesi yapılmadan teşhis edilemeyeceğini ve bazı erken aşamalarının standart muayenelerde gözden kaçabileceğini belirtti. Kesin teşhis için korneanın topografik görüntülenmesi gerektiğini ekledi.

Dr. Tanrıverdi, keratokonus hastalarında ilk belirgin bulgunun genellikle görme azalması olduğunu söyledi. Bu hastaların sık sık gözlük veya kontakt lens değiştirme ihtiyacı duyduğunu, çünkü gözlük veya lenslerle yeterince düzeltilemeyen miyopi ve düzensiz astigmatizmalarının bulunduğunu belirtti. Ayrıca, keratokonus ilerledikçe göz numaralarının sürekli değiştiğini ve bu nedenle doğru göz numarasının tespitinde zorluk yaşandığını ifade etti.

Geçmeyen burun tıkanıklığı nasıl açılır? Gripte burun tıkanıklığına ne iyi gelir?

Keratokonusun tamamen düzeltilmesinin günümüzde mümkün olmadığını belirten Dr. Tanrıverdi, tedavinin öncelikli amacının hastalığın ilerlemesini ve görme kaybını önlemek olduğunu söyledi. İkinci amacın ise kaybedilen görmenin geri kazanılması olduğunu ifade etti. Artan tedavi seçenekleri ve deneyimle birlikte hastaların önemli bir kısmında görme seviyesini artırmanın mümkün olabildiğini belirtti.

Bireysel Tedavi Planları

Dr. Tanrıverdi, keratokonus hastalarının tedavisinde farklı yaklaşımlar gerektiğini vurguladı. Her hastanın görme keskinliği seviyesi, korneal şekil bozukluğu ve hastalığın ilerleme hızı birbirinden farklı olduğundan, tedavi planlarının bu faktörlere göre kişiselleştirilmesi gerektiğini belirtti. Tedavi sürecinde öncelikle göz ovalamanın kesinlikle bırakılması gerektiğini hastalara anlatmak önemlidir.

Korneal Çapraz Bağlama Tedavisi

Hastalığın ilerlemesini durdurmak için en etkili yöntemlerden biri korneal çapraz bağlama tedavisidir. Bunun yanı sıra, hastalığın evresine bağlı olarak gözlük, yumuşak kontakt lens, özel keratokonus lensleri, kornea içi halka uygulamaları, korneal topografik rehberli hibrit lazer uygulamaları, göz içi fakik mercek uygulamaları ve kornea nakli gibi güncel tedavi yöntemleri de kullanılabilir. Bazı hastalarda tek bir yöntem yeterli olurken, bazılarında birkaç yöntemin kombinasyonu gerekebilir.

Keratokonus hastalığıyla mücadelede erken teşhis ve uygun tedavi yöntemlerinin seçimi büyük önem taşımaktadır. Göz sağlığınızı korumak için düzenli göz muayenelerinizi ihmal etmeyin ve gözlerinizi ovalamaktan kaçının.

Haftanın Öne Çıkanları

Mahmud Efendi Hazretleri'nin gelini Hakk'a yürüdü

2024-05-12 23:52 - Gündem

Tarlasına uzaydan SpaceX parçası düştü!

2024-05-16 23:43 - Teknoloji

Şaşırtmadı! Elon Musk AVM'yi 300 Tesla ile doldurdu

2024-05-15 19:37 - Teknoloji

Koç Holding'in Bilinmeyen Ortağı Lütfü Doruk'un Hikâyesi

2024-05-14 18:32 - Teknoloji

İngiliz devinden dolar/TL tahmini

2024-05-13 20:02 - Ekonomi

Ünlü sunucu Erkan Yolaç'ın cenazesinin detayları belli oldu

2024-05-18 04:53 - Gündem

Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı değişti!

2024-05-19 00:13 - Gündem

Candan kardeşler iddianamesinin detayları ortaya çıktı

2024-05-16 13:08 - Magazin

Akaryakıtta tek fiyat uygulaması başladı!

2024-05-15 07:38 - Ekonomi

Resmen kadın ordusu... Canlı yayında açıkladı: 600 bin!

2024-05-12 13:27 - Politika

İlgili Haberler

Aronya meyvesi Türkiye'de nerede yetişir? Aronya nasıl tüketilir, faydaları nelerdir?

17:17 - Sağlık

Yemlik otu nasıl yenir, faydaları nelerdir? Yemlik otu yemeği nasıl yapılır?

17:13 - Sağlık

Göz altı morluklarına ve yorgun görünüme son! Göz altı kararması nasıl geçer?

09:58 - Sağlık

"Gençlik iksiri" tehlikesi: Doktorları bile isyan ettiriyor

09:03 - Sağlık

Bakan Koca'dan "Dünya Tütünsüz Günü" paylaşım

23:13 - Sağlık

Günün Manşetleri

MHP'li Karakaya: CHP'nin terörle mücadeledeki yerini netleştirmesi gerekiyor

13:27 - Gündem

Galatasaray, eski yıldızının menajeriyle görüştü: Gelirim cevabı aldı

13:23 - Spor

Paulo Dybala bombası! O madde ortaya çıktı

13:17 - Spor

Beşiktaş'tan eski Galatasaraylı'ya kanca!

13:14 - Spor

Wilfried Zaha için sürpriz transfer gelişmesi!

13:11 - Spor