En çok erkeklerde görülüyor! Bel fıtığına dikkat!

Doç. Dr. Ahmet Levent Aydın: Bel fıtıkları, en sık 40 ila 50'li yaşlar arasında görülüyor. Yaşam kalitesini bozan hastalıklar arasında yer alan bel fıtığı, erkeklerde daha sık rastlanıyor.

Sağlık - 12 ay önce

Doç. Dr. Ahmet Levent Aydın: Bel fıtıkları, en sık 40 ila 50'li yaşlar arasında görülüyor. Yaşam kalitesini bozan hastalıklar arasında yer alan bel fıtığı, erkeklerde daha sık rastlanıyor.Abone ol

Medicana Bahçelievler Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü'nden Doç. Dr. Ahmet Levent Aydın, bel fıtıklarının en sık 40-50'li yaşlar arasında görüldüğünü, yaşam kalitesini bozan hastalıklar arasında yer aldığını ve erkeklerde daha sık rastlandığını belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Aydın, bel fıtığının, beyin ve sinir cerrahisi branşında en sık görülen sorunlardan biri olduğunu ifade ederek, fıtıkların sadece yaklaşık yüzde 5'inin ciddi klinik bulgu verdiğini, bulgu verenlerin de yaklaşık yüzde 90'ının üç ay içinde cerrahi tedavi ile düzeldiğini aktardı.

Aydın, bel fıtığını zorlayan sebepleri, "Tekrarlayan mekanik zorlanmalar, kas dokusunu canlı tutacak aktif bir yaşamdan uzak durmak, bel bölgesini aşırı zorlayacak bilinçsiz hareketler, ağır sporlar yapmak, obezite, günlük yaşamda ergonomiye dikkat etmemek, sigara kullanımı, genetik faktörler, diskin moleküler yapısını değiştiren mutasyonlar, öne belden eğilerek yük kaldırma, otururken öne eğilme ve hatta otururken öne eğilip yük kaldırma gibi pozisyonlar diskleri aşırı zorlayarak fıtıklaşmaya sebep olurlar." ifadeleriyle sıraladı.

Omurganın baş ile bacaklar arasındaki bağlantıyı sağlayarak ayakta durmaya yaradığına işaret eden Aydın, şöyle devam etti:

"Ardışık omurlar arasında, tıbben disk olarak isimlendirilen kıkırdak yapılar bulunur. Bu yapılar, hem omurların birbirine sağlamca tutunmasını hem de omurlar arasında belli ölçülerde hareket olmasını sağlarlar. Diskler, yumuşak, jölemsi merkezi ve sert, elastik çeperi bulunan, sağlam yapılardır. Sağlamlıkları ve esneklikleri sayesinde, omurları birbirlerine kuvvetle bağlarken, aynı zamanda bir amortisör görevi görerek alttan ve üstten vücuda gelen darbeleri emerler."

"Bel fıtığı, yaşam kalitesini bozan hastalıklar arasında yer alıyor"

Doç. Dr. Aydın, gençlik döneminden sonra disklerin dejenerasyon (yıpranma) sürecinin başladığını vurguladı.

Vücuda, dolayısıyla da disk üzerine binen aşırı yüklenmelerin, kaza, travma, yanlış pozisyonda yük kaldırma, aşırı kilo, bazen de bilinmeyen başka sebeplerle olabileceğini aktararak, şunları kaydetti:

"Tekrarlayan mekanik zorlanmalar, kas dokusunu canlı tutacak aktif bir yaşamdan uzak durmak, bel bölgesini aşırı zorlayacak bilinçsiz hareketler, ağır sporlar yapmak, obezite, günlük yaşamda ergonomiye dikkat etmemek, sigara kullanımı, genetik faktörler, diskin moleküler yapısını değiştiren mutasyonlar, öne belden eğilerek yanlış bir şekilde yük kaldırma, otururken öne eğilme ve hatta otururken öne eğilip yük kaldırma gibi pozisyonlar diskleri aşırı zorlayarak fıtıklaşmaya sebep olur.

Bel fıtıkları, en sık 40 ila 50'li yaşlar arasında görülüyor. Yaşam kalitesini bozan hastalıklar arasında yer alan bel fıtığı, erkeklerde daha sık rastlanıyor. Fıtıklaşan disklerin sadece yaklaşık yüzde 5'i ciddi klinik bulgu verirken, bulgu verenlerin de yaklaşık yüzde 90'ı üç ay içinde cerrahi tedavi ile düzelir. Bazı araştırmalarda genetik olarak kadınların erkeklerden daha fazla bel fıtığına yatkın ve savunmasız olduğu, hamilelik sürecinin de bel fıtığını artırdığı ve kadınlarda insidansın daha fazla olduğu belirtilmiştir. Ancak hasta sayısının erkeklerde kadınlara göre 2 kat daha fazla olduğunu gösteren başka çalışmalar da var. Bu çalışmalara göre, farklılığın sebebi, erkeklerin fiziksel olarak daha ağır işlerde çalışması ve amatör veya profesyonel düzeyde, omurgayı zorlayan sporlarla kadınlardan daha fazla ilgilenmesi olarak gösterilebilir."

Doç. Dr. Aydın, bel fıtığı bulguları gösteren hastaların, doğru tanı konulması ve gecikmeden uygun tedaviye başlanması için özellikle omurga-omurilik cerrahisi, ortopedi ve fizik tedavi bölümlerinin olduğu uygun sağlık kurumlarına başvurması gerektiğini bildirdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Özlem Zengin boşandığı eşi Erkan Topal kimdir, ne iş yapıyordu?

2023-05-04 15:08 - Gündem

Özlem Zengin aslen nereli, kaç yaşında? Özlem Zengin eşi ve çocukları kimdir?

2023-05-04 12:33 - Gündem

Nükhet Duru kaç yaşında, aslen nereli? Nükhet Duru evli mi, eşi ve çocukları kimler?

2023-05-06 15:38 - Gündem

Terzi dizisi Esvet kimdir, gerçek hayatta kim oynuyor? Şifanur Gül yaşı kaç?

2023-05-03 15:08 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın profil resmine özenmişti! Kılıçdaroğlu mavi tikini kaybetti

2023-05-04 00:52 - Gündem

İbrahim Kalın: Olumlu katkı yapılmaz ise tahıl sevkiyatı durabilir

2023-05-03 20:03 - Politika

Asıl bombayı sona saklamış! Şeyma Subaşı'nın son gelinliği tam not aldı

2023-05-07 18:07 - Magazin

Nükhet Duru eşleri, kaç kere evlendi? Oğlu Cem'in babası kimdir?

2023-05-06 17:07 - Gündem

Sultanbeyli'de korkunç kaza! Araç ikiye bölündü

2023-05-06 08:12 - Gündem

Ayşegül Timur kimdir, aslen nereli? Amerikan üniversitesine Türk rektörü oldu

2023-05-06 08:53 - Gündem

İlgili Haberler

Uzmanından salgın uyarısı: Sineklere dikkat!

16:12 - Sağlık

Sağlık için ciddi tehlike: Diş çürüğünü hafife almayın

14:33 - Sağlık

En sık görülen alerjene dikkat! Alternatif önlemler mümkün

18:38 - Sağlık

Sağlıklı cilde giden yol mideden geçiyor

15:17 - Sağlık

Acılı şalgam suyu faydaları nelerdir? Sabah aç karnına şalgam suyu...

00:33 - Sağlık

Günün Manşetleri

Meteoroloji'den 34 ile son dakika uyarısı!

01:23 - Gündem

Adana'da nehre düşen kişi kayboldu

01:18 - Gündem

Fed Başkanı Powell'dan faiz oranları hakkında kötümser açıklama

01:07 - Ekonomi

ABD'li restoran zincirleri KFC ve Pizza Hut'ın satışları düştü

01:02 - Ekonomi

Sarunas Jasikevicius: Bu serilerde her maç savaş gibi geçer

00:58 - Spor