Evde dolandırıcılık! Vergisini bile istiyorlar

Ekonomi - Dolandırıcılar bu kez ev kadınlarını tuzağa düşürüyor. 'Evde iş verilir' ilanıyla kadınları kandıran simsarlar göndereceğini vaat ettikleri ürünlerle ilgili kargo ücreti, vergi yükümlülükler adı altında para talep ediyor.

Ekonomi - 2 hafta önce

Son günlerde yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı. Hedefte ise ev kadınları var  'Evde paketleme işi verilir' ilanıyla tuzağa düşürülen vatandaşlardan ortalama 300 TL kapora istenirken, simsarlar ağına düşürdükleri kadınlardan vergi ücreti de istiyorlar.

Ev kadınlarını hedef alan dolandırıcılar, "evde iş fırsatı" broşürleri bastırıp dağıtırken, sosyal medya üzerinden de reklam ve ilan veriyorlar. Simsarlar, ağına düşürdükleri kişilerden T.C. kimlik numarası, İBAN bilgilerini isterken, dolandırıldığını anlayıp hakkını arayan vatandaşları ise tehditle sindirmeye çalışıyorlar.

KREDİ ÇEKİYORLAR

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunay Kamer, vatandaşların bu yöntemle dolandırıldıklarını anladıktan sonra para iadesi istediklerinde ikinci kez dolandırıldıklarını da belirtirken, "Vatandaş dolandırıldığını anlayıp, parasının iadesini istediğinde 'hukuk bürosu logolu' bir yazı gönderip tehdit ediyorlar. Gönderilen bilgi ve belgelerin ilerleyen süreçte yeni mağduriyetlere neden olma ihtimali de bulunuyor. Örneğin kişisel bilgileri ele geçirilen vatandaşlar adınıza kredi çekilip, şirket kuran simsarlar bile oluyor" diye konuştu.

RESMİ LOGO KULLANIYORLAR

Dolandırıcıların güven sağlamak için profil ve paylaşımlarında İŞKUR'un logosunu kullandıkları bilgisini de paylaşan Kamer, sponsorlu reklamlara inanmadan önce firmanın araştırılması gerektiğinin altını çizdi. Simsarların ağına düşürdükleri vatandaşlara ne ürünleri ne de hak ettikleri ücreti göndermediğini dile getiren Kamer, "Dolandırıcıların istediği para miktarları çok yüksek olmayınca mağdurlar uğraşmak istemeyip konuyu kapatabiliyorlar. Dolandırıldığını düşünen kişiler, tanımadıkları veya bilmedikleri bu tür ilanları tanıdıklarına göndermemeli" dedi.

İŞSİZLER HEDEFTE

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, sosyal medyadaki dolandırıcıların işsiz veya dar gelirli kişileri hedef aldıklarının altını çizerken, şu uyarıları sıraladı:

"Esenyurt, Bağcılar, Başakşehir gibi yerlerde paketleme ve süsleme gibi işler, çok düşük ücret karşılığında ev kadınlarına yaptırılıyor. Genelde Facebook üzerinden yapılan paylaşımları incelediğimizde 5 bin adetlik bir iş için 10 gün süre verildiği dikkat çekiyor. Vaatlere inanarak kapora ödeyen vatandaş, dolandırıcıların göndereceğini vaat ettiği ürünlerle ilgili kargo ücreti, vergi yükümlülükler adı altında para talepleri ile karşılaşıyor. Simsarların ağına düşenler, dolandırıcılık suçundan dolayı Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunsun ve tüketici hakem heyetlerine ödediği paranın iadesi için başvursun."

ŞÜPHEYLE YAKLAŞILMALI

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, TV Sinema Bölüm Başkanı ve Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık ise iş arayanların dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "Herhangi bir iş için önceden ödeme yapılması istenirse, bu durumda şüpheyle yaklaşılmalı ve kurumun güvenilirliği araştırılmalıdır" diyor.

Kırık, vatandaşların paralarını geri istemesi durumunda karşılaştıkları dava tehditlerini ciddiye alması gerektiğini de ifade ederken, şöyle konuşuyor:

"Özellikle resmi kurumların isimlerini kullanan dolandırıcılar, bu taktiğiyle mağdurları daha fazla korkutabilirler. Ancak gerçek bir resmi kurumun dava tehdidi ya da yasal işlem ile ilgili olarak iletişime geçeceği asla unutulmamalıdır. Öncelikle, aileniz ve arkadaşlarınızı da bu tür ilanlara karşı bilinçlendirin. Sosyal medya platformlarının destek ekibiyle iletişime geçerek durumu bildirebilir ve dolandırıcılıkla mücadelede destek alabilirsiniz. Dolandırıcı ilanları görmezden gelmeyin, çünkü hızlı müdahale potansiyel mağduriyetleri engelleyebilir ve dolandırıcılığın yayılmasını önleyebilir."

Haftanın Öne Çıkanları

Mantar toplarken tesadüfen buldu: Satmak yerine müzeye bağışladı

2024-05-07 17:17 - Yaşam

Benzinli çay toplama makinesi ile çay toplamak bu yıl da yasak

2024-05-06 23:13 - Ekonomi

Galatasaray - Sivasspor / Canlı yayın

2024-05-05 18:17 - Spor

Fatih Karagümrük - Trabzonspor / Canlı yayın

2024-05-08 20:17 - Spor

Samsunspor - Trabzonspor maçı (CANLI YAYIN)

2024-05-04 19:07 - Spor

Hatay'da korkutan deprem! AFAD şiddetini açıkladı

2024-05-02 23:07 - Gündem

Bakan Fidan'dan İsrail'e yeni uyarı: Felakete tanık oluruz!

2024-05-05 00:37 - Gündem

Feyyaz Uçar: Kimse bize ayar vermeye kalkmasın

2024-05-04 00:22 - Spor

Şarkıcı Yıldız Tilbe sivil polis aracına çarptı

2024-05-03 16:32 - Magazin

Hastane Duvarlarındaki Sus İşareti Yapan Kadının Hikâyesi

2024-05-04 23:23 - Teknoloji

İlgili Haberler

Bakan Yardımcısı İnan, Libyalı yetkililerle "yatırım işbirliğini" görüştü

00:02 - Ekonomi

Türkiye ve Mısır arasında yeni dönem... '250 bin ziyaretçi bekliyoruz!'

16:58 - Ekonomi

Spot piyasada elektrik fiyatları!

15:33 - Ekonomi

Bakan Şimşek açıkladı: Yeniden yapılandırılıyor! Gereksiz harcamalar önlenecek...

15:23 - Ekonomi

Türkiye'de buğday arzında sıkıntı beklenmiyor

15:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Van AFAD personeli Reisi’yi bulmak için İran topraklarına girdi

02:12 - Gündem

Öğretmen ataması için başvurular bugün başlıyor

01:23 - Eğitim

Ali Koç'tan Dursun Özbek'e: Galatasaray TV'ye çıkalım!

01:03 - Spor

Başörtülü olduğu için laikliğe aykırı buldu: Reddi hakim talebi

00:58 - Gündem

Türkiye'den Yunanistan'ın Pontus iddialarına yanıt!

00:38 - Politika